Semnal de alarmă privind viitorul boxului constănțean

1464
Semnal de alarmă privind viitorul boxului constănțean - e2c81b642c75d0d0da0cc592faba204b.jpg
Contraperformanța Constanței pugilistice de la Cupa României pentru tineret, de la Mangalia, a determinat Direcția pentru Sport a Județului Constanța să tragă un semnal de alarmă și, în parteneriat cu Asociația Județeană de Box, să organizeze, aseară, o masă rotundă, pentru analizarea situației.
Alături de antrenorii și de conducătorii de cluburi din județ, de arbitri și de oficialii DSJ și AJB, la întâlnire a participat și antrenorul federal Valentin Vrânceanu.
Bilanțul de la Mangalia - din 14 participanți constănțeni, niciun finalist și o singură medalie - nu este încurajator pentru viitorul boxului constănțean, ba chiar dă frisoane. Astfel că Elena Frîncu, directorul coordonator al DSJ Constanța, a vrut să afle de la cluburi dacă "avem, putem și mai vrem box la Constanța". "Între performanța lui Ionuț Gheorghe și ceilalți este un mare gol", a arătat Elena Frîncu, deși Direcția sprijină boxul, iar la Mangalia funcționează de cinci ani un Centru Olimpic, în care însă nu a mai rămas decât un constănțean, Daniel Bocai (Alutus Mangalia), alte două vârfuri, Irinel Orăscu (BC Adan, Farul) și Ionuț Băluță (CS Năvodari), renunțând la box (se speră că doar temporar).
Ce s-a întâmplat și ce-i de făcut? Nivelul juvenil constănțean, în ansamblu, este afectat de selecție, de uzura la care sunt supuși copiii, dar și de organizarea și de interesele oculte ale Federației. Copiii din ziua de azi nu mai sunt pasionați de sport, astfel că antrenorii trebuie să se mulțumească cu ce găsesc. Pe de altă parte, în goană după medalii, tehnicienii îi forțează de mici pe pugiliști, care se pierd, la 17 - 18 ani nemaiavând interes pentru box. Și nedreptățile care li se fac la acțiuni de selecții sau la competiții oficiale influențează negativ destine de sportivi, după cum și prezența la loturile naționale, în loc să-i ridice, îi trage în jos pe tinerii boxeri. Unii tehnicieni au invocat și insuficiența meciurilor amicale, pentru că "doar acolo se vede cu adevărat gradul de pregătire al copiilor".
Valentin Vrânceanu le-a cerut antrenorilor, printre altele, pasiune, o continuă perfecționare, pentru că "puștii din ziua de azi așteaptă o altfel de informație", și o aerisire a programului de pregătire, prin introducerea așa-numitelor "antrenamente compensatorii".
Cluburile au spus că, totuși, la nivel juvenil, la Constanța, sunt ceva rezultate și sportivi promițători, județul fiind însă, într-adevăr, descoperit la tineret, o categorie de vârstă deficitară și la nivel național.
Numele de mici boxeri pe care le-au rostit antrenorii și argumentația lor nu i-au dat totuși Elenei Frîncu speranța, că, peste zece ani, Constanța va avea un alt senior de mare valoare. Directorul DSJ le-a cerut tehnicienilor revizuirea strategiei și răbdare.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 26 Ianuarie 2010
Stire din Sport : "Nu demisionez!"
Pagina a fost generata in 0.2369 secunde