Stelian Hașoti, șlefuitorul de talente în tenisul de masă constănțean

794
Stelian Hașoti, șlefuitorul de talente în tenisul de masă constănțean - stelian-1586193501.jpg

Articole de la același autor

Stelian Hașoti a fost profesor al catedrei de tenis de masă de la Liceul cu Program Sportiv "Nicolae Rotaru" din Constanța din anul 1984 până în anul 2017, iar din 2017, este profesor la Școala Generală Nr. 24 din Constanța.

Stelian Hașoti a fost antrenor al loturilor naționale de cadeți și juniori, iar timp de 17 ani, a fost antrenor al Centrului Olimpic de Tenis de Masă din Constanța.

Din afirmațiile elevilor săi, reiese că reputatul tehnician are capacitatea de a intui strălucirea viitorilor campioni, pe care numai mentorii adevărați o pot vedea.



Stelian Hașoti a vorbit, pentru "Cuget Liber", despre perioada grea prin care trecem în momentul de față și despre cum ar trebui să ne formăm atitudinea, pentru a putea trece cu bine peste aceste momente.
"Este foarte greu. Eu am voie să ies afară doar două ore pe zi. Este o perioadă pe care trebuie să o luăm ca atare. Facem tot felul de lucruri pe care nu le-am făcut niciodată în 35 de ani de când antrenez și fac mare performanță. Trebuie să ne acomodăm și să respectăm indicațiile care ni se dau, dacă vrem să fie bine. Trebuie să rămânem sănătoși noi și cei de lângă noi", a declarat profesorul Hașoti.

Cu nostalgie, despre perioada petrecută la LPS

Stelian Hașoti devine nostalgic atunci când vorbește despre perioada în care a antrenat la LPS "Nicolae Rotaru". Unul dintre cei mai buni elevi ai săi este Cristian Pletea, cel care și-a început cariera la vârsta de nici 6 ani sub îndrumarea sa, obținând rezultate remarcabile pentru sportul românesc: patru medalii la Campionatele Europene pentru cadeți și juniori (Bratislava, 2015) și alte patru medalii la Campionatele Europene din 2017 (Guimaraes, Portugalia), culminând cu trei medalii de bronz obținute la Campionatul Mondial din 2017 și 2018.



"Îmi lipsește enorm sala de la LPS și îmi lipsesc copiii. Făceau parte din viața mea. Este dificil, dar trebuie să știi când să te lași. Am pregătit mulți copii buni. Unul dintre ei este Cristian Pletea. Am lucrat cu el 12 ani. Este un copil incredibil și veți vedea că, în maximum doi ani, va ajunge în primii 20 de jucători din lume. Este un jucător pe care îl descoperi o dată la 15 ani. Copii ca el nu apar an de an. Are ceva special. Are lovituri extraordinare. A ocupat locul 3 la Campionatele Mondiale de juniori din 2018. A fost singurul european clasat între primii 8 din lume", a adăugat Stelian Hașoti.


Nu este de acord cu naturalizarea asiaticilor

Atunci când vine vorba despre jucătorii asiatici, Stelian Hașoti își schimbă tonul radical. Nu este de acord cu naturalizarea jucătorilor asiatici în Europa, pentru că, în acest fel, celelalte națiuni care nu au asemenea jucători au șanse foarte scăzute la câștigarea unor medalii.



"Asiaticii sunt deosebiți. La ei, baza de selecție se face din milioane de jucători. În China, există 20 de milioane de jucători legitimați. Este sportul lor, nu ai ce să le faci. Din pricina aceasta, vă spun că Pletea a reușit imposibilul. Este foarte greu să te clasezi mai sus decât ei. Nu sunt de acord cu ceea ce fac țările din Europa, nu ar trebui să naturalizeze jucători asiatici. Nu mi se pare normal. Federația Internațională de Tenis de Masă ar trebui să ia măsuri. Nu este corect ceea ce se întâmplă. Acest sport este nativ în zona asiatică. Ei merg la selecție când au 7 ani și știu deja să joace tenis de masă. Îi învață părinții acasă. Păi, cum să mă bat eu cu ei? Noi mergeam în școli și luam copii care nici nu auziseră de tenis de masă. Dacă am ajuns să ne batem cu ei, suntem niște antrenori extraordinari. Formăm o întreagă echipă, suntem ca o familie", a explicat Stelian Hașoti.


"Am făcut o treabă foarte bună!"


Profesorul Hașoti a vorbit foarte frumos și despre campioana Eliza Samara. Antrenorul emerit spune că Samara a crescut sub privirile sale, în sala de la LPS și a progresat de la an la an.

"Eliza Samara a crescut în sala de la LPS lângă mine. Și Andrei Filimon, și Lucian Munteanu, și alții. Sunt foarte mulți jucători pe care i-am văzut și le-am arătat câte ceva din tainele acestui sport. Samara a fost un copil deosebit, altfel nu ar fi obținut rezultatele pe care le-a obținut. Joacă la un nivel înalt și acum, la 30 de ani. Rezultatele au demonstrat că este o jucătoare rară. Campioană europeană și la simplu și cu echipa.



Constanța este un pilon foarte important în tenisul de masă românesc. Avem o școală foarte bună, iar antrenorii și-au dorit tot timpul să obțină rezultate deosebite. Noi încercăm să «furăm» foarte mult de la asiatici. I-am filmat, i-am studiat și eu zic că am făcut o treabă foarte bună", a mai spus Stelian Hașoti.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.4394 secunde