CS Kaybukan, clubul în care sportivii au urmat "calea sabiei"

Kendo, sportul celor puternici

1459
Kendo, sportul celor puternici - c6f1991b805af114f0522914c65430b1.jpg
Artă marțială dezvoltată din tehnicile tradiționale nipone de luptă cu sabia, kendo ("calea sabiei") are adepți și la Constanța. Nu mulți - pentru că antrenamentele sunt foarte dure -, dar buni, adunați în cadrul clubului Kaybukan.

Cea mai dură "surată" din marea familie a artelor marțiale, kendo are, la ora actuală, aproximativ opt milioane de participanți, pe întreg mapamondul. Dintre aceștia, șapte milioane trăiesc numai în Japonia, fiind componenți ai academiilor de specialitate. De altfel, în Țara Soarelui Răsare, se pune mare preț pe kendo, cunoașterea acestui sport fiind unul criteriile de angajare în poliție sau în serviciile secrete.
Celălalt milion de practicanți de kendo este împrăștiat în toate colțurile lumii. În România, sunt legitimați câteva sute de asemenea luptători, iar în Constanța, puținii adepți ai acestei arte marțiale sunt componenți ai CS Kaybukan, club care, anul trecut, a obținut performanțe foarte bune la Campionatul Național și la Cupa României.
În competițiile oficiale, lupta de kendo durează patru minute. Sunt vizate loviturile la cap, gât, antebraț drept și coaste, iar atacurile trebuie realizate, concomitent, cu precizie, zgomot, strigăt specific (kiai) și lovitură de picior.
"La kendo, îți trebuie o trăire aparte. Dai o dată și bine. Cine face primele două puncte în interval de patru minute este desemnat câștigător. Dacă nimeni nu punctează în cele patru minute, meciul se prelungește până când unul dintre sportivi reușește punctul. Suprafața de joc este de 16 metri pătrați. Dacă un sportiv depășește intenționat spațiul de luptă, primește avertisment, iar la al doilea gest similar, pierde un punct. Dreptatea este împărțită de trei arbitri - unul principal și doi secundari. Când un arbitru consideră că e punct pentru un luptător, ridică steagul în culoarea luptătorului respectiv, iar pentru ca punctul să fie acordat, trebuie ca minimum doi arbitri să facă, simultan, același lucru", ne explică Ervin Ciorabai, component al clubului Kaybukan, sportiv distins, în 2009, la Cupa României, cu Diploma Fighting Spirit, cuvenită participantului care luptă cu cea mai mare determinare și spirit sportiv.

Selecții la Colegiul Energetic
La Constanța, cei care doresc să practice kendo-ul pot veni la sala de sport a Colegiului Tehnic Energetic, în zilele de luni, miercuri și vineri, de la ora 19.00.
"Facem acțiuni de selecție și sperăm să atragem cât mai mulți adepți, însă, de obicei, oamenii abandonează repede. Din cauza durității, a riscurilor implicate, antrenamentele nu sunt pe placul tuturor. Sportivii folosesc apărători, dar, cu toate acestea, pot suferi traumatisme", avertizează Ervin Ciorabai.
Pentru anul 2010, sportivii de la Kaybukan își doresc să câștige cât mai multe medalii la competițiile naționale și să facă o figură frumoasă la Campionatul European (Debrecen, Ungaria; 10-11 aprilie), în lotul României fiind cooptați sensei Alexandru Stupu și Alexandru Preda.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Joi, 03 Decembrie 2009
Stire din Sport : Pe "calea sabiei"
Pagina a fost generata in 0.1391 secunde