Ministrul Comunicațiilor, despre implementarea tehnologiei 5G la nivelul României

209
Ministrul Comunicațiilor, despre implementarea tehnologiei 5G la nivelul României - nzgwjmg9ndqwjmhhc2g9ntzmothhotc5-1570441553.jpg

Articole recomandate

Implementarea tehnologiei 5G în România va începe cu siguranță în anul 2020 și așteptăm ca, până la sfârșitul acestui an, licitația pentru alocarea noilor frecvențe să se finalizeze conform planului, a declarat, luni, ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale, Alexandru Petrescu, scrie Agerpres.

Oficialul a fost prezent în cadrul conferinței anuale pe teme de securitate cibernetică, organizată, în aceste zile, la Palatul Parlamentului, de Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO).

"Așa cum a fost planificat de la sfârșitul anului trecut, începutul anului în curs, reglementatorul adică autoritatea care are responsabilitatea în ceea ce privește parcursul licitației pentru alocare frecvențelor de 5G (Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații - ANCOM, n.r.) a demarat deja procesul de consultare publică chiar pe site-ul instituției. Parcursul este în desfășurare conform planului pe care noi ni l-am asumat și așteptăm ca, până la sfârșitul acestui an, această licitație să se finalizeze. În anul 2020, cu siguranță vom începe implementarea tehnologiei 5G la nivelul României și astfel ne putem situa în plutonul primelor țări europene care implementează această tehnologie. Deja, licitația în sine s-a desfășurat sau este în curs de desfășurare într-un număr de țări ca Germania, Italia, Austria, Ungaria. Deci, este important să menținem acest parcurs, astfel încât să rămânem printre primele țări care vor adopta tehnologia 5G - un punct de cotitură. 5G va fi fundamentul pentru adopția de noi tehnologii și vorbim de Internetul Lucrurilor (Internet of Things, n.r.), Inteligența Artificială și ne dorim ca România să rămână în plutonul țărilor fruntașe care vor avea la îndemăna fiecărui utilizator o nouă tehnologie", a afirmat Petrescu.

Săptămâna trecută, vicepreședintele Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), Eduard Lovin, declara, pentru AGERPRES, că, pe tema procedurii de licitație pentru 5G, calendarul asumat de către reglementator este respectat, însă este nevoie de Hotărârea de Guvern care include prețurile de plecare, act normativ care ar trebui "să iasă în câteva zile, maxim o săptămână".

"În momentul acesta, noi suntem în grafic cu termenul asumat intern de către noi, dar global sunt deja întârzieri. Unele au fost induse de efectele Ordonanței de Urgență date la finalul anului trecut și s-a întârziat cu remedierea unor prevederi ce afectau domeniul telecom din România. Apoi, trebuie dată această Hotărâre de Guvern legată de prețurile de plecare a licitației și, nu în ultimul rând, așa cum ne-au solicitat și operatorii, trebuie clarificate și celelalte aspecte legate de posibile standarde suplimentare în domeniul cybersecurity, al echipamentelor IT pe care vor trebui să le cumpere și să-și dezvolte rețelele de generație următoare. Hotărârea de Guvern care include prețurile de plecare în licitația pentru 5G ar trebui să iasă în câteva zile, maxim o săptămână. Nu știu dacă se va întâmpla asta, îmi e greu să spun...", a explicat Lovin.

ANCOM a anunțat, pe data de 7 iunie 2019, că procedura de licitație pentru acordarea resurselor de spectru disponibil în benzile desemnate pentru implementarea tehnologiei de noua generație 5G urmează să fie finalizată până pe data de 31 octombrie, iar licențele de utilizare vor fi acordate până la finalul anului. Calendarul aferent organizării licitației pentru 5G a fost finalizat în data de 21 iunie în cadrul Consiliului Consultativ, iar documentul de poziție se referă la acordarea drepturilor de utilizare a spectrului radio disponibil in benzile de frecvențe de 700 MHz, 800 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz și 3400-3800 MHz.

Conform ANCOM, până la data de 15 august 2019, urma să se modifice TNABF (Tabelul național de atribuire a benzilor de frecvente radio) pentru a atribui banda de 700 MHz serviciului mobil terestru, în acel moment banda fiind atribuită serviciului de radiodifuziune.

Totodată, până la finalul lunii august 2019, Autoritatea urma să elaboreze și să finalizeze, în urma consultării publice cu industria, documentația necesară organizării efective a procedurii de selecție pentru acordarea drepturilor de utilizare a spectrului radio disponibil în benzile de frecvente de 700 MHz, 800 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz și 3400 - 3800 MHz, urmând ca aceasta să se desfășoare până la data de 31 octombrie 2019.

În luna decembrie a acestui an, licențele de utilizare a frecvențelor radio vor fi acordate câștigătorilor, ceea ce va face ca operatorii să poată folosi o parte a spectrului câștigat începând cu data de 1 ianuarie 2020, iar pentru prima jumătate a anului 2020 sunt stabilite a fi finalizate acțiunile privind încheierea acordurilor de coordonare referitoare la televiziunea digitală terestră cu Ucraina și a acordurilor bilaterale cu țările vecine privind coordonarea utilizării frecventelor pentru rețele MFCN.

Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) organizează, în perioada 7 - 8 octombrie, cea de-a IX-a ediție a Conferinței Internaționale Anuale, sub titlul "Noile provocări globale în domeniul securității cibernetice".

În cadrul celor două zile ale conferinței vor fi abordate subiecte de interes, precum securitatea rețelei 5G, cybercrime, educație și conștientizare, implementarea Directivei NIS (Networking Information Security, n.r.), Inteligență Artificială și Cercetare&Dezvoltare în securitate cibernetică.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 28 Septembrie 2019
Stire din Tehnologie : Facebook a picat, inclusiv în România
Pagina a fost generata in 0.3663 secunde