SpaceX, cel mai mare operator satelitar privat

389
SpaceX, cel mai mare operator satelitar privat - ddd-1578383932.jpg

Articole recomandate

Compania spațială californiană SpaceX a lansat luni alți 60 de sateliți în cadrul constelației sale Starlink pentru furnizarea de internet de mare viteză din spațiu, un serviciu conceput pentru a acoperi cu prioritate zonele izolate sau slab conectate de pe glob, relatează AFP, citată de Agerpres. O rachetă Falcon 9 a decolat fără incidente de la Cape Canaveral la ora 21:19 (2:19 GMT), conform unei transmisii în direct a lansării de către SpaceX. La circa o oră de la lansare, cei 60 de sateliți au început să fie eliberați la o altitudine de 290 de kilometri deasupra nivelului mării, urmând să ajungă ulterior pe orbită operațională, la 550 kilometri. Dacă plasarea pe orbită se dovedește un succes, constelația SpaceX va număra aproximativ 180 de sateliți, după două lansări de câte 60 de sateliți, anul trecut (câțiva dintre primii sateliți lansați s-au defectat).

Planet Labs, o companie cu sediul în San Francisco, care fotografiază în fiecare zi tot Pământul la rezoluție înaltă, are aproximativ 140 de sateliți activi pe orbită, cea mai mare constelație activă în acest moment.

SpaceX folosește lansatoarele Falcon 9, care sunt reutilizabile, și a prevăzut o cadență de lansare inedită: compania are în plan încă două lansări până la sfârșitul lunii ianuarie. Un responsabil al SpaceX a declarat în septembrie că speră să realizeze două lansări pe lună în 2020, un ritm pe care compania nu a dovedit deocamdată că este capabil să îl susțină, tehnic sau financiar, notează AFP.

În total, compania fondată de Elon Musk a solicitat licențe pentru a trimite până la 42.000 de sateliți, cifră total ipotetică în acest moment.

SpaceX a reiterat luni că serviciul său de internet va deveni operațional în 2020 pentru Canada și nordul Statelor Unite, precizând că restul lumii va fi acoperit după încă 22 lansări. În cazul în care constelația se va materializa, SpaceX va avea mai mulți sateliți activi decât toți ceilalți operatori de pe planetă, civili și militari, care se estimează a fi în jur de 2.100.

Micii sateliți Starlink, cu o greutate de aproximativ 200 de kilograme, echipați cu un panou solar, sunt fabricați, lansați și operați de SpaceX. După ce vor fi desfășurați de pe lansator, ei vor urca ușor, prin propria propulsie, timp de până la patru luni, pe orbita lor operațională aflată la 550 kilometri altitudine.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 28 Decembrie 2019
Stire din Tehnologie : NASA a prezentat roverul Mars 2020
Pagina a fost generata in 0.9925 secunde