Mai multe ştiri online:

Cea mai rapidă cameră foto poate să ”înghețe” lumina

Ştire online publicată Miercuri, 17 Octombrie 2018. Autor: Cuget Liber Online.
foto: Interesting Engineering
Cea mai rapidă cameră foto poate să ”înghețe” lumina - worldsfastestcameratcupsetupresi-1539778226.jpg
Cea mai rapidă cameră foto din lume, cunoscută ca T-CUP, e capabilă să filmeze lumina atât de lent încât aceasta pare ”înghețată” în timp, scrie playtech.ro

Cu ajutorul tehnicilor curente de imagistică, măsurătorile făcute cu pulsații laser ultrascurte trebuie repetate de multe ori; în cazul unor mostre inerte, asta nu e o problemă, dar situația devine imposibilă pentru cele mai fragile, scrie playtech.ro


Sticla gravată cu laser poate tolera o singură pulsație laser, iar cercetătorii au doar o picosecundă la dispoziție pentru a captura rezultatele. Într-o astfel de situația, tehnica de imagistică trebuie să surprindă întregul proces în timp real.

Fotografia ultrarapidă comprimată (CUP) este o soluție. La un frame rate de 100 de miliarde de cadre pe secundă, metoda se apropia de specificațiile necesare pentru integrarea laserelor care lucrează în timpi măsurați în femtosecunde (o femtosecundă este a 1.000.000.000.000.000-a parte dintr-o secundă). Pentru a îmbunătăți conceptul, noul sistem T-CUP a fost creat, având la bază un tip de cameră specială, care poate măsura variația intensității unei pulsații de lumină în timp.


Camera a reușit să și stabilească un record mondial în ceea ce privește viteza de captură. Astfel, T-CUP a reușit să înregistreze la 10 trilioane de cadre pe secundă. Cu o asemenea reușită, sistemul deschide calea către o nouă generație de microscoape cu aplicații în biomedicină, știința materialelor și nu numai.

Atunci când a fost folosită, camera a fost capabilă să captureze concentrarea temporală a unei singure pulsații laser de nivelul femtosecundelor. Procesul a fost înregistrat cu ajutorul a 25 de cadre, la un interval de 400 de femtosecunde. A fost capabil să detalieze forma, intensitatea și unghiul de înclinare a pulsației laser.

”E o realizare în sine”, a declarat Jinyang Liang, autorul principal al acestei cercetări, mai scrie playtech.roDistribuie :

Top ştiri din ultimele 7 zile

ziare & stiri Revista presei
Pagina a fost generata in 0.7258 secunde