Promovăm sportul național! Taberele și competițiile de oină ale anului 2017

263

Articole de la același autor

Zilele trecute, în comuna constănțeană Horia, a avut loc Adunarea Generală Ordinară pe anul 2017 a Federației Române de oină, organizată de FRO, în colaborare cu Primăria și Consiliul Local Horia, CS Spicu Horia și Asociația Județeană de Oină Constanța.

Cu această ocazie, în prezența a 20 de structuri sportive afiliate la federație, a fost analizată activitatea desfășurată de FRO pe anul 2016 și s-au stabilit proiectele pentru anul 2017. 


La fel ca în anul precedent, în 2017 vor fi organizate 33 de competiții naționale, în creștere față de anul trecut, diversificate pe categorii de vârstă, în aer liber, plajă sau sală, atât la feminin, cât și la masculin. 


Prima competiție va avea loc în zilele de 13 și 14 mai, la București: ediția a V-a a Cupei Regelui. La Constanța, se va ajunge la mijlocul lunii iulie, atunci când vor avea loc Cupa României și Campionatul Național pe plajă la senioare. În premieră, anul acesta, comuna Horia va găzdui prima ediție a Cupei Federației la senioare, feminin, în luna septembrie.

Acțiunea de promovare a jocului de oină continuă în pas alergător prin toată țara - Oltenia, Moldova, Transilvania, Dobrogea, Muntenia. 


Președintele Federației Române de Oină, constănțeanul Nicolae Dobre, pune foarte mult accent pe sectorul juvenil. FRO, împreună cu Ministerul Tineretului și Sportului, va finanța tabere de selecție pentru juniorii din toată țara. 


"Avem două activități extrem de im-portante pentru juniorii mici (12-14 ani), finanțate de MTS. Vom încerca să le organizăm în centrul țării, pentru a fi cât mai accesibile tuturor. Va fi o acțiune de selecție, pregătire și competiție, cu finalitate la Sâmbăta de Sus, în inima munților Făgăraș. Vrem să îi învățăm toate tainele oinei, iar la final să îi vedem în acțiune, deoarece merită toată atenția noastră. Ei reprezintă viitorul acestul sport", a declarat Nicolae Dobre. 


Pe lângă aceste tabere, FRO colaborează și cu Ministerul Educației Naționale pentru organizarea a trei competiții: gimnaziada, ONSS licee masculin și ONSS gimnaziu fete, ultima fiind organizată în premieră anul acesta, la propunerea federației. 


v v v


Activitatea internațională va consta în participarea, în limita posibilităților financiare, la invitațiile primite din Europa prin intermediul Asociației Europene a Sporturilor și Jocurilor Tradiționale, structură la care federația este afiliată. 


De altfel, FRO va continua activitățile de formare și pregătire a personalului tehnic, dar și corpului de arbitraj. În urmă cu o săptămână, a avut loc prima afiliere la FRO a unui club școlar sportiv: CSS 2 Baia Mare. 


"Avem programate foarte multe cursuri de specializare a antrenorilor, dar și a arbitrilor. Pentru a crește în popularitate, oina are nevoie de cât mai mulți practicanți, iar ca acest lucru să fie posibil, trebuie să dispui de oameni pregătiți temeinic. Am avut parte și de o premieră, Clubul Sportiv Școlar 2 Baia Mare a devenit membru afiliat FRO, cu secție specială pentru oină. Pentru ca acest exemplu să fie preluat și de alte cluburi școlare, avem nevoie de personal calificat disponibil să predea jocul de oină", a explicat Nicolae Dobre. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5161 secunde