S-a stins steaua atletismului românesc! Iolanda Balaș Soter, săritura către Ceruri

279
S-a stins steaua atletismului românesc! Iolanda Balaș Soter, săritura către Ceruri - sastins-1457719763.jpg

Articole de la același autor

Una dintre cele mai mari atlete pe care le-a avut vreodată România - poate chiar cea mai mare! -, Iolanda Balaș Soter, a încetat, vineri, din viață, la vârsta de 79 de ani.

Mai întâi un sportiv de top, iar apoi tehnician și manager de excepție, Iolanda Balaș Soter a fost personalitate marcantă a sportului românesc.

Trecerea sa în neființă a provocat multă tristețe și la Constanța, iar Elena Frîncu, Ilie Floroiu și echipa sa de la CS Farul au transmis, prin intermediul ziarului nostru, mesaje de condoleanțe.

v v v

Dintre numeroasele sale performanțe sportive înregistrate la săritura în înălțime, amintim cele 19 titluri de campioană națională, 63 de recorduri doborâte și 41 de selecții în lotul național al României.

După ce, în 1958, la Stockholm, a sărit peste ștacheta ridicată la 1,77 m, cu-erind primul titlu european la săritura în înălțime din istoria atletismului românesc, Iolanda Balaș a urcat de două ori pe prima treaptă a podiumului olimpic, în 1960, la Tokyo, și în 1964, la Roma.

După retragerea din activitatea competițională, în 1967, a devenit mai întâi antrenor, apoi instructor la cabinetul metodic la secția de atletism a Clubului Steaua.

În 1990, a fost aleasă președinte al Federației Române de Atletism, funcție pe care a deținut-o până în 2005, iar în 1994 a devenit președinte executiv al Fundației Atletismul Românesc.

În 1958, a primit titlul de Maestru Emerit al Sportului, iar în 2000, a fost nominalizată printre primele 10 atlete ale Secolului XX. Tot în 2000, i-a fost conferit Ordinul național "Steaua României" în grad de ofițer. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.6815 secunde