Un fost mare jucător vrea să-și pună cunoștințele și experiența în slujba rugby-ului constănțean

Ion Marica, omul care ar putea să redea Farului strălucirea de altădată

3619
Ion Marica, omul care ar putea să redea Farului strălucirea de altădată - 7cc67bd2ac2852fd3c9196308b7c1fd1.jpg

Articole de la același autor

Fost jucător al Farului și al naționalei de rugby a României, din anii săi de glorie, Ion Marica a revenit din Franța și se oferă să pună umărul la reconstrucția formației "marinarilor", pe care vrea să o pregătească după metodele deprinse
de la fostul său antrenor, celebrul Pierre Conquet.

Pe Ion Marica îl doare sufletul când vede eșecurile în lanț ale fostei sale echipe, Farul Constanța, care, dintr-un simbol al rugby-ului românesc, s-a transformat într-un club mediocru, cu porțile închise, în care nu se pătrunde nici cu Panzerul.
"Este de salutat inițiativa Consiliului Județean, care alocă sume importante echipei, dar președintele trebuie să-și aleagă un colectiv administrativ și tehnic competent, format din specialiști, care să aibă beneficii, dar și responsabilități. În Franța, atunci când dai greș, rareori mai ai a doua șansă. De obicei, oamenii își strâng mâine și… la revedere! Rugby-ul trebuie privit ca un centru de afaceri, care trebuie constant stimulat", a declarat, pentru "Cuget Liber", Ion Marica.
Omul care, acum 30 de ani, dădea placaje zdravene, de sărea balonul din brațele adversarului direct în tribună, consideră că aducerea antrenorilor din Emisfera Sudică reprezintă un experiment nefericit.
"Farul a avut antrenor australian, acum are unul din Noua Zeelandă. Nu știu ce caută acest om aici, poate doar bani. E exclus, însă, să se adapteze specificului rugby-ului românesc. El va avea rezultate doar când va antrena 15 neo-zeelandezi. Nici lotul nu este echilibrat, există o problemă în ceea ce privește promovarea jucătorilor, în special a tinerilor. Actualul director sportiv Aurelian Arghir ar fi trebuit să aibă ochi de selecționer, dar a avut mai degrabă ochi de turist. Se impun schimbări, cât mai curând posibil. Ce se așteaptă, catastrofa finală?", a spus Marica.
***
După ce a activat ani buni în "Hexagon", în ciuda piedicilor pe care i le puneau comuniștii inclusiv la FIRA, fostul internațional se oferă să-și pună cunoștințele și experiența acumulată în Franța în slujba rugby-ului de la malul mării.
"Le propun celor din conducerea Farului un proiect unic în România, pornind de la metodele folosite de celebrul tehnician francez Pierre Conquet. Trebuie reorganizată linia de trei-sferturi, întărită grămada, ameliorată baza tehnică, astfel încât să fie eliminate erorile individuale. Nu în ultimul rând, e nevoie de o schimbare în ceea ce privește comportamentul și atitudinea negativă. S-a strigat prea mult că Farul a fost furată de arbitri și de federație. Dacă ești stăpân pe tine, nu intri în polemici și nu dai prilejul arbitrilor să te dezavantajeze", declară Marica.
***
Maestru emerit al sportului, Ion Marica este de părere că Farul are nevoie de un consilier tehnico-operațional, care să transmită jucătorilor pasiunea și încărcătura emoțională.
"Antrenamentul modern se face prin forța verbului și a gestului, dar, ca să transmiți pasiunea, trebuie să o fi trăit tu mai întâi. Cred că foștii mari jucători, gen Mihai Bucos, ar fi utili unei echipe aflate în suferință, precum Farul. Noi suntem dispuși să ne înhămăm la treabă, dar sunt sceptic în privința deschiderii din partea clubului, unde relațiile politice și de prietenie sunt pe primul loc", a adăugat fostul internațional.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 02 Martie 2010
Stire din Sport : Ora adevărului pentru Farul
Sâmbătă, 27 Februarie 2010
Stire din Sport : "Marinarii" vor un debut în forță
Pagina a fost generata in 0.3755 secunde