Mai multe ore de educație fizică în școli. "Chiar ar fi o bombă atomică!"

Miercuri, 25 Octombrie 2017, 18:34
2291
O dezbatere publică, organizată la sediul Comitetului Olimpic și Sportiv Român, a avut ca subiect principal importanța sportului în cadrul învățământului românesc. În cadrul reuniunii, s-a propus creșterea numărului de ore de educație fizică și sport, iar o probă practică de evaluare a competențelor motrice să devină disciplină obligatorie în cadrul examenului de bacalaureat. 


La dezbatere, au fost prezenți reprezentanți ai mai multor federații, cluburi sportive, precum și oficiali ai Ministerului Tineretului și Sportului, Ministerului Educației Naționale, Ministerului Sănătății și Ministerului Consultării Publice și Dialogului Social. 


Inițiativa este una lăudabilă, în contextul actual în care suntem sufocați cu statistici și promisiuni, într-o lipsă acută de fapte. 


Directorul Liceului cu Program Sportiv "Nicolae" Rotaru, Andrei Szemerjai, ne-a explicat că o astfel de măsură este vitală sportului românesc, însă consideră că inițiativa va avea de parcurs un drum lung și anevoios până va fi aplicată, dacă va fi aplicată… 


"Dacă s-ar aproba, ar fi precum o bombă atomică pentru învățământul românesc, aproape prea frumos ca să fie adevărat. Ca și inițiativă, este una extraordinară pentru viitorul sportului românesc. Dar mi-e greu să cred că se va întâmpla acest lucru. Asta ar însemna o creștere o normelor didactice extrem de mare, aproape dublarea, adică ar fi nevoie de o infuzie de capital. Bineînțeles, dacă s-ar respecta ad-litteram ce scrie în lege, și acest lucru ar fi posibil. Legea spune că învățământul este prioritar și este susținut cu 6% din Produsul Intern Brut al României. Eh, la noi, dacă aduni bugetul din 2016 cu cel din 2017, reușești să însumezi acel 6%. De asemenea, o altă problemă ar fi lipsa infrastructurii în instituțiile de învățământ. Avem nevoie de terenuri, de săli de sport. Alți bani, altă distracție. Dacă facem orele de sport tot printre pietroaie și în săli de clase improvizate, iar nu rezolvăm nimic. Apoi, mai sunt și interesele din interiorul sistemului, fiindcă apar niște ore, dar vor dispărea altele. Dacă se renunță la o oră de română, sar alții și spun că nu ne respectăm limba, dacă renunțăm la istorie, nu suntem patrioți, dacă tăiem muzica, intervin cei de la Uniunea Compozitorilor, că nu mai are cine să meargă la «Românii au Talent» și «Vocea României». E complicat tare, dar toate aceste lucruri se pot rezolva, atât timp cât se dorește cu adevărat. Avem nevoie de cineva care să pună piciorul în prag și să impună aceste schimbări", a declarat profesorul Andrei Szemerjai.


Pagina a fost generata in 0.2427 secunde