Legendarul judokan Mihai Botez va avea un bust la Arad

126
Legendarul judokan Mihai Botez va avea un bust la Arad - judokan-1506516464.jpg

Articole de la același autor

Memoria pionierului judo-ului și ju-jitsu-ului în România Mihai Botez va fi omagiată de Clubul Sportiv Seishi Budo Arad, la șase ani de la trecerea sa în neființă, prin amplasarea unui bust în inima orașului de pe Mureș, informează Agerpres.


Bustul va fi amplasat în Parcul Pădurice, în imediata apropiere a Casei de Cultură a Sindicatelor, locul unde timp de mai mulți ani, Sensei Mihai Botez a avut sala de antrenament.


"Monumentul va fi dezvelit în data de 8 octombrie, la ora 9,30, la eveniment confirmând participarea invitați de marcă din lumea artelor marțiale, din țări precum Nepal, Rusia, Ucraina, SUA, Ungaria, Bosnia-Herțegovina, ș.a.m.d.. În aceeași zi, în sala de sport a Universității 'Aurel Vlaicu' din Complexul M, va fi dezvelită o placă comemorativă în memoria maestrului, sala urmând să se numească, oficial, «Soke Mihai Botez»", a declarant Shihan Pavel Milovan, preșesintele Clubului Sportiv Seishi Budo Arad.


Bustul este realizat din bronz, încă din 2013, de cunoscutul sculptor arădean Dumitru Paina, însă autoritățile locale au avut nevoie de patru ani pentru a aproba proiectul amplasării bustului, care nu aparține municipalității și nici nu este finanțat din bugetul local.


Mihai Botez, căruia apropiații îi spuneau Mișa Bacsi, s-a născut pe 31 mai 1922 la Oradea. El a fost ani la rând cel mai bătrân campion mondial de judo din lume. A încetat din viață pe 9 decembrie 2011, la vârsta de 89 de ani, la Arad. În 1957 a reușit să înființeze prima secție de judo din țară, Astra Arad, chiar dacă comuniștii nu priveau cu ochi buni acest sport venit din afară, preferând luptele și sporturile considerate tradiționale.


În 1974 a devenit primul antrenor emerit de judo din România, iar la vârsta de 86 de ani (în anul 2008), a fost campion mondial de judo între veterani. A obținut două centuri negre, 8 Dan în judo și 8 Dan în ju-jitsu.În anul 2006, Mihai Botez a primit titlul de Cetățean de Onoare al Aradului.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.9706 secunde