Medalii pentru CS Kaybukan Constanța la Campionatele Naționale de Kendo

Pe "calea sabiei"

1242
Pe
Clubul Kaybukan Constanța a obținut performanțe foarte bune la ediția 2009 a Campionatului Național de Kendo, competiție individuală și pe echipe, care s-a desfășurat, zilele trecute, la Bascov, lângă Pitești.

În componența Alexandru Stupu / Maria Moise / Adrian Moise / Ervin Ciorabai / Alexandru Preda, CS Kaybukan a câștigat medaliile de bronz în proba pe echipe din cadrul Naționalelor, turneu la startul căreia s-au aliniat opt puternice formații din toată țara. Cea mai bună performanță a grupării de la malul mării a fost adusă, însă, în proba individuală feminină, unde Maria Moise și-a adjudecat titlul de campioană. La masculin, Al. Preda s-a clasat pe locul opt.
În urma evoluțiilor de la CN, sensei Al. Stuparu și Al. Preda au fost convocați la lotul național al României, care se pregătește în vederea participării la Campionatul European (Debrecen, Ungaria; 10-11 aprilie 2010).
"Aceste rezultate nu sunt întâmplătoare. Anul acesta, am avut multe motive de satisfacții. La Cupa României, de la București, Maria Moise a fost a doua, iar Ervin Ciorabai a primit Diploma Fighting Spirit, cuvenită participantului care luptă cu cea mai mare determinare și spirit sportiv. De asemenea, la Cupa Tshushima (n.r. - competiția a fost "botezată" după numele fostului ambasador al Japoniei în România, cel care a adus Kendo-ul în țara noastră), de la Brașov, Alexandru Stupu a urcat pe cea de-a doua treaptă a podiumului", a declarat, pentru "Cuget Liber", Adrian Moise.
***
Kendo, în traducere liberă "calea sabiei", este arta marțială japoneză a scrimei. S-a dezvoltat din tehnicile tradiționale nipone de luptă cu sabia, cunoscute sub denumirea de kenjutsu.
Kendo este o activitate solicitantă fizic și mental, care combină valorile solide ale artelor marțiale cu elemente fizice specifice sportului. Practicanții de Kendo sunt numiți kendoka sau kenshi. Aceștia poartă o îmbrăcăminte în stil tradițional japonez și o armură pentru protecție, numită bogu. Ca arme, se folosește un (sau două) shinai.
Kendo poate fi privit ca stilul japonez de scrimă, însă el diferă foarte mult de scrima europeană prin mișcările sau tehnicile folosite. Acest lucru se datorează faptului că sabia este diferită, la fel cum diferă și modul în care aceasta este folosită.
Antrenamentul de Kendo este foarte gălăgios în comparație cu alte arte marțiale sau sporturi, pentru că un kendoka folosește un strigăt, kiai, pentru a-și exprima spiritul, iar de fiecare dată când se execută un atac sau o lovitură, piciorul din față vine în contact cu solul printr-o mișcare similară cu ștampilarea.
Astăzi, numărul practicanților de Kendo este estimat la opt milioane de oameni, din care aproximativ șapte milioane de practicanți în Japonia.

"Kendo este un sport fără limită de vârstă, iar conceptul fundamental este cel de formare a caracterului uman prin aplicarea principiilor sabiei. Fiind un sport de semi-contact, antrenamentele sunt destul de dure", ne explică Ervin Ciorabai.
Cei care doresc să practice Kendo-ul pot veni la sala de sport a Colegiului Tehnic Energetic, în zilele de luni, miercuri și vineri, de la ora 19.00. Competițiile de Kendo sunt patronate de Federația Română de Arte Marțiale de Contact.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Joi, 03 Decembrie 2009
Stire din Sport : Vâsla de platină
Pagina a fost generata in 1.8853 secunde