Directorul LPS, prof. Andrei Szemerjai, avertizează:

"Viitorii rugbiști vor arăta precum șahiștii!"

1520
Rugby-ul românesc se află într-un mare pericol: acela al depopularizării. Specialiștii sunt tot mai puțini, la fel ca sponsorii sau suporterii din tribune, iar sportivii au mari lacune în pregătire. Semnalul de alarmă este tras, culmea, de un fost atlet: Andrei Szemerjai.

Prezent la Adunarea Generală a Asociației Județene de Rugby Constanța, în calitate de director al Liceului cu Program Sportiv "Nicolae Rotaru" CSS, Andrei Szemerjai a atras atenția asupra riscului uriaș pe care și-l asumă conducătorii forului de conducere al sportului cu balonul oval românesc: dacă nu se investește în infrastructură și perfecționare, rugby-ul îi va pierde și pe ultimii pasionați.
"Suferim mult la capitolul perfecționare, nu mai sunt specialiști, nu există specializarea rugby la facultate. De asemenea, antrenorii de la nivel de juniori nu au acces la turneele internaționale, iar cei care merg în locul lor nu trimit în teritoriu informațiile culese din țările aflate cu mult înaintea noastră. Sportivii sunt pregătiți după metode învechite, terenurile arată jalnic, iar despre condițiile de recuperare nu mai vorbesc acum. Probleme sunt și cu selecțiile, pentru că tinerii din ziua de azi nu mai sunt dispuși la efort, nu vor să mai pună osul, să se înhame la o muncă titanică, la capătul căreia nu se întrezărește mai nimic. De aceea, bazele le vor constitui centrele rurale din județ și din țară. Trebuie să fim foarte atenți. Altfel, viitorii rugbiști vor arăta precum șahiștii", a declarat profesorul Szemerjai.
Fost atlet de performanță, directorul LPS-ului a ținut să le dea replica celor care încearcă să diminueze din meritele tinerilor jucători constănțeni, clasați pe primul loc la Campionatele Europene și Mondiale, divizia a doua valorică.
"Deși nu au evoluat în primul eșalon, sunt, totuși, medalii de aur. La Mondiale, am bătut SUA în finală, o națiune despre care se știe că, atunci când își propune să câștige ceva, rareori dă greș. Mai spuneți-mi un domeniu în care românii sunt mai buni decât americanii. De aceea, nu desconsiderați performanțele acestor sportivi. La rândul lor, kaiaciștii, canoiștii au obținut medalii la CE și CM, iar rezultatele lor au fost ignorate", a precizat Andrei Szemerjai.
v v v
Directorul LPS-ului a spus lucrurilor pe nume și în ceea ce privește relațiile dintre Constanța și Federația Română de Rugby.
"Dacă așteptăm sprijinul federației, pornim din start pe o pistă falsă. Trebuie să ne organizăm și să ne rezolvăm singuri problemele. Rugby-ul este un sport pe echipă, în care toată lumea trebuie să pună umărul. Dacă unul singur face joc de glezne, se simte imediat", a explicat Szemerjai.
Cel mai bun exemplu al "grijii" federației față de rugby-ul constănțean este cel oferit de Florian Constantin, președintele AJR, care a adus la Adunarea Generală o plachetă care trebuia să-i fie înmânată antrenorului emerit Mihai Naca încă din 2006, dar care s-a rătăcit prin birourile de la FRR. Din păcate, anul trecut, tehnicianul care a câștigat cu Farul șase titluri de campioană și care a condus echipa națională la prima ediție a Campionatului Mondial a urcat la Ceruri, iar placheta respectivă va fi expusă, cel mai probabil, în vitrina de trofee a clubului "marinarilor".
v v v
Prezentă la Adunarea Generală a AJR, Elena Frîncu, directorul coordonator al DSJ Constanța, le-a recomandat conducătorilor Farului să (re)înființeze, la stadion, după modelele din Scoția și Franța, Clubul Seniorilor, unde foștii antrenori și jucători să se poată reuni și să ajute chiar cu sfaturi actuala echipă.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 20 Februarie 2010
Stire din Sport : Chico revine miercuri la pregătirea Farului
Pagina a fost generata in 0.6949 secunde