Mai multe ore de educație fizică în școli. "Chiar ar fi o bombă atomică!"

2385
6
Mai multe ore de educație fizică  în școli.

Articole de la același autor

O dezbatere publică, organizată la sediul Comitetului Olimpic și Sportiv Român, a avut ca subiect principal importanța sportului în cadrul învățământului românesc. În cadrul reuniunii, s-a propus creșterea numărului de ore de educație fizică și sport, iar o probă practică de evaluare a competențelor motrice să devină disciplină obligatorie în cadrul examenului de bacalaureat. 


La dezbatere, au fost prezenți reprezentanți ai mai multor federații, cluburi sportive, precum și oficiali ai Ministerului Tineretului și Sportului, Ministerului Educației Naționale, Ministerului Sănătății și Ministerului Consultării Publice și Dialogului Social. 


Inițiativa este una lăudabilă, în contextul actual în care suntem sufocați cu statistici și promisiuni, într-o lipsă acută de fapte. 


Directorul Liceului cu Program Sportiv "Nicolae" Rotaru, Andrei Szemerjai, ne-a explicat că o astfel de măsură este vitală sportului românesc, însă consideră că inițiativa va avea de parcurs un drum lung și anevoios până va fi aplicată, dacă va fi aplicată… 


"Dacă s-ar aproba, ar fi precum o bombă atomică pentru învățământul românesc, aproape prea frumos ca să fie adevărat. Ca și inițiativă, este una extraordinară pentru viitorul sportului românesc. Dar mi-e greu să cred că se va întâmpla acest lucru. Asta ar însemna o creștere o normelor didactice extrem de mare, aproape dublarea, adică ar fi nevoie de o infuzie de capital. Bineînțeles, dacă s-ar respecta ad-litteram ce scrie în lege, și acest lucru ar fi posibil. Legea spune că învățământul este prioritar și este susținut cu 6% din Produsul Intern Brut al României. Eh, la noi, dacă aduni bugetul din 2016 cu cel din 2017, reușești să însumezi acel 6%. De asemenea, o altă problemă ar fi lipsa infrastructurii în instituțiile de învățământ. Avem nevoie de terenuri, de săli de sport. Alți bani, altă distracție. Dacă facem orele de sport tot printre pietroaie și în săli de clase improvizate, iar nu rezolvăm nimic. Apoi, mai sunt și interesele din interiorul sistemului, fiindcă apar niște ore, dar vor dispărea altele. Dacă se renunță la o oră de română, sar alții și spun că nu ne respectăm limba, dacă renunțăm la istorie, nu suntem patrioți, dacă tăiem muzica, intervin cei de la Uniunea Compozitorilor, că nu mai are cine să meargă la «Românii au Talent» și «Vocea României». E complicat tare, dar toate aceste lucruri se pot rezolva, atât timp cât se dorește cu adevărat. Avem nevoie de cineva care să pună piciorul în prag și să impună aceste schimbări", a declarat profesorul Andrei Szemerjai.


Comentează știrea

EU
26 octombrie 2017
Sport

Educatia fizica nu e un moft,intr-adevar trebuie bani multi,vestiare,dusuri,uscatoare de par ,...adica civilizatie intr-un cuvant....Examene date in prezenta camerelor de luat vederi,...ca sa nu iasa inca o posibilitate de spaguiala...am auzit ca prin invatamant se practica ..reexaminarea la cerere bineinteles ..si cu motivatie adecvata..ma intreb daca reexaminarea se face in prezenta camerelor de luat vederi...sau....

Observator
26 octombrie 2017
O șansă pentru cei scutiți de sport

Ar trebui ca și cei scutiți din diferite motive să poată face sport in raport cu posibilitățile lor, dar pentru asta e nevoie de aparate speciale, mese de ping-pong și specialiști.

vio
26 octombrie 2017
ora de sport

Ora de sport ar trebui sa fie de doua ore legate intre ele. Jumatate de ora se pierde cu schimbatul, 15 min la inceput cu 15 min la sfarsit. Sa inghesui toate astea intr-o ora, si sa nu ai nici dusuri si vestiare, e nebunie curata.

profesor
26 octombrie 2017
O initiativa laudabila

Copiii au nevoie de miscare mai mult decat orice! Inlocuiti cel putin 1 de module, ( liceele tehnologice)cu o ora de educatie fizica,urgent! Se pot gasi soluti si pentru liceele teoretice si pentru gimnaziu daca se doreste!

Cetatean
26 octombrie 2017
European

Unele scoli nu au teren de sport adecvat orelor de ed. fizica, ce sa mai vorbim de sala. Sunt sali de clasa transformate in sali de sport si functioneaza asa din '90. Mai multe ore de sport inseamna clase care folosesc acea sala simultan. Copiii sunt stimulati sa faca miscare in conditiile astea? NU. Se doreste atragerea elevilor in competitii unde sunt rasplatiti cu o hartie...In primul rand sa reabiliteze CSS-urile si bazele sportive de stat. Vezi Palatul Copiilor cu terenurile de handbal si baschet cum stau pline de buruieni. E asa scump sa iginenizezi un spatiu si sa amenajezi terenurile? Se fura din orice investitie si nu se va face niciodata ceva durabil pentru ca hotii sunt la putere!

Gigi
26 octombrie 2017
Da !

Ar fi extraordinar ! Mai multe ore de sport - un popor de sportivi . Chiar ar fi grozav sa se scoata toate orele de romana , de matematica , de istorie si de geografie . Fotbalistii au nevoie doar de picioare , ca la cap au destule , iar dansatoarelor la bara ce sa le ajute stiintele ? Sportul si muzica ar trebui sa fie singurele materii studiate in scoli . Astfel , multumim si sportul si Huniunea Compozitorilor si Muzicantilor . Sportivi si manelisti ! Romanii ar fi cei mai talentati pamanteni , iar parintii , fericiti si multumiti , ca au fost educati corespunzator de catre copiii neamului . Da , chiar ca ar fi o bomba atomica pentru invatamant . S-ar duce dracului si ce a mai ramas bun dupa 1989 , iar de-alde nea Andrei ar putea , entuziasti , sa si stinga lumina in urma lor ...

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3868 secunde