Oina, sportul național în România. "Constanța este un pilon important"

393

Articole de la același autor

Oina este sportul național în România încă din 1364, iar această disciplină continuă să se desfășoare pe teritoriul țării noastre și în ziua de astăzi.

Chiar dacă, în aceste momente, pandemia de coronavirus a paralizat întreg sportul, președintele Federației Române de Oină, Nicolae Dobre, este convins că aceste momente dificile vor trece, iar competițiile de oină vor reveni. Totuși, până atunci, toată lumea trebuie să aibă grijă de propria sănătate și să respecte îndemnul autorităților.

"Trecem prin momente extrem de dificile, nici nu mai contează că s-au anulat toate competițiile. Avem timp și pentru oină, însă acum trebuie să ne preocupe sănătatea noastră. Toate lucrurile se fac cu oameni și ca să putem să ne organizăm și să desfășurăm activități, avem nevoie de oameni. Trebuie să rămânem toți sănătoși și cu ajutorul bunului Dumnezeu vom trece și peste această încercare grea", a declarat, pentru "Cuget Liber", președintele Nicolae Dobre.

Acesta vorbește foarte frumos despre practicarea jocului de oină în Constanța, mai ales că echipa locală, Frontiera Tomis, nu are adversar în competițiile interne.

Deși Constanța este cel mai important punct pe harta oinei din România, Dobre a ținut să amintească și de comuna Horia, acolo unde oina pare să facă parte din viața localnicilor.

"Putem vorbi despre Constanța ca un pilon important al oinei. Echipa de seniori Frontiera Tomis domină toate competițiile cam de 20 de ani, nu are adversar. Dar aș vrea să ne îndreptăm puțin atenția și către comuna Horia. CS Spicu Horia face progrese mari, mai ales în competițiile de juniori. Imaginați-vă că este foarte greu, pentru că această comună are foarte puțini locuitori, însă chiar și în aceste condiții, acolo se face performanță. Competițiile de juniori și cele feminine sunt dominate de acest club frumos care duce tradiția oinei mai departe", a adăugat președintele Dobre.

Un joc complex, cu multe reguli

În general copiii care se apucă de sport se îndreaptă către disciplinele mai populare. Fotbalul, tenisul, baschetul sau handbalul sunt cele mai întâlnite sporturi la care copiii se înscriu. Totuși, există copii care se îndreaptă și către oină, iar federația face eforturi și încearcă să aducă acest sport în lumina reflectoarelor.

"Este foarte greu să îi facem pe copii să se îndrepte către oină. Gândiți-vă că lor nu le explică nimeni în școală tainele acestui sport, pentru că nici profesorii nu cunosc foarte bine acest fenomen. În urmă cu aproximativ două luni, am mers la Brașov, acolo unde am inițiat un curs împreună cu mai multe cadre universitare și le-am arătat ce înseamnă oina. Oina nu înseamnă doar aruncatul mingiei și lovirea sa cu bastonul. În niciun caz! Oina este un joc complex, cu foarte multe reguli. Nu putem spune că puștii vin la oină din patriotism. Este prea mult spus. Ei au vârste fragede și vin la oină, la început, pentru a se juca. Apoi, dacă avansează și rămân consecvenți, trec la oina de performanță, acolo unde lucrurile se desfășoară la un alt nivel. Ar trebui să ne îndreptăm mai mult atenția către oină, pentru că este sportul nostru național", a mai spus Nicolae Dobre.

Cupa României, la Mangalia

Mangalia este orașul în care, pe vremuri, se disputa Cupa României la oină. Nicolae Dobre are de gând să ducă această competiție înapoi la Mangalia, pentru că acest lucru ar însemna renașterea unei tradiții.

În prezent, Cupa României se dispută la Constanța, însă, dacă Federația Română de Oină și autoritățile din Mangalia ajung la un acord, turneul va avea loc în sudul litoralului.

"Facem eforturi mari pentru a putea aduce Cupa României la Mangalia. De ce Mangalia? Pentru că, pe vremuri, această competiție se disputa la Mangalia. Oamenii erau fascinați pentru că veneau să urmărească meciurile de oină pe litoral, iar apoi se bucurau de frumusețile Mangaliei. Mergeau la plajă, se plimbau pe faleză și așa mai departe. Am avut mai mult discuții cu reprezentanții din administrația locală din Mangalia și acestea au decurs foarte bine. Sunt sigur că vom readuce Cupa României la Mangalia, pentru a reînvia tradiția", a mai spus Nicolae Dobre. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6122 secunde