Scandal la Palatul Copiilor! Cine și de ce vrea să evacueze pe CS Tomis Kart

1863
7

Articole de la același autor

Probleme grave în kartingul constănțean. Fundația Tomis Kart Constanța și Clubul Sportiv Tomis Kart, singurul club de karting din județ, sunt la un pas de evacuare din incinta Palatului Copiilor, unde își desfășurau activitatea de aproximativ 15 ani. 


Din informațiile furnizate de Gigel Băcioiu, administratorul Fundației Tomis Kart, primul contract de închiriere dintre Palatul Copiilor și club s-a semnat în anul 2002, pe durata a patru ani, cu posibilitate de reînnoire cu o aprobare de la Ministerul Educației. Clubul plătea lunar aproximativ 500 de euro către Palatul Copiilor, plus utilitățile. 


În luna decembrie 2014, Curtea de Conturi a sesizat Palatul Copiilor că unele închirieri făcute de către acesta nu respectă articolele 14 și 15 din legea nr. 213/1998 și anume că: "închirierea bunurilor proprietate publică a statului sau a unităților administrativ-teritoriale se aprobă, după caz, prin hotărâre a Guvernului, a consiliului județean, a Consiliului General al Municipiului București sau a consiliului local, iar contractul de închiriere va cuprinde clauze de natură să asigure exploatarea bunului închiriat, potrivit specificului acestuia". 


De asemenea, în raport se afirma că închirierea bunurilor proprietate publică se va face prin licitație publică, în condițiile legii. 
"Ne spun că nu mai pot închiria spațiu decât prin hotărâre de Guvern. Iar hotărârea de Guvern nu este obligația nici a clubului sportiv și nici a fundației să o obțină. Asta este obligația Palatului Copiilor, pentru că este administratorul de drept", a declarat Băcioiu. 


Badea: "Nu avem bază legală" 


Contactat de "Cuget Liber", prof. Cosmin Badea, directorul Palatului Copiilor din Constanța, afirmă că se așteaptă ca Ministerul Educației să elaboreze o procedură de închiriere: "Spațiul pe care funcționăm noi face parte din domeniul public al statului. În prezent, nu există bază legală pentru închirierea lui. La minister se lucrează, dar noi nu avem încă baza legală. Nu știu din trecut cum au funcționat până acum, eu vorbesc de septembrie 2014, de când am fost numit. Vorbesc despre prezent și viitor. Ei au avut un contract care s-a finalizat în martie 2015. Ei și-au desfășurat în continuare activitatea, fără contract, de aceea i-am și dat în judecată. Nu vreau eu să îi dau afară, nu am bază legală și până nu elaborează ministerul procedură de închiriere nu pot să fac asta. Noi ne dorim să avem în curte cât mai multe activități, cu cât mai mulți copii. Curtea de Conturi, în decembrie 2014, a constat, așa cum știam și eu, că nu avem o procedură de închiriere și de aceea nici nu am mai făcut contracte noi și nici nu le-am prelungit pe cele în vigoare". 


S-a ajuns în instanță 


Pe data de 19 noiembrie, CS Tomis Kart a primit o citație, prin care este chemat în instanță, în proces cu Palatul Copiilor. Cu o lună înainte, pe data de 21 octombrie, reprezentanții clubului au depus o solicitare către directorul Palatului, prin care solicită prelungirea contractului de închiriere prin act adițional sau încheierea unui nou contract, în baza ordinului nr. 4624, art. 51, al. 1, emis de Ministerul Educației, în luna iulie. Articolul spune că: "Palatul Național al Copiilor din București/ Palatele/Cluburile copiilor pot/poate realiza venituri proprii extrabugetare din activități specifice, conform legii: donații, sponsorizări, închirieri de spații/interval orar/zi, servicii educaționale, activități de tip plata cu ora sau din alte surse legal constituite".


"În decurs de 1 an și jumătate, nu s-a putut găsi o soluție sau nu se dorește ca activitatea de karting să se desfășoare în continuare în acest loc și să se încheie un alt contract de închiriere sau de colaborare. Se putea găsi o soluție. Nu îi acuz de altceva, decât de faptul că nu sunt implicați", spune cu regret Gigel Băcioiu. 


Răspunsul ISJ Constanța 


Până acum, administratorul Fundației Tomis Kart a depus adrese la Inspectoratul Județean Școlar, la structurile locale, unele rămase fără răspuns. Băcioiu nu are de gând să se oprească aici, termenul de judecată în vederea evacuării va fi pe 13 ianuarie 2016. 


În documentele puse la dispoziție de Gigel Băcioiu, găsim un răspuns al Inspectoratului Școlar Județean, semnat de inspector școlar general Zoia Bucovală, la o adresă făcută de Prefectura Constanța, în luna noiembrie, unde este stipulat faptul că: "În urma controlului, s-a constatat că închirierea unor clădiri de către Palatul Copiilor către persoane juridice s-a realizat fără a fi respectate prevederile art. 14 și 15 din legea nr. 213/1998 și, prin decizia nr. 1/07.01.2015 a directorului Curții de Conturi Constanța, Palatul Copiilor Constanța a fost obligat ca, până la data de 30.06.2015, să actualizeze procedurile interne de lucru în activitatea de închirierea a bunurilor din domeniul public al statului, cu respectarea prevederilor legii nr. 213". 


XXX 
"Ne dorim să putem apăra toate titlurile obținute și să ne putem desfășura în continuare activitatea în clădirea și pe pista din incinta Palatului Copiilor Constanța. Dacă vom fi evacuați, copii nu vor mai putea practica acest sport, deoarece suntem singurul club din județul Constanța care întrunește condițiile de inițiere și pregătire în acest domeniu, iar Palatul Copiilor, care deține clădirea și pista de karting nu are un cerc de karting, acesta fiind desființat din anul 1992. În aceasta situație acești copii nu vor putea fi preluați de alte cluburi", a adăugat Băcioiu.


În anul 2015, Clubul Sportiv Tomis Kart a obținut titlul de campion național de Karting la clasa PUFO și titlul de cel mai bun sportiv al anului în karting cu pilotul Mihai Șuteanu, în vârstă de doar 9 ani. Pe lista clubului cu premii se regăsesc și: Ștefan Manolache - campion național la clasa KID, Răzvan Onoaie - vicecampion național la clasa KID, Rareș Cărbunaru - locul III la clasa KID, Tudor Chimisliu - vicecampion național la clasa PUFO, Andrei Murariu - vicecampion național la clasa KF Junior.


Comentează știrea

john
15 decembrie 2015
licitatie

Societatea intra in legalitate numai daca contractul va fi incheiat in urma unei licitatii organizate de Mimisterul Invatamantului. Organizarea Licitatiei se va numai dupa o Hotarare de Guvern ce va mentiona data organizarii licitatiei si normele metodologice.

jj
15 decembrie 2015
o

Spatiul este foarte mare si a inceput vanatoarea lui pentru un dezvoltator potent.Veti vedea ca in cativa ani spatiul va fi scos din incinta Palatului Copiilor.

Avocat
15 decembrie 2015
Interesat de subiect

De cateva ore studiez cazul. Nu gasesc in legea 213/1998 nici o referire la inchirierile ocazionale. In schimb, in legea 1/2011 (legea educatiei) si anume in anexa privind organizarea si functionarea palatelor copiilor dar si in OM 4624/27.07.2015 sunt precizari clare privind inchirierea ocazionala cu ora sau cu ziua. Legea 213 prevede posibilitatea inchirierii in baza unei HG pe o perioada lunga de timp, cu schimbarea administratorului bunului inchiriat. Cred ca aici e cheia si lamurirea acestei situatii ar duce la intelegerea a ceea ce se intampla in acest caz. Unde se mai inchiriaza OCAZIONAL in Romania in baza unei HG ? Indiferent de domeniu ? Cred ca se pregateste un mare jaf, inca unul, specific Constantei.

john
15 decembrie 2015
ptr avocat

Pai ei vor inchiriere pe minim 5 ani, e clar ca are nevoie de HG pentru a inchiria

Cetateanul
15 decembrie 2015
Terenu, cat e terenu?

Pai e o paine de mancat in zona aia. Cum sa ramana tot terenul ala fara un bloc, fara un supermarket? Nu e pacat?

Avocat
15 decembrie 2015
pt. dl. john

Ei care domnule ? Eu am informatii ca la Palatul Copiilor nu s-a mai prelungit/incheiat nici un contract de cand a venit noul director. Nici la patinoar, bazinul de inot, sala de sport, etc. La karate se inchiria cu ora sala de sport. Cum adica, sa fie nevoie de HG ca sa inchiriez o ora luni si una joi sala de sport ? Din ce film e gogomania asta ? Intre timp am sunat la unele palate. Nimeni nu stie de asa ceva si TOTI inchiriaza ocazional !!! E de sapat la acest subiect. O sa revin.

Răspuns la: ptr avocat
Adăugat de : john, 15 decembrie 2015
Pai ei vor inchiriere pe minim 5 ani, e clar ca are nevoie de HG pentru a inchiria
Simona
15 decembrie 2015
Cum sa castigi bani pe net

Cum sa castigi bani pe internet! Pentru toti oamenii isteti si ambitiosi, exista acum un curs online GRATUIT care te invata repede si simplu cum sa castigi bani pe internet! Cursul este format din lectii online si iti explica pas cu pas, cu multe detalii, cum sa castigi bani pe internet. Cand vrei cu seriozitate acest curs, cere informatii la adresa de email: [email protected]

Articole pe aceeași temă

Vineri, 02 Octombrie 2015
Stire din Cultură-Educație : In Memoriam prof. Florin Cociașu
Sâmbătă, 26 Septembrie 2015
Stire din Cultură-Educație : Festivitate de deschidere la Palatul Copiilor
Pagina a fost generata in 0.5258 secunde