Aleargă chiar și la 91 de ani!

Profesorul Traian Petcu merită să fie Cetățean de Onoare al Constanței

173
1
Profesorul Traian Petcu merită să fie Cetățean de Onoare al Constanței - petcu-1442338869.jpg

Articole de la același autor

Traian Petcu este o prezență constantă pe pista de atletism chiar și la 91 de ani.

O viață dedicată sportului. Om de mare caracter, de înaltă ținută morală.

O personalitate a Cetății Tomis căreia merită să i se acorde toate onorurile.

Povestea de viață (sport, educație, carieră) a lui Traian Petcu ar trebui mult mai mediatizată, astfel încât să fie cunoscută de public și să devină model pentru tânăra generație. S-a născut în 1924, la Constanța.

Profesor, antrenor, arbitru internațional, maestru al sportului, veteran de război. Performanțe de la tinerețe până la bătrânețe.

A pus bazele atletismului la Constanța, într-un an, 1943, marcat de suferințele celui de-Al Doilea Război Mondial. Alături de un grup de elevi entuziaști, după vizionarea filmului documentar despre Jocurile Olimpice de la Berlin 1936, a creat Asociația Sportivă Constanța, la care s-au înscris apoi și alți colegi, dornici să se întreacă la alergări, sărituri, aruncări.

A urmat "episodul Desrobirea", iar în baza performanțelor obținute la acest club, în probele de 400 m, 800 m, 1.500 m sau crosuri, pentru Traian Petcu a urmat transferul la Dinamo București, sub culorile căruia a bifat noi performanțe naționale și internaționale. A trecut apoi la categoria "veterani", iar titlurile de campion au continuat să-i îmbogățească palmaresul. A reprezentat cu cinste România la Campionatele Mondiale, Europene, Balcanice și la sute de alte reuniuni atletice internaționale. Colecția personală de trofee este impresionantă.

Regimul comunist i-a făcut însă mult rău. A fost târât prin închisori, anchetat de Securitate, dar a avut forța de a rezista. Ca profesor, în cadrul organizațiilor în care a activat ulterior - Organizația Sportul Popular, Uniunea de Cultură Fizică și Sport, Federația Română de Atletism, școli sportive - a contribuit la dezvoltarea atletismului. A fost antrenor, metodist, cu activitate în cabinet științific. Un exemplu de voință, cinste, demnitate, modestie. Și-a închinat, practic, viața atletismului.

La 91 de ani, perfect lucid, capabil de a-ți reproduce fapte și evenimente de acum 70 de ani, care parcă ieri s-au petrecut, Traian Petcu ar merita din plin distincția de Cetățean de Onoare al Constanței.

v v v

La finele ședinței Consiliului Județean de ieri, consilierul Gheorghe Slabu a declarat, pentru "Cuget Liber", că a demarat pro-cedurile necesare pentru ca pro-fesorului Traian Petcu să îi fie acordat acest titlu de onoare. O mare bucurie sufletească pentru atletul veteran, care, peste numai câteva zile, va alerga la Crosul Castanilor de la Baia Mare! 

Comentează știrea

Aragorn
16 septembrie 2015
In sfirsit!

Bravo, felicitari pentru initiativa (cu toate ca trebuia mai de demult, dar mai bine mai tirziu decit niciodata) - acum hai si cu handbalul feminin nea Gica, asteptam renasterea echipei!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5917 secunde