FRH limitează infuzia de străini! "M-aș bucura ca jucătorii români să profite de această schimbare"

498
1
FRH limitează infuzia de străini!

Articole de la același autor

O nouă regulă implementată pe nepusă masă de șefii handbalului românesc împarte cluburile în două tabere, pro și contra. Este vorba de modificarea criteriilor pentru transferul jucătorilor străini la cluburi care evoluează în Liga Națională. 


Federația Română de Handbal a adoptat regula conform căreia, începând cu data de 1 mai 2018, cluburile vor putea aduce doar jucători străini care în ultimii ani au jucat și s-au clasat cu echipele naționale în Top 10 la Campionatul Mondial, European sau Jocurile Olimpice sau care, în ultimii doi ani, au ajuns sau au figurat pe foaia de joc într-un Final Four al Ligii Campionilor sau Cupei EHF. Regulile sunt valabile începând cu cel de-al treilea străin din lot, primii doi neavând restricții. 


Dacă, la feminin, CSM București se încadrează fără probleme în aceste criterii, iar echipele naționale au rezultate bune la nivel internațional, total opusă este situația handbalului masculin. Modificarea pare a fi aplicată în tentativa de a resuscita loturile naționale masculine, fără rezultate notabile de mult timp. Astfel, reprezentanții FRH răspund pozitiv nenumăratelor plângeri formulate de antrenorii loturilor naționale, nemulțumiți de aria de selecție din ce în ce mai restrânsă. 


În acest fel, se sacrifică nivelul actual al campionatului - ușor în creștere din pricina jucătorilor străini care, totuși, nu îndeplinesc aceste criterii - în detrimentul creșterii viitoarelor generații de jucători români. 


Actualmente, sunt doar trei jucători în Liga Națională masculină care se potrivesc noilor prevederi: doi la Dinamo București (bielorușii Vadim Gayduchenko, cel care a semnat în iarnă un precontract cu francezii de la Saint Raphael, și Vitaly Komogorov) și unul la CSM București (brazilianul Leo Santos). 


"Va scădea nivelul Ligii Naționale" 


Președintele HC Dobrogea Sud Constanța, Ionuț Stănescu, vede plusuri și minusuri în luarea acestei decizii, însă consideră că aceasta s-a implementat prea din scurt, fără a lăsa cluburilor timpul necesar reorganizării. 


"A fost pe ordinea de zi în ședința Consiliului de Administrație al FRH, duminică, la Cluj-Napoca, și a primit aviz pozitiv. Consider că implementarea acestei reguli a fost un pic pripită, deoarece a luat cluburile prin surprindere. Ne obligă să restrângem numărul de jucători străini, iar acest lucru, cel mai probabil, va scădea nivelul campionatului masculin. Au dreptate cei care susțin că sunt prea mulți jucători străini în România și că trebuie făcut ceva pentru a-i încuraja pe jucătorii autohtoni, dar parcă măsurile sunt mult prea drastice. Aria de transferuri s-a restrâns considerabil, deoarece toți cei care au reușit performanțele notabile, cuprinse în criteriu, joacă la echipe mari din Europa. Nu poți să te atingi de polonezi, sloveni, croați. Ne mai rămân câțiva bieloruși, câte un sud-american mai valoros, pe scurt - câteva excepții", a declarat, pentru "Cuget Liber", președintele Ionuț Stănescu. 


Vor fi promovați jucătorii tineri, din pepiniera proprie 


Constănțenii au un lot experimentat, chiar îmbătrânit, și vor fi obligați să bage adânc mâna în buzunar sezoanele viitoare pentru a aduce jucători de un nivel ridicat. În România, opțiunile sunt limitate, așa că vor pleca la "vânătoare" prin lume. Ce jucător român îl poate înlocui pe sârbul Dalibor Cutura, în acest moment? Poate doar coordonatorul Politehnicii Timișoara, Cristian Fenici, dar sunt șanse extrem de mici ca acesta să părăsească Banatul natal. Astfel, pentru a aduce un jucător din Vest, Scandinavia sau fosta Iugoslavie, va fi nevoie de un efort financiar considerabil. Apoi, jucătorii români, știind că devin la mare căutare, își vor mări și ei pretențiile financiare. Pe scurt: cine are bani plătește, cine nu, este obligat să se bazeze pe tinerii jucători români. 


HC Dobrogea Sud pornește cu un avantaj, ținând cont de faptul că are o echipă secundă înscrisă în Divizia A, plus o Academie cu rezultate notabile la nivel național. 


"Nu avem de ales și ne vom conforma, ne adaptăm și mergem înainte. M-aș bucura sincer ca jucătorii români să profite de această schimbare și să crească, în același timp, și nivelul echipelor naționale. Și noi avem în vedere câțiva jucători de la echipa secundă și de la Academie, iar din vară vor face pasul către prima echipă. Dacă așa se cere, așa vom face. Din păcate, nu vom mai putea visa la grupele Ligii Campionilor sau EHF prea curând. Anul acesta, am ratat de puțin prezența în grupele EHF, în fața nemților de la SC Magdeburg, însă am făcut-o având în lot mulți jucători străini cu experiență și valoare", a completat Stănescu. 


Meci cu HC Vaslui, la Sala Sporturilor 


Până atunci, în campionat, HC Dobrogea Sud va întâlni pe HC Vaslui, mâine, de la ora 18, la Sala Sporturilor, într-o partidă din etapa a XXV-a a Ligii Naționale. Partida va fi transmisă în direct, pe Digi Sport și Telekom Sport. 


Comentează știrea

Maria
28 martie 2018
Performanta

Lipsa concurentei stranierilor va duce la o si mai mare scadere de nivel! Romanasul in ducele stil mioritic va fi si mai indolent, delasator, lipsit de ambitie de autodepasire, fara modele, dar cu pretentii cat cuprinde.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9377 secunde