Cercetătorii au produs mai mulţi mini-rinichi, cu ajutorul tehnologiei

1455
Cercetătorii au produs mai mulţi mini-rinichi, cu ajutorul tehnologiei - 1-1606228416.jpg


O echipă internaţională de cercetători a reuşit să producă un număr considerabil de mini-rinichi cu ajutorul unei tehnologii ce implică un proces similar cu imprimarea 3D, înregistrând astfel un progres către bioimprimarea rinichilor în vederea transplantării, relatează Xinhua, citată de Agerpres.
Constatările studiului, condus de Murdoch Children's Research Institute (MCRI) din Australia şi de compania de biotehnologie Organovo din Statele Unite, au fost publicate, ieri, în jurnalul ştiinţific „Nature Materials”.


Cercetarea a demonstrat modul în care bioprintarea 3D a celulelor stem poate produce ţesut renal necesar pentru transplanturi. În mod similar cu stoarcerea pastei de dinţi dintr-un tub, bioimprimantele 3D bazate pe tehnologia extrudării folosesc o "bio-cerneală" alcătuită dintr-o pastă de celule stem, "stoarsă" printr-o pipetă ghidată cu ajutorul computerului pentru a crea ţesut viu artificial. Deşi rinichii bioimprimaţi aveau dimensiunea unei unghii, toţi au prezentat o structură similară cu cea a unui rinichi real - inclusiv structurile de filtrare numite nefroni - şi au fost folosiţi de cercetători pentru a examina toxicitatea unor substanţe medicamentoase despre care se ştie că provoacă leziuni renale la oameni.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.354 secunde