Negocierile dintre SSC și Marica, în impas. Va avea Constanța două echipe cu numele Farul?

3457
Negocierile dintre SSC și Marica, în impas. Va avea Constanța două echipe cu numele Farul? - negocieri-1531056994.jpg

Articole de la același autor

Negocierile dintre conducerea Asociației Suporter Spirit Club Farul Constanța și deținătorul brandului FC Farul, Ciprian Marica, au intrat rapid și previzibil în impas. De altfel, după cum anticipam, șansele ca cele două părți să ajungă la un consens sunt aproape nule. 


Devenit peste noapte, dar perfect legal (!) proprietar al istoriei FC Farul, Ciprian Marica a demarat discuțiile cu reprezentanții SSC Farul, pentru a vedea în ce măsură proiectul inițiat de suporteri poate constitui fundația renașterii cu adevărat a clubului-fanion al Constanței. 


În acest sens, fostul atacant al naționalei a solicitat conducerii SSC Farul o serie de documente: actul constitutiv și statutul asociației în toate variantele, de la momentul înființării și până astăzi; hotărârile adoptate de asociație (Adunare Generală, Comitet Executiv), situația de la departamentul contabilitate, cu datoriile asociației la zi (obligații de plată restante, dar și obligații de plată ce vor deveni scadente în următoarele 90 de zile); situația de la departamentul juridic, cu eventualele litigii aflate în derulare, de orice natură (sportivă, civilă, proprietate intelectuală etc.); copie după certificatul de identitate sportivă emis de MTS. 


Aceste solicitări nu au fost pe placul celor de la SSC Farul, care l-au mandatat pe vicepreședintele Georges Muzaca să reprezinte asociația la negocieri. Suporterii au ajuns la concluzia că Marica vrea să preia necondiționat asociația. 


"Intenția sa este nu de negociere, ci mai degrabă de preluare a întregii asociații fără nicio pretenție din partea noastră. 


Având în vedere faptul că dl. Marica nu a trimis nicio descriere a planurilor sale de după preluarea SSC Farul, niciun proiect și nicio eventuală sursă de finanțare pentru a susține o evoluție onorabilă în următorul sezon al Ligii a II-a, Consiliul Director al asociației a decis, cu unanimitate de voturi, să nu pună la dispoziția dânsului niciunul dintre documentele solicitate. La fel ca orice suporter interesat, dânsul și asociații săi, dacă există, pot consulta statutul asociației noastre pe site-ul oficial al acesteia. 


Totuși, am fi dispuși să colaborăm, dar doar dacă dânsul este de acord să semnăm un protocol, prin care să ni se garanteze următoarele:


- prezența în cadrul Consiliului Director, pe o funcție care nu poate fi vacantată sau ocupată de către o persoană care nu este desemnată de către actualii membri ai asociației și care să aibă drept de «Veto», cu privire la orice aspect pus în discuție, oricât de important sau insignifiant; 
- prezența în cadrul Comisiei de trei cenzori ai asociației a cel puțin doi membri, care vor fi aleși din rândul membrilor fondatori/cotizanți ai asociației existenți în prezent. 


Cu toții ne dorim ca acest proiect să continue, dar doar în interesul perpetuării și conservării spiritului farist! Până acum, suporterii au reprezentat garanția faptului că toate resursele generate de proiectul SSC Farul au fost cheltuite cu judiciozitate, transparență și cu respectarea tuturor rigorilor impuse de legislația în vigoare. Prin aceste două doleanțe, considerăm că munca și eforturile pe care le-am depus până acum în slujba Farului vor fi respectate și valorificate și pe viitor", se arată în comunicatul SSC Farul. 


O echipă, suporteri, un stadion… 


Așadar, cam acestea sunt coordonatele. Marica are brandul FC Farul. Ce-i mai trebuie? Doar o echipă, suporteri, un stadion… 
Chiar dacă nu va ajunge la o înțelegere cu SSC Farul, Marica are soluții. Poate începe de jos, din Divizia D, iar în câțiva ani, cu promovări consecutive și investiții constante, ajunge în elită. Sau poate recurge la alte artificii, să preia o echipă deja existentă în Divizia B, care să fie agreată și de administrația locală și cu care să urce rapid în Liga I. 


În această situație, există un risc uriaș, și nu cred că Marica face bine dacă și-l asumă. Constanța ar avea astfel două echipe Farul (FC și SSC), pentru că suporterii nu vor îngropa proiectul la care au muncit, ci îl vor continua, chiar fără finanțare din partea autorităților locale. E lesne de înțeles ce echipă își va disputa meciurile cu suporteri în tribună și ce echipă va atrage, în cel mai fericit caz, doar constănțeni neutri, care vin la stadion ca la teatru. 


Cum ar putea Marica să tranșeze în favoarea sa această dispută? Răspunsul e simplu, dar costisitor: prin rezultate. Dacă va face repede o echipă trăsnet, cu care să atace cupele europene, vor veni, încet-încet și suporterii, mai ales că SSC are șanse minime de progres. Tensiunile, diferențele de puncte de vedere se vor uita treptat, iar exigenții iubitori de sport din Constanța vor veni lângă echipă. 


Deci, la acest capitol, mingea e în terenul lui Marica (și al partenerilor săi). Cu bani de investiții, totul va fi curând bine. 


Colaborarea cu administrația locală, esențială 


Scriam și în articolele precedente că, vrând-nevrând, Marica trebuie să colaboreze maxim cu administrația locală, cu Primăria și DJST Constanța, astfel încât să se rezolve și problema stadionului. Acea ipotetică echipă trăsnet de care vorbeam nu poate juca în ruina din strada Primăverii. Și nici suporterii (mă refer aici la cei mulți neutri, familii etc.) nu se vor întrece în a-și aduce copiii printre șobolani și bălării cât gardul. 


Stadionul trebuie să treacă urgent în administrarea Primăriei Constanța. Nu știu câtă forță de decizie are tânăra ministru Ioana Bran, dar, pe fondul unui Livache slăbit și preocupat de salvarea propriei piei, s-ar putea urgenta semnarea hotărârii de guvern.
Cum vor evolua lucrurile? Vom vedea! 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.6949 secunde