Se întâmplă la NASA! Capsula Starliner a greșit orbita

367
Se întâmplă la NASA! Capsula Starliner a greșit orbita - ddd-1576857219.jpg

Articole recomandate

Capsula Starliner, construită de Boeing și destinată transportului astronauților spre și dinspre Stația Spațială Internațională (ISS), nu s-a plasat pe orbita corectă, vineri, în cadrul unei misiuni de încercare spre avanpostul orbital, desfășurată fără echipaj uman la bord, informează AFP și SPACE.com.

Racheta Atlas V, aparținând United Launch Alliance, a fost lansată cu succes de la Cape Canaveral, Florida, la ora 11:36 GMT. La o oră după lansare, echipa de control a misiunii a depistat o anomalie privind capsula CST-100 Starliner. Boeing și NASA nu au oferit încă detalii despre anomalie și despre soarta capsulei.

"Starliner pe orbită stabilă. Aprinderea (motoarelor n.r.) necesară pentru întâlnirea cu ISS nu s-a produs. Lucrăm la această problemă", a fost mesajul lansat pe Twitter de administratorul NASA, Jim Bridenstine.

La aproximativ 15 minute după lansare, Starliner trebuia să-și aprindă motoarele timp de 40 de secunde pentru a se plasa pe orbita stabilită pentru întâlnirea cu stația orbitală. Însă în această etapă a misiunii, inserția orbitală este "non-nominală", conform NASA și Boeing, ceea ce înseamnă că Starliner nu se află pe traiectoria bună pentru a ajunge la ISS.

"Ne confruntăm cu o inserție non-nominală dar capsula se află într-o poziție stabilă", a precizat și un purtător de cuvânt al Boieng.

"Controlorii de zbor (...) stabilesc viitorii pași ce trebuie făcuți. Boeing și NASA colaborează pentru a examina opțiunile pentru misiune, în timp ce Starliner continuă să se afle pe orbită", conform unui alt reprezentant al Boeing.

NASA a pus capăt brusc transmisiunii în direct a misiunii, promițând că va reveni mai târziu cu alte informații.

NASA nu mai dispune de mijloace de transport spre și dinspre ISS pentru astronauții săi, după retragerea din uz a flotilei americane de navete spațiale în 2011, după 30 de ani de serviciu. Din 2011 și până în prezent, NASA s-a bazat pe capsulele Soyuz, aparținând Agenției spațiale ruse, Roskosmos, pentru astfel de misiuni. Sub președinția lui Barack Obama, NASA a oferit contracte în valoare de miliarde de dolari pentru Boeing și SpaceX, companii care dezvoltă noi capsule "made in USA" pentru transportul astronauților.

Conform programului Starliner, după această misiune test urma să fie lansată o misiune cu 3 astronauți spre ISS.

"La începutul anului viitor vom trimite astronauți americani, la bordul unor rachete americane, lansate de pe teritoriul american, pentru prima oară după retragerea navetelor spațiale din 2011", declara joi administratorul NASA, Jim Bridenstine.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4916 secunde