Isărescu, despre aducerea rezervei de aur în țară: Un posibil impact ar fi creșterea costurilor

194
Isărescu, despre aducerea rezervei de aur în țară: Un posibil impact ar fi creșterea costurilor - aurromania-1562070219.jpg

Articole recomandate

Un posibil impact al aducerii în țară a rezervei de aur a României ar fi creșterea costurilor cu care țara se împrumută, a declarat marți guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, la audierile din Comisiile pentru Buget din Camera Deputaților și Senat.

"Banca Națională a României a spus în mod clar că nu are nicio obiecție cu aducerea aurului în țară pentru verificare, pentru că s-a creat o mare problemă de credibilitate. Sunt trei ani de zile în care sistematic și într-un mod iresponsabil s-a spus că nu există acest aur, că a dispărut, că a fost vândut, că a intrat în operațiuni, și mai rău decât atât, că nu l-am folosit pentru a obține venituri. Ori rezerva de aceea este rezervă. Nu este investiție. Rezerva este ceva ce pui de o parte pentru situații deosebite. Obiectivul rezervei internaționale, fie că este de aur sau valutară, este să-ți dea credibilitate și să reducă costurile cu care țara respectivă s-ar împrumuta. Deci, un posibil impact ar fi creșterea costurilor", a spus Mugur Isărescu.

Guvernatorul BNR a susținut că ar fi în favoarea aducerii în țară a aurului pentru a-i convinge de existența lui pe cei sceptici.

"Personal m-am exprimat public și nu pot să spun altceva în fața dumneavoastră. Eu aș vota în Consiliul de Administrație dacă s-ar ridica problema aceasta. Să-l aducem, să-l vadă toată lumea, inclusiv aceste câteva persoane care ne toacă de dimineața până seara cu aberațiile pe care le-am spus, după care trebuie dus înapoi acolo sau arhivat, pentru că, altfel, în țară nu o să aducem fiecare investitor străin să-l băgăm în tezaur și să spunem acesta este aurul", a afirmat Isărescu.

Curtea Constituțională a României a respins, luna trecută, sesizarea PNL și USR asupra actului normativ pentru modificarea articolului 30 din Legea 312/2004 privind Statutul Băncii Naționale a României.

Liberalii au contestat în aprilie la Curtea Constituțională actul normativ inițiat de parlamentarii PSD Liviu Dragnea și Șerban Nicolae care vizează limitarea rezervelor de aur ale țării din străinătate.

Liderul PNL, Ludovic Orban, preciza, la momentul sesizării CCR, că PNL nu își dorește ca aurul României să fie transformat în "ghiuluri și inele".

Într-un discurs susținut la Cluj-Napoca în luna februarie a acestui an, viceguvernatorul BNR, Liviu Voinea, a declarat că România deține în prezent cu peste 50% mai mult aur decât avea la sfârșitul anului 1989, respectiv 103,7 tone de aur, 60% din această rezervă aflându-se la Banca Angliei, iar ea folosește la asigurarea și menținerea credibilității externe a țării ca partener solvabil. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.505 secunde