Antrenorul emerit Octavian Tileagă deplânge dispariția sportului școlar

"Piramida performanței s-a dezintegrat! Un dialog mut între ministere"

2955

Articole de la același autor

În 2004, la Atena, Camelia Potec și constănțeanul Răzvan Florea aduceau României ultimele medalii olimpice:  aur, respectiv bronz. De atunci, înotătorii români, pe lângă faptul că nu au reușit să urce pe podium, nici măcar nu au îndrăznit să emită pretenții. Care sunt motivele pentru această lipsă acută de rezultate? 


Antrenorul emerit de la Palatul Copiilor Constanța, prof. Octavian Tileagă, consideră că una din cele mai mari probleme ale înotului românesc este legată de incapacitatea juniorilor talentați de a confirma și la nivelul seniorilor, dar și dispariția sportului școlar, considerat cândva, piatră de temelie. 


"În ultimii 10 ani, elita juniorilor români nu a fost cu nimic mai prejos decât colegii lor de generație de pe glob. Au urcat în mod repetat și constant pe podiumurile Campionatelor Europene și Mondiale de juniori și tineret, însă, ajunși la seniori, n-au confirmat așteptările. Cred că aici avem parte de un lanț al slăbiciunilor, întărit de lipsa unei strategii naționale în domeniul sportului. Sportul de performanță funcționează după niște reguli foarte bine stabilite, încadrate în așa numita «piramidă a performanței», a cărei bază ar fi trebui să fie sportul școlar. Din păcate, acesta a fost dezintegrat în ultimul deceniu, din cauza dialogului mut purtat de ministerele Educației și Sportului. Desigur, o anumită vină revine și antrenorilor, care nu au reușit să se adapteze noilor cerințe impuse de sistemul social. Generațiile de astăzi trăiesc după alte concepte, au un alt mod de a-și construi idealurile. Poți foarte ușor să pierzi din mână un sportiv oricât de talentat ar fi", a declarat prof. Octavian Tileagă. 


Deseori, oamenii de sport, și nu numai, înțeleg greșit sensul cuvântului "rivalitate". Aceasta ar trebui să reprezinte un factor motivator în procesul sportivilor de a-și depăși limite și nu un motiv de a distruge și de a împrăștia ură. Pe litoral, apele sunt limpezi. Cele mai active cluburi în competițiile naționale, Palatul Copiilor, CS Farul, Atena Sport Club și Șc. Bogdan Ciobotariu au o colaborare bună, bazată pe un respect reciproc. 


"Consider că este loc sub soare pentru toată lumea. În cariera profesionistă, colaborarea cu oricare alt club, fie din Constanța, fie din țară, a reprezentat o posibilitate de extindere a ariei de instruire a sportivilor mei. Ura nu ar trebui să-și croiască drum în sport. În multe cazuri, înfrângerile sunt mai benefice decât victoriile, dar asta nu înseamnă că trebuie să fim dușmănoși", a conchis Octavian Tileagă.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.4936 secunde