Fostul internațional român Mihai Bucos îi trage de urechi pe conducătorii "marinarilor":

"Farul trebuia să fie primul club de rugby european din România!"

2064
Fost component al Farului și al naționalei de rugby a României în anii săi de glorie,
Mihai Bucos se arată nu numai îngrijorat, ci și decepționat de rezultatele obținute
de "marinari", principala vină a lipsei de performanță purtând-o, în opinia sa, conducerea clubului de la malul mării.

Mihai Bucos este un nume mare al rugby-ului românesc, care a îmbrăcat, timp de zece ani, și tricoul Farului, ieșind campion național, sub comanda regretatului antrenor emerit Mihai Naca. În 2005, fostul internațional s-a arătat dispus să-și pună cu-noștințele și experiența în slujba clubului de la malul mării, a propus și un proiect concret - "RCJ Farul, primul club de rugby european din România" -, însă conducerea grupării constănțene nu l-a luat în considerare. Ce a urmat, se știe foarte bine. Farul a cheltuit zeci de miliarde din fonduri publice, dar n-a fost capabilă să-și îndeplinească obiectivul: readucerea titlului național pe litoral. De vreo demisie, nici vorbă…
"Din păcate, așa se întâmplă la noi, când cei ce conduc destinele sportului nu se înconjoară de specialiști. În urmă cu cinci ani, când Consiliul Județean a luat echipa, l-am contactat pe di-rectorul Aurelian Arghir, să-i propun un proiect prin care Farul să devină primul club de rugby european din România. Nu s-a materializat nimic, au trecut anii, iar acum îi spun lui Arghir și celorlalți din conducere că nu au făcut tot ce trebuia. Faptul că de la Farul lipsește performanța se explică printr-o înșiruire uluitoare de erori. Când ai bani, în 80% din cazuri ești obligat să reușești, însă, obligatoriu, îți mai trebuie și un plan precis de acțiune, în care să cooptezi specialiști", a declarat, pentru "Cuget Liber", Mihai Bucos.

Gloriile echipei, îndepărtate de club
Mihai Bucos mai scoate în evidență un aspect, deloc de neglijat: "Un număr impresionant de foști mari jucători, din toate generațiile, care au reușit în viață, au fost îndepărtați. Îmi pun întrebarea - de ce? Farul a aparținut, în anii lui de glorie, tuturor și de aceea la meciurile cu Steaua sau Dinamo veneau câte 10.000 de spectatori. Farul era echipa constănțenilor, a întregului județ. Între timp, acest spirit a dispărut".

Un proiect de care s-a ales praful
Când a dorit să vină la Con-stanța, Bucos aducea cu el un proiect sportiv având ca principal obiectiv marea performanță: Farul să câștige titlul național (după 2-3 ani) și să participe la competițiile europene, finalitatea fiind H Cup.
În opinia sa, clubul trebuia reorganizat, din punct de vedere administrativ, după modelul grupărilor profesioniste din Franța sau Anglia, cu comisii specifice în comunicații sau marketing.
"Dacă, până acum, subvențiile de la Consiliul Județean reprezintă 90% din bugetul anual, ar fi trebuit ca, din 2010, acestea să se diminueze și să se ajungă, în 2015, să reprezinte numai 20-25%. Restul ar fi trebuit să fie asigurat de parteneri privați (50%) și de instituții oficiale. Proiectul mai cuprindea crearea unei rețele de cluburi-formatori în tot județul, în colaborare cu Asociația Județeană de Rugby, înființând noi echipe la Cernavodă, Medgidia sau Negru Vodă. De asemenea, trebuia create parteneriate cu structurile de profil din Constanța: Cleopatra, LPS, CFR, Mangalia, Năvodari, finalitatea fiind dirijarea și alimentarea permanentă a Centrului de excelență al Farului, cuprinzând sportivi cu vârste de 18-21 ani. Nu în ultimul rând, prin intermediul Inspectoratului Ju-dețean Școlar, se pot crea clase cu program special de rugby, cum au mai existat, în anii ’70-’80. Acestea au contribuit la dezvoltarea rugby-ului, permițând Constanței să câștige primul titlu de campioană națională la juniori (antrenor, prof. Petre Ianusevici)", a explicat Bucos.

Singurul străin angajat de federația franceză
În Franța, Mihai Bucos a îndeplinit mai multe funcții, cea mai importantă fiind aceea de consilier tehnic federal (singurul străin angajat al FFR), detașat la comitetul regional Alsacia-Lorena. Timp de 12 ani, s-a ocupat de selecționarea și formarea tinerilor rugbiști din comitetul respectiv, care reprezintă șase județe. Prin mâinile sale, au trecut mulți internaționali, precum Morgan Parra (actualul nr. 9 al naționalei Franței), Maxime Mermoz (centru la Perpignan și component al naționalei "cocoșilor") sau Damian Weber (internațional U19 și U21, actualmente jucător profesionist la St. Français Paris).
S-a ocupat și de formarea și perfecționarea antrenorilor și de promovarea rugby-ului, prin ciclurile de inițiere în școli. De asemenea, a pus bazele echipei de rugby feminin Selestat-Illkirch, care joacă de cinci ani în prima divizie. Momentan, este angajatul clubului din Selestat, un micuț orășel de 20.000 de locuitori, situat la 40 de km sud de Strasbourg.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4056 secunde