Vremuri grele în competiţiile de bob

Profesorul Neagu: „A dispărut sentimentul de prietenie, e o atmosferă rece între echipaje”

244
Profesorul Neagu: „A dispărut sentimentul de prietenie, e o atmosferă rece între echipaje” - 51085756128371495511401927053738-1638542113.jpg

Articole de la același autor

După ce au participat la cea de-a doua etapă de Cupă Mondială de la Innsbruck, componentele lotului olimpic feminin de bob al României au părăsit Austria cu destinaţia Germania. La Altenberg, fetele profesorului Neagu vor concura, în week-end pe una dintre cele mai dificile pârtii din lume!

La Cupa Mondială de la Innsbruck, Andreea Grecu, cel mai valoros pilot de bob al României la ora actuală, a terminat pe locul 14 (din 25) în proba de monobob, iar la bobul de două persoane, alături de împingătorul Katharina Wick, s-a clasat tot pe locul 14, din 24 de echipaje aliniate la start.

Chiar dacă nu au intrat în Top 10, sportivele antrenate de profesorul Paul Neagu sunt în grafic în ceea ce priveşte calificarea la Jocurile Olimpice de la Beijing 2022. Ele au trecut graniţa din Austria în Germania, unde continuă aventura pe gheaţă, pe dificila pârtie din staţiunea Altenberg.

„Pârtia din Altenberg este cea mai tehnică din lume, iar orice greşeală comisă costă foarte mult. Astfel, la etapa de Cupă Mondială, din 26 de echipaje înscrise la bob feminin de doi, au rămas numai 21, iar la monobob, din 28 au rămas 19.

La monobob, Andreea a modificat poziţia ei de stat în bob, mutând centrul de greutate mult în spate. A luat această decizie după ce a observat la echipajele Statelor Unite ale Americii şi Germaniei aceste schimbări. Mai are de absolvit câteva coborâri şi după aceea putem spune că decizia a fost bună.

La bob de doi, a fost în timpii realizaţi de sportivele Germaniei. Dar timpii de la antrenamente nu sunt relevanţi. Fiecare încearcă noi strategii. Ce este un dezavantaj mare aici, în Altenberg, este faptul că pârtia nu este acoperită, iar fiecare schimbare de timp - ploaie, zăpadă sau vânt - influenţează timpii finali. Dar nu avem ce face, este sport de iarnă.

În plus, sunt situaţii când pârtia se curăţă din trei în trei boburi. Dacă ai numărul 1, 4 sau 7, ai noroc! Este pârtia curăţată pe liniile drepte unde se depune zăpadă. Iar pentru sâmbătă şi duminică, s-au anunţat ninsori, probabilitatea fiind de 99%”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, profesorul Paul Neagu.

XXX

Restricţiile generate de pandemia Covid-19 sunt extrem de severe în Germania, iar la mijlocul săptămânii, au fost luate noi măsuri.

„Nu mai avem voie să mergem pe pârtie înainte de antrenament decât numai într-un sens. Dacă întâlnim lucrătorii pentru starea gheţii, trebuie să ieşim din pârtie, să-i ocolim. Numai masca FFP2 este admisă, în condiţiile în care toţi suntem vaccinaţi.

Atmosfera este rece între echipaje, elementul de prietenie a dispărut, se comunică mai mult prin telefoane. Şedinţele tehnice se fac pe Zoom! Înainte, când se făceau aceste şedinţe, stăteam împreună la un ceai cald, se schimbau experienţe și aveai impresia că te afli într-o familie. Acum este trist, toată lumea întreabă când se va termina pandemia”, a mai spus tehnicianul constănţean.

Foto: Facebook / IBSF / International Bobsleigh & Skeleton Federation / Viesturs Lacis

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.3765 secunde