€ 4.7081
£ 5.3199
$ 4.1377

Mai multe ştiri online:

Traian Petcu a donat o troiță Muzeului Militar Național "Regele Ferdinand l"

Ştire online publicată Joi, 17 Mai 2018. Autor: Mihai CHELEȘ
Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand l“ - filiala Constanța are, începând de ieri, într-una din sălile sale impunătoare, o troiță donată în memoria celor care au servit cu iubire și patriotism pământul strămoșesc, în cele două războaie mondiale. 


Așezată chiar lângă monumentul eroilor căzuți la datorie, troița a fost realizată de către Ioan Prodan și donată de către veteranul atlet Traian Petcu (94 de ani). 


Un sobor de preoți de la Capela Militară a oficializat slujba de sfințire a troiței, dar și o slujbă de pomenire a celor răpuși în luptă. De asemenea, un „batalion” de prichindei îmbrăcați în straie tradiționale românești, de la Grădinița nr. 37, a oferit un spectacol cu dansuri și cântece românești. 


Au fost prezenți rectorul Universității „Ovidius”, prof. univ. dr. Sorin Rugină, directorul Muzeului Marinei Române Constanța, Marius Rohart, reprezentanți ai Diviziei 9 mecanizată Mărășești, ai Armatei și Jandarmeriei Române. 


Cetățean de onoare al Constanței și maestru al sportului, Traian Petcu a comemorat alături de cei prezenți momentele în care trebuia să-și privească tatăl plecând la război sau când privea cu ochii săi cum lumea „se topea” în jurul său. A considerat că merită să aducă un omagiu în memoria acestora. 


„Tatăl meu a fost prizonier de război și nu am putut să nu realizez această troiță în memoria ostașilor căzuți la datorie, în cele două războaie mondiale. Dumnezeu m-a condus în viață și mi-a dat puterea să ajung la această vârstă. Cu credință și dreptate, mișcare și longevitate”, a declarat Traian Petcu. 


Directorul Muzeului Militar Național, Costin Scurtu, a rămas impresionat de propunea venerabilului atlet. 


„Gestul este unul cu atât mai nobil, cu cât a fost realizat din pensia domnului profesor. Ne bucurăm să avem alături de noi oameni atât de valoroși. Suntem în anul centenarului Marii Uniri, iar gândurile noastre se îndreaptă către cei ce au luptat pentru libertatea noastră”, a declarat Costin Scurtu. 


Prezent la eveniment, rectorul Sorin Rugină a privit cu admirație troița. 


„Avem o istorie bogată, mult mai agitată decât a multor națiuni. Dar iată că avem un exemplu de om, alături de noi, care a pus umărul ca noi să fim aici, acum. Vreau să îi mulțumesc în numele românilor, pentru ceea ce ați făcut pentru tânăra generație. În numele corpului academic, îmi asum responsabilitatea de a aduce în muzee cât mai mulți studenți pentru a-și cunoaște cu adevărat istoria”, a declarat Sorin Rugină. 


Traian Petcu este la a doua troiță donată, după cea depusă în holurile Colegiului Național „Mircea cel Bătrân” din Constanța, în luna septembrie, instituție de învățământ pe care a absolvit-o în anul 1944.


Distribuie :

Articole de la acelaşi autor

Top ştiri din ultimele 7 zile

ziare & stiri Revista presei
Inchide
Pagina a fost generata in 0.7643 secunde