Profesoara Mirela Szemerjai, șlefuitoarea de talente din gimnastica constănțeană

1377
Profesoara Mirela Szemerjai, șlefuitoarea de talente din gimnastica constănțeană - gimnastica-1585579503.jpg

Articole de la același autor

Gimnastica românească nu trece prin momente foarte bune, însă Constanța este un centru important, unde micuțele gimnaste fac performanță la toate capitolele.

Un exemplu recent este cel al Mariei Holbură, cea care s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Tokyo, fiind singura gimnastă care va reprezenta România în Țara Soarelui Răsare. Vom reveni la Maria Holbură în finalul acestui articol, dar mai întâi să ne îndreptăm atenția către două centre de gimnastică importante din Constanța: CSS 1 și CS Farul.

Am luat legătura cu prof. Mirela Szemerjai, antrenor la CSS 1 Constanța, care s-a arătat uimită de situația în care se află întreaga planetă și de catastrofele pe care le produce virusul Covid-19.

"Ce putem să mai spunem într-o asemenea situație. Toată lumea trece prin situația aceasta, una nemaiîntâlnită. Este foarte greu. Noi ne pregăteam pentru Campionatul Cluburilor Sportive Școlare. Mai aveam două săptămâni, eram în plină activitate și ne-a retezat toate speranțele. A venit apoi și anularea Jocurilor Olimpice, unde sportiva mea Maria Holbură este calificată. Am avut-o la CSS 1 și apoi am promovat-o la CS Farul. Într-un fel, este bine că are un an de pregătire în plus, dar nu se știe cât va dura această situație. Mă îngrijorează faptul că acest virus s-ar putea să reapară și să ne dea toate planurile peste cap", a declarat, pentru "Cuget Liber", prof. Mirela Szemerjai.

Antrenoarea a vorbit și despre pericolul în care se află micuțele gimnaste în momentul în care stau în casă. Faptul că nu mai lucrează pe aparate și alimentația care nu poate fi întotdeauna corespunzătoare le pot face pe sportive să își piardă din evoluția în acest sport.

"Dacă nu faci exercițiile pe aparate, îți pierzi din pregătire. Singura mea grijă este ca fetele mele să nu capete proporții în greutate. Ele au 11, 12, 13 ani, este vârsta când încep să pună kilograme în plus. Este vârsta pubertății, iar organismul suferă modificări. Stând acasă, nu toți părinții au posibilitatea să le dea o mâncare sănătoasă și atunci este greu. O gimnastă, dacă ia în greutate, este dată cu 8 luni în urmă", a explicat Mirela Szemerjai.

Salbă de medalii

Profesoara a amintit de centrul de gimnastică de la Constanța, pe care îl consideră unul foarte puternic. Are mare dreptate, asta dacă ne uităm la câte medalii au cucerit sportivele de la malul mării în anul 2019.

"Constanța este un centru foarte puternic. Avem campioane naționale la juniori. Avem copii foarte buni, atât noi, CSS 1, cât și CS Farul, acolo unde își desfășoară activitatea colegii mei. Avem lotul de junioare al Constanței, unde eu sunt coordonator. Avem rezultate la toate categoriile de vârstă la juniori. Anul trecut, am câștigat foarte multe medalii.

Din păcate, au dispărut foarte multe centre de gimnastică din țară. Orașul Onești era un centru foarte puternic, iar acum este la pământ. Populația este scăzută și foarte mulți au plecat afară. Nici copii nu prea mai sunt. Avem două sportive la Deva, care urmau să plece la Europenele de junioare. Ne putem lăuda cu o situație foarte bună", a spus Mirela Szemerjai.

Amintiri cu Simona Amânar și Dana Sofronie

Două dintre cele mai mari gimnaste ale României au fost descoperite de Mirela Szemerjai: Simona Amânar și Daniela Sofronie.

"Simona Amânar a fost un copil extraordinar, deosebit și extrem de muncitor. Un copil bun, ascultător și foarte dornic de a face cât mai multe lucruri bune. Tot timpul se uita în ochii tăi și trebuia să își dea seama din priviri dacă este bine sau nu. A dat dovadă de foarte multă seriozitate și din acest motiv a ajuns unde a ajuns. Simona Amânar este un pic mai colerică, mai băiețoasă. Dana Sofronie, la fel de conștiincioasă, la fel de ascultătoare, dar era opusul Simonei Amânar. Era foarte elegantă, foarte cuminte, foarte așezată, nu se repezea și tot ce făcea, făcea calculat. Amândouă, prin ambiție, au reușit. Au avut perioade foarte grele, când au vrut să renunțe, dar cu vorbă bună am reușit să trecem împreună peste toate", a declarat Mirela Szemerjai.



Un vis devenit realitate


Așa cum am promis, am revenit la capitolul Maria Holbură. În vârstă de 20 de ani, sportiva de la malul mării a muncit enorm de mult pentru a se califica la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Un vis devenit realitate!

"Maria Holbură este o fată deosebită. Nu seamănă nici cu Simona Amânar, nici cu Dana Sofronie. Este undeva la mijloc. Un copil cuminte, așezat, care este foarte frumos educat din familie. Mama sa este învățătoare, iar tatăl ei a fost sportiv de performanță. Este un copil sensibil, în sensul că trebuie să vorbești frumos cu ea, să ai o atitudine pozitivă. Cu ea, cu vorba bună poți să faci orice. Știe întotdeauna ce are de făcut. Un copil deștept, care și-a stabilit foarte bine obiectivele. Dacă nu va avea probleme de sănătate, va ajunge foarte sus. Nu a pus nimeni presiune pe ea și toată lumea a încurajat-o. Este o fată foarte rațională", a concluzionat Mirela Szemerjai.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1849 secunde