Opinie

RCJ Constanța a dat-o iar în bară. Așteptăm demisiile!

2511
20
RCJ Constanța a dat-o iar în bară. Așteptăm demisiile! - rugbytimisoara1348084904-1349121568.jpg
Am scris (cu mare părere de rău), în ultimii ani, mai mult despre contraperformanțele echipei Rugby Club Județean Constanța decât despre bucurii și succese. 


- Și pentru că tot am pomenit numele formației din strada Primăverii, am să fac o scurtă paranteză, pentru a explica cititorilor și iubitorilor sportului cu balonul oval de ce folosesc titulatura RCJ Constanța și nu RCJ Farul Constanța. Ei bine, măcar noi, Redacția "Sport" a ziarului "Cuget Liber", respectăm dorința regretatului antrenor emerit Mihai Naca, aceea de a nu-i mai spune echipei Farul. 
"Această echipă nu mai are nimic din spiritul de altădată al Farului. Farul însemna ceva pentru constănțeni, era un grup unit, exista acea punte de legătură afectivă între jucători, tehnicieni și suporteri. Eram cu toții prieteni, iar clubul era unul deschis către comunitate. Eram respectați, atât în oraș, cât și în țară și mai ales în străinătate. Aceste elemente nu se mai regăsesc acum. Se regăsesc doar interese. De aceea, cel mai bine ar fi ca echipei să nu-i mai spună Farul. Să-i spună simplu, RCJ Constanța", ne spunea profesorul Naca, stând chinuit pe un fotoliu, nu cu mult timp înainte de plecare spre "marea călătorie". 
Ei bine, personal, respect dorința lui nea Nacu, așa cum îi spuneam noi, prietenii. Și astfel, le răspund cititorilor care au postat comentarii la articolele mele despre rugby. Nu, nu este vorba despre nicio răutate, este doar decizia de a pune în aplicare "testamentul sportiv" al antrenorului emerit care a adus șase titluri naționale la Constanța. Quod erat demonstrandum! - 


Dar, să revenim la "oile" noastre. Sau mai bine zis, la "oile" RCJ Constanța. Pentru că RCJ Constanța a făcut-o iarăși de "oaie". Așa cum bine știți, formația constănțeană a ratat și anul acesta titlul național, înregistrând în cel mai important meci al sezonului, în care trebuia să-și demonstreze adevărata valoare (poate chiar asta e valoarea!), o umilință greu de conceput și acceptat: 13-68 cu Timișoara! Nu mi-a venit să cred atunci când colegul meu de redacție, Andrei Aldea, de la "Sport", mi-a transmis rezultatul. L-am pus să mai verifice o dată și încă o dată. Degeaba, era tristul adevăr. Într-un meci în care trebuie să fii isteț 80 de minute, într-un joc care îți deschide larg calea către finală, Constanța s-a prezentat sub orice critică și a încasat aproape 70 de puncte. Se răsucește nea Nacu în mormânt! Despre ce vorbim? Despre determinare, voință, sacrificiu, atitudine, pricepere, valoare? Despre titlu? Ha, ha, ha, ce glumă bună! 
Mă număr printre cei care au privit cu scepticism încă de la început proiectul RCJ Constanța 2011 / 2012. De fapt, ca și pe cele din anii anteriori. 
O primă eroare. S-au adus la echipă străini pe bandă rulantă. S-au adus sud-africani, fijieni, namibieni. Să nu credeți însă că erau cine știe ce mari valori în țările lor la momentul transferului. CV-urile lor erau interesante doar pentru că proveneau din Emisfera Sudică. De ce nu au fost însă făcute publice sumele cheltuite cu acești străini? 
A doua eroare. Alături de Cristi Brănescu, a mai fost adus un tehnician străin. Nu cred că problema venea de pe bancă, "Francezul" se descurca în mod precis, i-ar mai fi trebuit doar câțiva jucători și ceva susținere. 
A treia eroare. Poate cea mai mare. Echipa nu are în conducere specialiști ai fenomenului, capabili să gestioneze situațiile de criză. De-a lungul timpului, au fost aruncate "săgeți otrăvite" către arbitri, către federație, către comisii. Un "Război Rece", ale cărui efecte încă se mai fac și se vor mai face simțite. 
De ce este acest eșec inacceptabil? Pentru că RCJ Constanța cheltuie bani publici. Și nu puțini. Administrația locală asigură un buget consistent, care trebuie gestionat cât mai înțelept cu putință. Dacă ani la rând banii constănțenilor s-au dus către rugby, iar performanță nu s-a făcut, înseamnă că cineva nu își face bine treaba. Așa cum scriam și acum trei ani, și acum doi ani, și acum un an, VINOVAȚII TREBUIE SĂ PLĂTEASCĂ! Până acum, nu a plătit nimeni. A mai plecat câte un antrenor, liniștea de rigoare și apoi, din nou la treabă pe bani publici! 
RCJ Constanța nu are un management performant. Despre președintele Dragomir Cristinel circulă bârfa că nici nu ar ști regulamentul de rugby, așa că nu putem avea pretenții. "Vice" la Consiliul Județean, Dragomir este omul cel puternic la capitolul financiar, însă deciziile și răspunderea îi aparțin. Despre "eternul" Arghir Aurelian, director sportiv, chiar nu mai am ce spune. Am tot scris, dar degeaba. Un personaj cenușiu, plafonat, care și-a demonstrat limitele, care nu poate duce echipa pe primul loc. Arghir Aurelian mă putea contrazice numai prin rezultate. Nu o poate face. Se aude că nu ar mai avea mare putere de decizie. Păi, în această situație, de ce se complace? De ce își asociază numele cu proiecte ratate în serie? 
În ultimii ani, în jurul RCJ Constanța au "orbitat" sau încă mai "orbitează" diverse personaje din sfera binecunoscută, precum Pușcași Marius sau Zgabercea Cristian, nelipsind însă nici personaje controversate, care au avut sau mai au probleme cu legea, de tipul lui Pilcă Aurelian sau Ghebaur Liviu. Care mai de care mai "rugbist". 
După eșecul de duminica trecută, normal ar fi ca vinovații să plătească. În primul rând, CONDUCĂTORII TREBUIE SĂ-ȘI DEA DEMISIA. Gata, ați demonstrat încă o dată că, dintr-un campionat cu - practic - patru echipe, nu puteți aduce titlul la Constanța. Să se facă evaluarea lotului de jucători și a activității antrenorilor. Cine nu a corespuns - afară! Să se predea ștafeta altora mai pricepuți. Atât timp cât sunt "tocați" bani publici, cineva trebuie să-și asume responsabilitatea! 
Apropos: fac prinsoare că niciunul dintre cei enumerați anterior nu știe anii în care Farul și nea Nacu deveneau campionii României! 


Iată și câteva dintre comentariile postate de cititorii noștri pe site-ul www.cugetliber.ro: 


"Rușine este un cuvânt blând pentru ceea ce s-a întâmplat cu Farul! Josnic, umilitor și nimeni nu ia nicio măsură! Arghir a făcut-o iar de oaie! A câta oară? A cerut și arbitri străini. Pariez că nu luau atâtea puncte dacă arbitrau ai noștri, care, trebuie să recunoaștem, sunt foarte buni și care erau îndreptățiți să arbitreze aceste meciuri". 


"Arghire, lasă-ne tată... 70 de puncte în semifinală! Vai, ai păpat toți banii, cu toate trompetele!!! Și performanță 0... Demisia, Arghire!"


"A ieșit Arghir în față când a fost bine și a fost scos în față de alții când a fost rău. Nu vreau să-i iau apărarea, dar nu e singurul și principalul vinovat. Nu el are decizia. Sunt acolo o șleahtă de președinți, vicepreședinți, directori și alți băgători de seamă, care toacă banii și care au aflat că mingea de rugby e ovală abia când au fost numiți în funcții. Unii dintre ei nu înțeleg nici acum de ce!"


"De 3x RUȘINOS!"


Comentează știrea

20 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
bsat
2 octombrie 2012
rugbz

eu cred,ca nu toti banii ajung la rugby,imi pare rau sa spun dar asa cred

constantean
2 octombrie 2012
FARUL a fost,este si va fi al constantenilor

De data asta aricolul este bunisor si indreptatit,mai putin partea siropoasa.Profesorul NACA se confunda cu istoria rugbyului farist si nu numai.Sa nu-i uitam si pe ceilalti:antrenori,jucatori,conducatori,citez absolut aleatoriu:Carnabel,Titi Ionescu,Celea,Doiciu,Buzaia,Nicu Dan,Gica Dumitru etc.etc.etc.Cat de prieten ai fost dta.cu PROFESORUL........In alta ordine de idei,prbabil ca vor avea atat bun simt si isi vor da demisia.Problema este,cine va veni in locul lor si mai ales pe ce bani?

...
2 octombrie 2012
...

Nu-i un capăt de țară...doar un meci de campionat, "din penultima etapă", nu?! :D Cred că în afară de demisiile pe care le ceri mai sus (îndreptățit!), mai trebuie una și e chiar în redacția pe care o conduci... Colegul tau AA face gafe cu o consecvență demnă de o cauză mai bună!

Gentelman
2 octombrie 2012
Penibil ARTICOL

Se vede încă ca ești scula lui ghirondojan - TAPITERU , ce treaba are conducerea cu RUGBY- ul ???? Problema este ca branescu, arghir ,tapiterul nu au nimic comun cu rugby- ul aceste rezultate sunt ale lor .Ati avut antrenori buni pe care Iași dat afara ,iar cu nea Naca este istorie. Nu mai pune batista pe tablal in stilul ta caracteristic.Pe curind

Aragorn
2 octombrie 2012
despre Farul

Eu cred ca aici ne invirtim intr-un cerc vicios - daca autoritatile locale nu s-ar implica in rugby si nu ar sustine cu bani (publici) acest club, am ajunge in situatia din 2005, cind clubul a fost aproape de disparitie (ceva inimaginabil, cel putin pentru mine care sint suporter de prin '78 si cred ca este adevaratul simbol al sportului constantean)...sa nu uitam ca peste tot prin tara autoritatile locale sustin diverse cluburi sportive care altfel ar falimenta si s-ar desfiinta. Pe de alta parte, atunci cind dai banii, iti pui si oamenii tai la conducere (o regula fireasca a economiei de piata). Problema apare cind oamenii respectivi nu aduc si performantele asteptate - si atunci ce faci ?...ai doua solutii : nu te mai implici (si totul se duce naibii) sau aduci alti oameni (care insa ar trebui sa fie pe aceeasi lungime de unda cu finantatorii). Degeaba aduci profesionisti adevarati, daca nu se vor intelege cu cei care finanteaza clubul. Eu cred ca ar trebui organizata o intilnire intre asemenea oameni (enumerati mai sus - fosti internationali si glorii ale Farului) si autoritati si poate s-ar reusi sa se formeze o echipa competitiva de management care ar aduce si rezultatul asteptat - titlul de campioana. Ma gindesc ca poate puteti sa lasati la o parte mindria personala (dvs. si cei din CJ) si sa propuntei/organizati o asemenea intilnire care ar fi benefica acestui club. Altfel ne vom invirtii in jurul cozii an de an si vom ajunge doar o eterna "pretendenta" la titlu. PS - cu titlu personal (apropo de banii publici) am mai spus-o si o repet: desi nu-mi place deloc mediocritatea in care se afla Farul in acest moment, o prefer totusi fata de varianta desfiintarii echipei, care s-ar produce daca CJ n-ar aloca fondurile necesare. Trist, dar asta este la momentul actual.

rugby
2 octombrie 2012
Tovarase Mihalache...

... treaba e GROASA! Ai si n-ai dreptate! 1. Ref la numele echipei, nu ai dreptate! Echipa se numeste RCJ Farul Constanta, fie ca a sau nu a vrut/vrea cineva. Spiritul rugby-ului local nu se rezuma la Prof. Mihai Naca sau la Sorin Mihalache. Aceasta echipa traieste si prin cei care vin la stadion si-i incurajeaza, se bucura de realizarile lor sau sunt tristi la esecuri. 2. Primele 2 erori nu (se) exista! Jucatorii si antrenorii au cea mai mica vina in acest esec(Cristi mi-a fost antrenor si stiu cum antreneaza. Am tot respectul pentru el. Cred ca e/a fost constrans cumva de catre Conducere la anumite ... compromisuri). Anul asta am vazut o echipa extrem de spectaculoasa care practica un rugby pe 3/4-uri si in viteza ceea ce place publicului si care a atras multe aprecieri inclusiv de la partenerele de competitie. Iti recomand sa sa mai vizitezi si tu Forumul de pe rugby.ro. Nu te mai lua de jucatorii straini pentru ca pepiniera locala e ca si inexistenta. Ei au fost/sunt cea mai buna solutie pentru acest campionat. " S-au adus sud-africani, fijieni, namibieni. Să nu credeți însă că erau cine știe ce mari valori în țările lor la momentul transferului." - daca erau valori, ar fi jucat in Franta nu in Romania si ar fi fost platiti in consecinta. Acesti jucatori inimosi (tu nu ai de unde sa stii daca e asa pentru ca nu prea ai calcat la stadion!) au fost achizitionati cu bani pentru valoarea lor pentru ca Farul nu este Harlequins, Saracens, Toulon sau Biarritz sa ia ce-i mai bun de pe piata. Nu vine nimeni din spate. Astept sa creasca Tomitanii ca sa mai vedem o noua generatie de rugby-sti constanteni. 3. Cea mai mare vina pentru esecurile din ultimii ani o au capusele din Conducerea clubului, cei care au sume importante pe mana si nu au pic de idee de management sportiv. Nu stim ce s-a intamplat inainte de acest meci. In anii anteriori, esecurile au fost datorate lipsei de seriozitate a grupului Arghir & Co! Inaintea meciurilor importante nu-si plateau jucatorii drept pentru care motivarea acestora pentru performante era foarte scazuta. In plus, aveau favoriti la plata salariilor: unii le primeau intregi, altii partial si altii erau amanati cate 3-4 luni (ex taloneurul Ionescu care acum evolueaza pt CSM). Si-au batut joc de jucatori cu potential care au plecat la alte echipe(ex Petreanu) si pentru un salariu mai bun dar si pentru seriozitate. Da, Conducatorii sa-si dea demisia! Dar, cine vine-n locul lor? Ca de incompetenti si hoti e plina tara asta! 4. Nu asta este diferenta de valoare dintre Timisoara si Farul. Cine crede altfel, e un TAMPIT! Punct! 5. ALDEA e PRAF! Probabil ca si el calca la stadion la fel de "des" precum o faci tu!

74
2 octombrie 2012
Farul

Cand o sa ma iapara un CElea, Daraban sau BUcos la constanta? - Cand o sa aveti grija de juniori, ca slava domnului CTA mai are asa ecva spre deosebire de restul tarii. Cand o sa mai fie un Naca la Cta ? - Cand o sa lasati un antrenor sa se ocupe singur de echipa fara chibiti atotstiutori. Cand o sa mai avem Oameni ca Celea in rugby? - Cand o sa avem oameni adevarati in tara asta si pe teren dar mai ales in afara lui !!Ce vremuri cand tinea Celea o gramada intreaga singur.... Ce legenda, ce tezaur de om...

aaa
2 octombrie 2012
tot propuneti

tot propuneti presedindi . antenori. patroni dar jucatori de unde? cu gramada asta tot semifinala o sa o joace si ani viitor.

rugby
2 octombrie 2012
Tovarase Mihalache...

..ti-am confirmat ca Arghir & Co sunt buba la clubul asta! Si, nu cred ca Florian Constantin este potrivit sa conduca clubul! De ce-ti trebuie relatii la FRR ca sa ajungi campion? Sa ne gandim cum facem sa dispara jocurile de culise, cum sa avem arbitri corecti, etc nu cum sa ne punem in valoare relatiile. De ce nu ne gandim la Sasu Catalin, de ex? Ref la pepiniera Cleopatra si patronul acesteia sunt incadrate la capitolul "ASA NU"! Unde nu-i creier nici performanta nu-i!

O concluzie
2 octombrie 2012
Aragorn

Deci, pina acum am ajuns cu totii la aceasi concluzie : conducatorii (deci managementul) clubului au clacat si in consecinta ar trebui sa demisioneze (pe linga un fapt normal, ar fi si o chestiune de onoare). Dar, vorba cuiva de aici care a pus punctul pe i : cine vine ? cui ii va da banii pe mina CJC-ul ? sigur nu vor fi unii pe care sa nu-i cunoasca si in care sa nu aiba incredere (cineva "de-al lor" !). Asa incit, ca sa fie si competenti, "meseriasi" si acceptati de finantator, ar trebui sa fie (parerea mea) cineva din cei care au jucat la Farul sau au fost implicati in acest club in vremurile bune. Ca jucatori au fost extrem de valorosi, dar, iarasi, asta nu inseamna ca pot fi si buni manageri (avem exemple destule de jucatori mari care sint antrenori mediocri - ca manageri, cred ca e si mai greu). De curind a fost in tara Gh. Dumitru, poate Bucos ar fi o solutie, de ce nu Fl.Constantin sau Nicu Dan, chiar Sasu...cred insa ca o asemenea hotarire nu poate fi luata fara o intilnire cu cartile pe fata intre toti factorii de decizie, un "moment zero" al rugby-ului constantean, in care, cu buna-credinta din toate taberele, sa pornim la o reconstructie pe baze solide. Asa cum am spus, eu sint doar un suporter al rugby-ului constantean si al Farului - ii astept insa pe cei care pot sa faca acest pas, sa lase la o parte orgoliile si apartenentele partinice si sa actioneze - vremea vorbelor a trecut, am batut destul apa-n piua, e vremea faptelor, altfel peste un an vom citi aceleasi comentarii de care eu unul, sincer, m-am saturat. Toate cele bune.

20 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Vineri, 27 Iulie 2012
Stire din Politică-Administrație : De ce nu merg la vot
Pagina a fost generata in 0.4192 secunde