Mai multe ştiri online:

I-a acordat lui Ceaușescu medalia „Ordinul Olimpic“

Ştire online publicată Joi, 22 Aprilie 2010. Autor: Sorin MIHALACHE
Juan Antonio Samaranch a reformat mișcarea olimpică, prin promovarea sportivilor profe-sioniști, dar și prin dezvoltarea acesteia pe baze economice solide. Născut la data de 17 iulie 1920, la Barcelona, Samaranch a ocupat funcția de președinte al Comitetului Olimpic Internațional între anii 1980 și 2001. Samaranch a devenit membru al CIO în 1966, iar în 1967, a fost numit secretar de stat pentru sport în guvernul dictatorului Franco. În 1977, a fost numit primul ambasador al Spaniei la Moscova, după ce statul spaniol a reluat relațiile diplomatice cu fosta URSS. A îndeplinit funcția de vicepreședinte al CIO între 1974 și 1978, apoi a devenit președinte în 1980, fiind reales de trei ori, în 1989, 1993 și 1997. Samaranch a schimbat foarte mult mișcarea olimpică, reușind să încheie contracte de televizare și de sponsorizare prin care a atras fonduri importante către CIO. De asemenea, spaniolul și-a dorit foarte mult ca la Jocurile Olimpice să participe cei mai buni sportivi, iar pentru acest lucru a încurajat concurenții profesioniști. Prin măsurile luate la începutul mandatului său, Samaranch a fost considerat salvatorul mișcării olimpice, care traversa o criză financiară încă din anii ’70. Samaranch le-a impus orga-nizatorilor fiecărei ediții de Jocuri Olimpice să pornească de la ideea că trebuie să se pregătească pentru „cea mai frumoasă Olimpiadă din istorie”. În 2001, Samaranch a decis să nu mai candideze la președinția CIO, în locul său fiind ales belgianul Jaques Rogge, care ocupă și în prezent această funcție. La alegerile din 2001, Samaranch a fost ales președinte de onoare pe viață al CIO. Samaranch a vizitat România în octombrie 1994, cu prilejul festivității organizate la Ateneul Român, la 80 de ani de la înființarea Comitetului Olimpic Român și în octombrie 1998, când a participat la funeraliile fostului membru al CIO, Alexandru Șiperco. După Jocurile Olimpice de la Los Angeles 1984, competiție la care România a refuzat boicotul impus de unele state est-eu-ropene, în frunte cu URSS, Samaranch i-a acordat fostului dictator Nicolae Ceaușescu medalia „Ordinul Olimpic”, explicând, 14 ani mai târziu, că a făcut acest gest din considerente politice.

Distribuie :

Articole de la acelaşi autor

Articole din aceeaşi secţiune

Top ştiri din ultimele 7 zile

Eveniment
luni, 10 decembrie Foto : DESCOPERIRE MACABRĂ! PICIOR DE OM, CARBONIZAT, GĂSIT LA CONSTANȚA 65841 vizite, 0 comentarii DESCOPERIRE MACABRĂ! PICIOR DE OM, CARBONIZAT, GĂSIT LA CONSTANȚA
Social
joi, 13 decembrie Foto : Diseară se închide Târgul de Crăciun din Piața Ovidiu 3785 vizite, 0 comentarii Diseară se închide Târgul de Crăciun din Piața Ovidiu
Sănătate
miercuri, 12 decembrie Foto : Tratament salvator la Spitalul de Urgență Constanța! 3260 vizite, 0 comentarii Tratament salvator la Spitalul de Urgență Constanța!
Cultură-Educație
luni, 10 decembrie Foto : Dispare Inspectoratul Școlar Județean? "Sunt asfixiați de birocrație" 1970 vizite, 0 comentarii Dispare Inspectoratul Școlar Județean? "Sunt asfixiați de birocrație"
ziare & stiri Revista presei
Inchide
Pagina a fost generata in 0.5124 secunde