€ 4.734
£ 5.2448
$ 4.2129

Mai multe ştiri online:

NASA pregătește lansarea misiunii OSIRIS-REx spre asteroidul Bennu

Ştire online publicată Marţi, 06 Septembrie 2016. Autor: Cuget Liber Online.
NASA a stabilit data de 8 septembrie pentru lansarea OSIRIS-REx, prima misiune de colectare a unor mostre de pe un asteroid, ținta aleasă fiind asteroidul Bennu din vecinătatea relativă a Pământului, conform Agerpres.ro.La mai puțin de o săptămână după explozia produsă în timpul pregătirilor de lansare a unei rachete Falcon 9, aparținând companiei SpaceX, care ar fi trebuit să transporte pe orbită satelitul Amos-6 (distrus și el în accident), NASA a stabilit că locul lansării sondei OSIRIS-REx va fi tot baza spațială de la Cape Canaveral.

Sonda va fi lansată prin intermediul unei rachete Atlas V, aparținând NASA.

Obiectivul acestei misiuni cu un buget de aproximativ 800 de milioane de dolari este de a recolta mostre de pe asteroidul Bennu și de a le aduce înapoi pe Pământ pentru a fi analizate. Dacă totul va decurge conform programului misiunii, sonda OSIRIS-REx va intersecta traiectoria asteroidului după un drum de aproximativ 2 ani prin spațiu, va colecta mostrele necesare și apoi va reveni pe Terra în luna septembrie a anului 2023. În primul an după lansare sonda OSIRIS-REx va orbita în jurul Soarelui până va acumula suficientă viteză pentru a fi proiectată înapoi spre Pământ, de unde, printr-un efect de praștie și cu viteza sporită încă o dată, va porni spre întâlnirea cu asteroidul Bennu, care, conform calculelor, ar urma să aibă loc în august 2018.

Această misiune poate prefigura viitorul apropiat al explorărilor și exploatărilor spațiale. Mulți oameni de știință și întreprinzători, deopotrivă, analizează posibilitatea exploatării de resurse minerale de pe asteroizii din apropierea Pământului.

Bennu este o țintă interesantă pentru NASA și pentru că intersectează orbita Pământului la fiecare 6 ani, iar oamenii de știință au constatat că trece din ce în ce mai aproape de planeta noastră. Acest asteroid a deviat cu aproximativ 160 de kilometri de la traiectoria sa din momentul descoperirii, în 1999. Astfel, în 2135, Bennu va trece printre Pământ și Lună, la "o aruncătură de băț", în termeni astronomici, de planeta noastră. Cu ocazia acestei treceri, gravitația Pământului ar putea să-i modifice orbita "având potențialul de a pune acest asteroid pe o traiectorie incidentă cu Terra, mai târziu, în cursul acelui secol", conform profesorului Dante Lauretta de la Universitatea din Arizona.

Bennu are diametrul de aproximativ 487 de metri și se deplasează pe o orbită în jurul Soarelui cu viteza medie de 101.000 km/h. Riscul unui impact cu Pământul este mic, dar totuși nu poate fi ignorat. Dacă un astfel de eveniment s-ar produce, el ar fi echivalent cu detonarea a 3 miliarde de tone de explozibili, o explozie de 200 de ori mai puternică decât cea a bombei atomice de la Hiroshima.

Acest asteroid este important și pentru știință. Bennu este o relicvă rămasă de la formarea sistemului nostru solar și ar putea avea un conținut bogat în molecule organice, conform lui Dante Lauretta. "Asteroizii ca Bennu ar fi putut să aducă astfel de molecule organice pe Pământul abia format, contribuind la supa primordială din care a apărut viața", a adăugat el.

"Trebuie să aflăm totul despre Bennu — dimensiunile sale, masa și compoziția. Aceste informații ar putea să se dovedească vitale pentru generațiile viitoare", a subliniat Dante Lauretta.Distribuie :

Top ştiri din ultimele 7 zile

ziare & stiri Revista presei
Pagina a fost generata in 0.7441 secunde