Reconversia profesională a sportivilor

Gabriela Szabo: "Mi-a fost foarte greu după retragere, fiindcă nu mă regăseam"

932

Articole de la același autor

Ieri, Facultatea de Educație Fizică și Sport din cadrul Universității "Ovidius" din Constanța, în parteneriat cu Comitetul Olimpic Român și Adecco România, a organizat o dezbatere pe tema "Reconversiei profesionale a sportivilor de performanță - pilonul educațional", la care au luat parte studenții Facultății de Educație Fizică și Sport, actuali sau foști sportivi de performanță ai Constanței și ai României.

Coordonatoarea principală a acestui proiect a fost multipla campioană mondială și olimpică la atletism, reprezentând Adecco România și CSR& Public Affairs, fostul ministru al Tinere-tului și Sportului, Gabriela Szabo.

"Este un proiect internațional în colaborare cu Comitetul Internațional Olimpic (CIO) și Adecco tocmai pentru a veni în ajutorul sportivilor aflați pe final de carieră, dar și pentru cei care s-au retras din activitate ca reconversie, ca inserția lor pe piața muncii să fie mai ușoară. Avem trei faze de parcurs, prima ar fi aceasta prin care aducem la cunoștință tinerilor ideile noaste, a doua parte o va reprezenta workshop-urile care au ca scop interacțiunea directă cu aceștia, iar apoi intervine Adecco, pe partea de practică și internship, pentru a-i pregăti pe tineri că, la un moment dat, va veni și clipa de retragere și să știe că este cineva care îi poate ajuta în acest sens. Nu avem voie să neglijăm educația fiindcă ea este pilonul reușitelor unui sportiv", a declarat Gabriela Szabo.

Fosta mare atletă a povestit tuturor drama prin care a trecut în anul 2004 când a fost obligată să se retragă subit din lumea sportului:

"Înainte cu două luni de jocurile olimpice din 2004 eu m-am retras din mai multe motive și, chiar dacă îmi programasem această retragere după întrecerea de la Atena, a fost un șoc pentru toată lumea, dar am fost obligată să o fac. După retragere, totul a mers bine, dar după trei luni am început să mă întreb unde mă îndrept în ritmul acesta. Ce voi face eu de acum încolo? A fost foarte dificil fiindcă nu mă regăseam. Îmi pierdusem identitatea și nu știam ce drum să aleg. Pentru astfel de momente există asemenea programe de reconversie."

Alături de Gabriela Szabo, la eveniment au luat parte și foste glorii ale sportului constănțean, precum fostul mare atlet Ilie Floroiu (actualmente director CS Farul Constanța), fosta vicecampioană mondială la handbal și fosta șefă de la Direcția Județeană pentru Sport și Tineret, Elena Frâncu, ultimul medaliat olimpic la înot (locul 3 - Atena 2004, 200m spate), constănțeanul Răzvan Florea.

De asemenea, din partea Universității "Ovidius" a participat rectorul Sorin Rugină, prof. univ. dr. Diane Vancea, prorector pe probleme de Dezvoltare instituțională, relația cu mediul economic și comunitatea locală, prof. univ. dr. Mirela Damian, decanul Facultății de Educație Fizică și Sport, Gheorghe Raftu, directorul Centrului de Consiliere Educațională și Profesională, alături de studenții facultății de Educație Fizică și Sport.

"Sunt deosebit de onorat să iau parte la această deschidere de proiect fiindcă mă aflu astăzi (nr.- ieri) aici în prezența unor mari campioni precum Gabriela Szabo, Răzvan Florea sau cu «eternii tineri», Ilie Floroiu și Elena Frîncu, exemple vii de tenacitate și de o viață model", a declarat rectorul Universității "Ovidius", prof. univ. dr. Sorin Rugină.

Fosta mare handbalistă, constănțeanca Elena Frîncu a ținut să mulțumească întregii echipe pentru efortul și ideea de a veni cu acest program în orașul de la malul mării.

"Vă mulțumim că ați considerat orașul Constanța ca fiind capabil să abordeze acest proiect. Sunt fericită că avem modele care vă pot da speranța că sportul este viață și valoare. Întotdeauna munca în echipă a Constanței, combinată cu valoarea a fost un exemplu pentru întreaga activitate a sportului românesc". 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3467 secunde