Ilie Floroiu, povești nemuritoare. "Toată lumea făcea mișcare"

472
Ilie Floroiu, povești nemuritoare.

Articole de la același autor

De cele mai multe ori, campionii aduc cinste locului în care s-au născut, iar după ce reușesc performanțe mărețe, în urma acestora rămân poveștile. Un asfel de caz este și fostul mare atlet al României Ilie Floroiu, cel care, în urma unei cariere uriașe, are de dezvăluit o sumedenie de povești.

Ilie Floroiu este un exemplu de ambiție și de dorință. Ajuns la frumoasa vârstă de 69 de ani, fostul campion născut în comuna Izvoarele, din județul Tulcea, își amintește cu nostalgie de vremurile pe care le-a trăit ca sportiv.

O adevărată somitate a sportului constănțean, Ilie Floroiu a povestit, pentru "Cuget Liber", un episod care l-a marcat într-un mod plăcut. În anul 1978, acesta a mers la Oslo, în Norvegia, pentru a participa la o cursă, iar ce a găsit în "Țara Fiordurilor" l-a impresionat.

"Mă calificasem pentru o competiție importantă care avea loc la Oslo, în Norvegia. Am plecat cu un avion de la București și am aterizat acolo spre seară. După ce m-am cazat la hotel, am întrebat la recepție unde pot face o scurtă încălzire. Pentru un sportiv este necesar să facă puțină mișcare după ce stă câteva ore nemișcat. Recepționerul mi-a arătat un loc care se afla cam la 600 de metri de hotel.

Am ajuns acolo și am crezut că am nimerit într-un ținut de basm. Exista o pistă mare, circulară, iar pe aceasta, zeci, poate chiar sute de oameni alergau. Erau și copii, și tineri, dar și bătrâni. Toată lumea făcea mișcare. La noi, în România, nu mai văzusem așa ceva. Atunci am înțeles de ce nordicii sunt cei mai sănătoși oameni de pe planetă. La noi în țară de ce nu se face așa ceva? Avem potențial, dar nu se dorește. Din păcate, sportul nu este o prioritate pentru noi", a declarat Ilie Floroiu.

L-a prins Anul Nou în Brazilia

Amintirile nu se încheie, însă, cu această poveste pentru Ilie Floroiu. Fostul campion și-a adus aminte de o întâmplare din anul 1974, atunci când a fost invitat să participe la un cros în Brazilia.

"Am plecat la competiția din Brazilia fără niciun ban în buzunar. Trebuia să plec singur, biletul fiind plătit doar pentru mine. Trebuia să ajung la Madrid, acolo unde avea să vină un reprezentant al unei companii aeriene din Brazilia. Însă, compania Tarom nu avea curse spre Madrid în fiecare zi, așa că m-au trimis peste câteva zile în Spania. Am ajuns la Madrid fără bani, timp în care am stat 24 de ore și am mâncat câteva portocale pe care le aveam la mine.

De acasă mi s-a spus să am grijă de pașaport, să nu îl pierd. Pe vremea aceea erai un om mort fără pașaport. L-am prins cu acul de siguranță de buzunar. Am ajuns în Brazilia pe data de 30 decembrie, după aproape două zile de stat pe drum și prin aeroporturi. Nu am cunoscut traseul, acesta fiind pe străzile din Sao Paolo, și am terminat doar pe locul 30. Apoi, pe 3 ianuarie, am concurat pe pistă și am câștigat cursa, la competiție participând aceiași concurenți din urmă cu trei zile", a relatat Ilie Floroiu.



Soluția salvatoare


Poveștile lui Ilie Floroiu sunt impresionante. Fostul atlet este de părere că, astăzi, copiii ar trebui să fie educați prin sport. În opinia sa, un om care practică un sport, chiar și de masă, este un om mai sănătos.

Ilie Floroiu a găsit și soluția la această problemă, însă până în acest moment nu a fost pusă în aplicare.

"Ar trebui să se dea o lege și cei care termină clasa a 12-a să dea bacalaureatul și la sport. Să se stabilească niște probe sportive obligatorii. Acest lucru să nu fie valabil doar pentru cei de la Liceul cu Program Sportiv. În niciun caz! Toată lumea să dea bacalaureatul la sport și veți vedea atunci că oamenii se vor educa prin acest aspect", a concluzionat Ilie Floroiu.

XXX

Ilie Floroiu rămâne un mare campion. Un sportiv care deține două recorduri incredibile, de care niciun atlet nu a reușit să se apropie nici până în ziua de astăzi.

Ilie Floroiu a stabilit, în data de 23 iulie 1978, primul dintre cele două celebre recorduri naționale ale sale, cel de la 5.000 de metri. La fel de solid este și recordul național de la 10.000 de metri, care va face 41 de ani pe 29 august. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4546 secunde