Sportul constănțean de echipă, între performanță și perspectivă. Cine adună cei mai mulți suporteri

1320
Sportul constănțean de echipă, între performanță și perspectivă. Cine adună cei mai mulți suporteri - sportul-1549468712.jpg

Articole de la același autor

În ultimii trei ani de zile, sportul constănțean de echipă a trecut printr-o etapă de tranziție. S-a realizat trecerea de la "trecutul strălucitor", abandonat în instanțe sau radiat fără scrupule, la un nou suflu, o nouă "flotă" de echipe care să readucă strălucirea de altădată.

Nimic din toate aceste lucruri nu ar fi fost posibile fără sprijinul financiar al autorităților locale, care par a fi înțeles că sportul unește. În total, peste patru milioane de euro. Mișcare electorală sau nu, Constanța a reușit să revină în elită. În acest moment, sunt cinci echipe de seniori care luptă în primele eșaloane ale sportului românesc, și o fac cu fruntea sus: HC Dobrogea Sud Constanța - handbal masculin, Liga Națională, CSU Neptun Constanța - handbal feminin, Divizia A (liga secundă); BC Athletic Constanța - baschet masculin, Liga Națională; CS Phoenix Constanța - baschet feminin, Liga Națională; ACS Tomitanii Constanța - rugby, Superligă.

Chiar și așa, aflate într-o frumoasă și continuă ascensiune, cele cinci formații sunt departe de ceea ce reprezentau cândva defunctele lor entități, multe dintre ele campioane (HCM, CVM, RC Farul, BC Farul). Tocmai de aceea autoritățile locale au ales să finanțeze sporturile de echipă - pentru revenirea la cel mai înalt nivel competițional.

Și cum poți face acest lucru mai sănătos și mai performant dacă nu prin selecția și formarea unui lot competitiv, prin readucerea publicului la sală, prin crearea unui mediu ce-ți poate oferi perspective înfloritoare?! Iată o scurtă analiză privind modul în care interpretează cele cinci echipe "succesul sportului constănțean".

Mai folosesc jucători autohtoni?

Surprinzător sau nu, echipa cu cele mai mari performanțe de pe litoral, dintre cele cinci echipe aflate sub lupă, HC Dobrogea Sud Constanța, nu are în lot niciun jucător născut în județul nostru care să conteze! Nici echipa de baschet feminin nu stă prea bine la acest capitol, având în lot doar trei jucătoare constănțene, care joacă și extrem de puțin. Pozitiv punctează ACS Tomitanii (16 din 37; 43%), CSU Neptun (7 din 16; 43%) și BC Athletic (6 din 14; 43%), care au lotul format, în medie, în procent de aproximativ 43% din jucători născuți și crescuți pe teritoriul județului.

Tinerii nu fac față presiunii?

Din nou, HC Dobrogea Sud Constanța se evidențiază prin numărul mic de jucători tineri pe care îi folosește în Liga Națională - Daniel Susanu și Alexandru Andrei. Presiunea obiectivelor și a rezultatelor rapide nu le permite luxul de a-i folosi cât și-ar fi dorit. În aceeași situație se află CS Phoenix Constanța și ACS Tomitanii, cele care se bazează, în general, pe jucătoare cu experiență, și resimt din plin presiunea "rezultatelor rapide". Tinerii nu pot duce de la egal la egal lupta cu elita baschetului și rugby-ului românesc. La polul opus se află CSU Neptun Constanța, acolo unde lipsa unui obiectiv impus dă naștere curajului. În schimb, în ultima etapă a Ligii Naționale, BC Athletic Constanța a fost echipa care a oferit cele mai multe minute tinerilor jucători, din întreaga țară.

Prezența în Sala Sporturilor

Prima poziție la numărul de suporteri aduși la Sala Sporturilor se împarte între HCDS Constanța și BC Athletic Constanța. Conducătorii celor două formații fac eforturi considerabile pentru a avea sala plină la fiecare meci de pe teren propriu, și de multe ori munca le este răsplătită.

Chiar dacă se află pe penultima poziție în Superligă, în gradenele stadionului "Mihail Naca", din strada Primăverii, vin meci de meci sute de iubitori ai rugby-ului constănțean. Ultimele în acest clasament sunt formațiile CS Phoenix-Știința și CSU Neptun, care nu reușesc cu niciun chip să devină atractive pentru spectatori.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3912 secunde