De ce ar fi bine să renunţi la Whatsapp

1046
De ce ar fi bine să renunţi la Whatsapp - 1-1602504843.jpg

Articole recomandate

Aplicația de mesagerie online de la WhatsApp este omniprezentă în viața fiecăruia dintre noi. WhatsApp are 2 miliarde de utilizatori lunari, iar popularitatea și-a câștigat-o în urma introducerii criptării end-to-end în 2016, care promite să securizeze toate mesajele tale, informează Playtech.ro.


Iată însă de ce nu ar trebui să te încrezi în metodele de securizare introduse de platforma de mesagerie deținută de Facebook.


WhatsApp nu are acces la conținutul mesajelor pe care le trimiți – datorită criptării end-to-end – însă colectează orice alte informații. Conform politicii sale, acestea includ informații despre activitatea ta, inclusiv interacțiunile cu alți utilizatori ai serviciilor lor, cât și frecvența și durata activităților și interacțiunilor tale.


În mod concret, WhatsApp nu știe despre ce vorbești, dar știe unde vorbești, cu cine și pentru cât timp. În funcție de setările tale de securitate de pe telefon, WhatsApp și oricine altcineva care are acces la numărul tău de telefon îți poate vedea fotografia de profil, nickname-ul, statusul și ultima oară când ai fost online.


Deși par inofensive, aceste metadate dezvăluie tipare de comportament și pot fi utilizate în scopuri malițioase, deci poate ar fi indicat să verifici măcar ce setări de securitate ai pe telefon.


După ce WhatsApp a fost vândut companiei Facebook în 2014, în schimbul unei sume de 22 miliarde de dolari, Brian Acton, fostul deținător al platformei de mesagerie, a mărturisit că alegerea a fost un compromis.


Potrivit lui Acton, directorii Facebook intenționau să transforme WhatsApp într-o platformă de reclame și, pentru asta, aveau nevoie să vândă datele utilizatorilor cum fac Facebook și Instagram. Din acest motiv, Acton a plecat, a refuzat să semneze un acord de confidențialitate și a pierdut 850 de milioane de dolari. Asta înseamnă că datele tale pot fi foarte ușor utilizate pentru diverse scopuri de către Facebook.


Deși sună ca o măsură de securitate, este fix opusul. Software-ul e mult mai sigur atunci când codarea lui e publică, astfel încât experții independenți să poată examina defectele și potențialele slăbiciuni. După ce am aflat atâtea motive pentru care WhatsApp nu poate fi considerată o platformă sigură, am nevoie de alternative, desigur.


Deși în mod normal, logica te-ar ghida să crezi că WhatsApp îți va cere acces la contactele care sunt și ele înregistrate pe platformă, indiciile duc într-o cu totul și cu totul altă direcție.


WhatsApp comunică faptul că are acces regulat la contactele tale, chiar din afara platformei, adică și la cele din agenda telefonului tău care nu folosesc WhatsApp. Deși poți să refuzi accesul la aceste contacte, aplicația va începe să nu mai funcționeze la nivel optim, așa că nu vei mai putea vedea cine te sună și nici nu vei mai putea iniția apeluri prin WhatsApp.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Luni, 28 Septembrie 2020
Stire din Tehnologie : Cum adaugi un widget pe iPhone
Pagina a fost generata in 1.6873 secunde