Traian Petcu, o viață dedicată atletismului. Merită să fie Cetățean de Onoare!

217
Traian Petcu, o viață dedicată atletismului. Merită să fie Cetățean de Onoare! - traianpetcu9-1452710104.jpg

Articole de la același autor

După o viață dedicată sportului în general și atletismului în mod special, la 92 de ani, vârstă pe care o va împlini în luna aprilie, veteranul Traian Petcu merită din plin să devină Cetățean de Onoare al Constanței. 


Președintele Comisiei pentru egalitate de șanse din cadrul Senatului României, Marian Vasiliev, l-a cunoscut personal pe profesorul Traian Petcu în decembrie 2015, când atletul veteran și-a lansat, la Casa de Cultură, cartea "Istorie, atletism, legendă". Bineînțeles că știa despre performanțele sale, prezentate adeseori în paginile ziarului "Cuget Liber", dar nu avusese niciodată șansa de a-i asculta poveștile și de a-i strânge bărbătește mâna. 


Momentul a fost unul impresionant, iar la final, senatorul și-a luat angajamentul de a demara demersurile pentru a i se conferi profesorului Petcu titlul de Cetățean de Onoare al municipiului Constanța. Și s-a ținut de cuvânt! 


Astfel, ieri, senatorul Marian Vasiliev a transmis către Consiliul Local Constanța o scrisoare prin care solicită administrației locale să-i acorde venerabilului profesor această distincție onorifică. 


"Cu ceva timp în urmă, am avut fericita ocazie să-l cunosc pe dl. profesor Traian Petcu. Un om care, la vârsta de 92 de ani, m-a impresionat profund. O enciclopedie vie a sportului românesc și, în special, constănțean. Un om dispus oricând cu jovialitate să dea sfaturi de viață, un om deschis, cu o inteligență sclipitoare. Un deschizător de drumuri, promotor al sportului constănțean în țară și al sportului românesc în lume. Performanțele sale deosebite îl situează în locurile de frunte, nu doar al celor ce au obținut rezultate remarcabile, ci al acțiunilor de pionierat în domeniul promovării sportului de masă, al sportului de performanță și, în mod cu totul deosebit, al sportului practicat de copii și tineri cu deficiențe. Iar dacă sportivii de azi, care obțin rezultate deosebite, beneficiază datorită unor noi realități, de facilități și recompense, fostele glorii sportive trăiesc de multe ori sentimentul dureros al uitării. 


Din aceste motive, doamnelor și domnilor consilieri, mă adresez dumneavoastră cu solicitarea de a-i oferi dlui profesor Traian Petcu titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Constanța", se arată în scrisoarea pe care senatorul Marian Vasiliev a transmiso Consiliului Local Constanța. 


Iată și o parte din realizările remarcabile de-o viață ale profesorului Traian Petcu: 1936 - începe activitatea sportivă; 1940 - începe cariera sportivă; 1946 - premiat de regele Mihai I la Concursul Național de la Predeal; 1947 - performanță unică în România: ștafeta Constanța - București - 273 km în 11 ore; 1949 - primește titlul de Maestru al Sportului în Atletism; 1954-1960 - antrenor secund al lotului național de atletism și arbitru internațional; 1960-1984 - profesor de educație fizică și cultură fizică medicală la Școala Specială Ajutătoare, recuperând 80% din elevii cu deficiențe fizice. Pentru prima oară în România, un elev cu deficiențe, recuperat, a participat la Campionatul Național de lupte; 1960 - antrenor la Clubul Progresul București; 1974 - medaliat la Campionatul de cros din RFG; 1986 - participant la Campionatul European din RDG; 1987 - participant la Campionatul European de Pistă - Bruegel; 1991-1995 - în calitate de sportiv veteran, a participat la patru Balcaniade - Atena, Izmir, București și Sofia. A organizat 15 ediții ale Crosului Litoralului pentru veterani; 1996 - Liceul "Mircea cel Bătrân" din Constanța i-a acordat diploma "Primul elev constănțean - campion național de atletism" și Primul titlu de "Maestru al Sportului din Constanța". 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5298 secunde