€ 4.7612
£ 5.3976
$ 4.256

Mai multe ştiri online:
Marele atlet campion Ilie Floroiu:

"Poate se va naște la Constanța o generație care să mă depășească!"

Ştire online publicată Vineri, 31 August 2018. Autor: Mihai CHELEȘ
Trec anii într-un ritm amețitor, generațiile se schimbă, până și clima se schimbă, doar recordurile naționale la 5.000 și 10.000 metri ale fostului mare atlet Ilie Floroiu rămân în picioare. Și oare câți ani vor mai trece? Sportivii români pot doar visa la cele două performanțe reușite de fostul director al Clubului Sportiv Farul Constanța.

Pe 23 iulie 1978, la Campionatul Național de seniori, desfășurat pe stadionul „Republicii” din București, Ilie Floroiu reușea un rezultat extraordinar la 5.000 metri - 13:15.00, unul din cele mai bune rezultate ale anului 1978 la nivel mondial. O lună mai târziu, mai exact pe 29 august, pe stadionul „Strahov” din Praga, la Campionatul European de seniori, Ilie Floroiu alerga 27:40,01, termina al șaptelea, dar stabilea un nou record național.

Cele două performanțe au împlinit 40 de ani și nu se putea trece peste acest aspect atât de simplu. Nu sunt lucruri la îndemâna oricui. Din păcate, nu se zăresc perspective prea luminoase privind depășirea acestora.

În acest sens, miercuri, la Restaurantul „Sport” din Constanța, fostul alergător de cursă lungă Ilie Floroiu și-a invitat familia, prietenii și colaboratorii să-i fie alături la sărbătorirea acelor momente de glorie. Cei prezenți i-au oferit marelui campion o mulțime de îmbrățișări, cuvinte de apreciere și cadouri. A primit în cariera sa de om al sportului atât de multe cupe, medalii, trofee, tablouri și plachete, încât ar putea umple un eventual „Muzeu al sportului constănțean” de unul singur.

v v v

Înainte de orice cuvânt, de orice activitate, Ilie Floroiu a îndemnat prezența la un moment de reculegere în memoria celor care i-au fost antrenori, colegi, prieteni și care au trecut în neființă în decurs de numai două luni: Dumitru „Mișu” Mihăilescu, Ioan Veliciu, Elena Buhaiev și Octavian Rusu.

„Nu putem trece cu vederea aceste pierderi imense din viețile noastre. Cu toate acestea, vă mulțumesc sincer că sunteți alături de mine să marcăm 40 de ani de la stabilirea celor două recorduri. Nu vreau să fac aprecieri referitoare la câți ani vor mai dăinui. Poate că, odată cu (re)darea în folosință a stadionului «Farul/Gheorghe Hagi», o nouă generație de sportivi să răsară la Constanța și să-mi depășească recordurile. Chiar dacă am ieșit la pensie, rămân în slujba sportului, alături de colegii mei de la CS Farul și alături de oricine îmi solicită ajutorul”, a declarat Ilie Floroiu.

v v v

Personalități importante ale sportului constănțean au ținut să fie alături de „Iliuță”, așa cum o fac de fiecare dată: Elena Frîncu, Nicolae Dobre, Olga Didilescu, Andrei Szemerjai, Mirela Szemerjai, Elizabeta Samara, Petre Grigoraș sunt doar câteva nume. De asemenea, a fost prezent și directorul Direcției Județene pentru Sport și Tineret Constanța, Mariana Solomon, alături de reprezentanții Primăriei Constanța Mihaela Popescu și Costin Răsăuțeanu. În total, au fost prezenți la eveniment peste 150 de persoane dornice să-și arate aprecierea și devotamentul față de fostul mare sportiv. 

Distribuie :

Articole de la acelaşi autor

Top ştiri din ultimele 7 zile

Eveniment
luni, 20 mai Foto : Vine! Foto cu Radu Mazăre în cursa TAROM Paris - București 37460 vizite, 0 comentarii Vine! Foto cu Radu Mazăre în cursa TAROM Paris - București
Cultură-Educație
ieri, ora 10:14 Foto : Doliu în învățământul constănțean! A murit un cunoscut profesor de limba română 6114 vizite, 0 comentarii Doliu în învățământul constănțean! A murit un cunoscut profesor de limba română
Actual
azi, ora 11:35 Foto : Veste bună pentru români. Când se anunță următoarea minivacanță 2122 vizite, 0 comentarii Veste bună pentru români. Când se anunță următoarea minivacanță
Politică
marti, 21 mai Foto : UPDATE. Radu Mazăre, dus la Penitenciarul Rahova 1914 vizite, 0 comentarii UPDATE. Radu Mazăre, dus la Penitenciarul Rahova
ziare & stiri Revista presei
Pagina a fost generata in 0.7913 secunde