Pasiune și talent. Andrei Romeo, un artist al navomodelismului

307
Pasiune și talent. Andrei Romeo, un artist al navomodelismului - pasiune-1585682594.jpg

Articole de la același autor

Navomodelismul este un sport puțin cunoscut de români. Cu toate acestea, Clubul Sportiv Farul Constanța are o secție de navomodelism foarte valoroasă.

Unul dintre cei mai buni navomodeliști din lume este constănțeanul Andrei Romeo, care pune foarte multă pasiune în ceea ce el numește "Crezul meu de o viață". Practică această disciplină din 1980 și a cucerit medalii de aur la foarte multe competiții.

"Am niște probleme în familie și din această cauză a trebuit să îmi întrerup oarecum activitatea, dar în continuare îmi voi da silința pentru a câștiga medalii strălucitoare. Pasiunea mea implică mult timp liber și mult devotament. Eu mi-am dedicat întreaga viață acestei idei. Tot ce fac, fac din dragoste pentru mare și pentru marină în general și pentru nave istorice. Am avut lucrări de 10 ore pe zi. Terminam o lucrare în 3-4 ani", a declarat, pentru "Cuget Liber", Andrei Romeo.

Sportivul-artist este binecunoscut în lumea navomodelismului datorită lucrării sale Nava Vasa, la care a lucrat aproape 30 de ani. Nava Vasa era o corabie suedeză care a fost construită pentru a reprezenta grandoarea flotei suedeze. Nenorocul acesteia a fost ca la doar 30 de minute după ce a fost lansată la apă, un vânt puternic să o ducă pe fundul mării. Astfel, s-a scufundat chiar sub privirile regelui suedez Gustav Adolf, care privea înmărmurit de pe țărm.

Istoria acestei ambarcațiuni l-a atras pe constănțean și, astfel, timp de aproape 30 de ani, a lucrat macheta navei până în cele mai mici detalii.



"Nava Vasa este una dintre cele mai de preț lucrări ale mele. Am lucrat la ea timp de 31 de ani. Este o navă scufundată în anul 1628, pe 10 august, iar evenimentul a fost similar cu ceea ce s-a întâmplat în cazul Titanicului. Imediat după ce a fost lansată la apă, s-a deplasat câteva mile în larg și a venit un vânt puternic care a răsturnat-o și a scufundat-o. A rămas scufundată până în anul 1961, atunci când au început lucrări de restaurare și de scoatere la suprafață. Este scoasă din apă în proporție de 98 la sută. S-au pierdut câteva elemente din ea, dar foarte puține. O navă superbă, cu peste 700 de ornamente sculptate, cu împărați romani, cu multe structuri frumoase pe interior. Eu am făcut-o la scară 1 pe 50", a explicat Andrei Romeo.


Îndemânare și multă răbdare

Andrei Romeo deține și alte lucrări pe lângă Nava Vasa. Talentatul sportiv din Constanța se poate mândri cu o colecție impresionantă pe care o are acasă. Andrei Romeo a explicat că o lucrare poate dura foarte mulți ani. Este nevoie de îndemânare și de foarte multă răbdare.

"În 2011, am terminat replica navei Predestinația, care are cam 17 centimetri. Prima participare cu această replică am avut-o în Italia, la Spezia, într-un port foarte mare. La toate Campionatele Mondiale și Europene am câștigat medalii de aur prin prezentarea acestei nave. Am mers în China și am prezentat-o. Veneau chinezii câte 10-15 și se uitau uimiți, iar eu stăteam deoparte și mă amuzam. În 1993, am făcut o colecție de nave olandeze în miniatură la scară de 1 pe 200. Este vorba despre lucrări pe mare. Practic, aceste nave erau reprezentate pe o lucrare care se asemăna cu marea. Este vorba despre foarte multă muncă", a adăugat Andrei Romeo.

Valoare sentimentală deosebită

Inevitabil, ne punem întrebarea dacă se pot câștiga bani din navomodelism. Este un capitol important, iar răspunsul ni l-a oferit tot Andrei Romeo. Navomodelismul se practică din pasiune, iar lucrările sunt extrem de scumpe și mai presus decât atât, au o valoare sentimentală deosebită.

"Pe vremea lui Ceaușescu, nu mă gândeam că aș putea să fac bani din navomodelism. Nici acum nu mă gândesc. Lucrările mele sunt foarte scumpe și nu știu cine și-ar permite să le cumpere. În plus, oamenii nu au un cult prea dezvoltat pentru navomodelism. Vă dau un exemplu. Nava Vasa ar costa undeva la 80.000 de euro. Cine este nebun să dea atâția bani? Acest lucru îl faci din pasiune, în primul rând. Am o colecție de o viață, impresionantă. Când mă voi apropia de sfârșitul vieții, le voi dona Muzeului de Marină", spune Andrei Romeo.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.8479 secunde