Fără bazine, fără copii, fără rezultate! Natația constănțeană, într-un con de umbră

Duminică, 10 Septembrie 2017, 17:23
2940
Președintele Federației Române de Natație, Camelia Potec, și antrenorul federal Silviu Anastase au fost, zilele trecute, în vizită de lucru pe litoral, pentru a purta discuții cu reprezentanții natației constănțene privind viitoarele proiecte ce ar urma să aibă loc în orașul care l-a format pe Răzvan Florea, unicul medaliat olimpic al României, în proba masculină. La discuții au luat parte directorii și antrenorii celor două instituții sportive ce au în organigramă disciplina natație: Palatul Copiilor și CS Farul. 


Situația natației nu este tocmai roz în Cetatea Tomisului, așa cum nu este nici în țară, iar soluțiile sunt puține și greu de îndeplinit. Așa cum a sesizat și Ilie Floroiu, director la CS Farul, totul pornește de la nivelul copiilor. 


"Am discutat cu doamna președinte Camelia Potec și am încercat să determinăm problemele înotului, dar și ale sportului românesc. Fără să vrem, factorii problematici sunt comuni. Poate principalul element la care suntem deficitari este aria de selecție, mult mai slabă în ultimii 10-15 ani. În viitor, doamna Potec vrea să organizeze cantonamente de pregătire la Constanța, în bazinul de la Palatul Copiilor. Noi îi vom oferi toată deschiderea", a declarat Ilie Floroiu. 


Aria de selecție, în scădere 


Putem recunoaște că înotul constănțean a intrat într-un con de umbră, fără rezultate remarcabile. În competițiile naționale de juniori nu lipsesc medaliile, dar atunci când se face trecerea la seniori, se produce o ruptură. Mulți nu trec bariera psihologică și, captați de problemele cotidiene, preferă să se reprofileze. 


"Este adevărat că înotul constănțean trece printr-o perioadă mai puțin fastă. Probabil copiii nu mai sunt așa receptivi cum erau pe timpuri. Și atunci, ca și acum, copiii priveau înotul ca pe un sport de masă. Apoi, se îndrăgosteau de înot și rămâneam să facă performanță. Este o oarecare loterie. Problema trecerii de la juniori la seniori cred că este una națională. Nu consider că antrenorii au vreo vină. Refuz să cred că toți antrenorii nu fac tot ce le stă în puteri să îi țină concentrați. Cred că totul ține de sportivi, de mediul în care trăiesc, și de cât de mult își doresc să devină campioni", a completat Ilie Floroiu. 


Suntem obezii Europei! 


Ilie Floroiu nu vede cu ochi buni decizia Ministerului Educației Naționale, prin care copiilor de clasa a V-a le este "băgat pe gât" un manual de educație fizică și sport. Aceștia vor fi obligați să memoreze mecanic ceea ce scrie în manualul de sute de pagini, în loc să bată mingea pe terenul sau sălile de sport. 


"De citit, poți să citești și acasă. Pe vremea noastră, erau două ore de sport obligatorii, plus 1-2 ore de ansamblu sportiv, în care fiecare își alegea câte o disciplină sportivă unde să se perfecționeze. Dar atunci, orele chiar se făceau cu simț de răspundere, nu ca acum. Cred că suntem campioni la manevrat scutiri pentru sport. Nu degeaba suntem lideri mondiali la obezitate infantilă, în Europa. Ar trebui să fie mult mai aspri cu astfel de practici", a explicat Floroiu. 
Ilie Floroiu,


în ultimele luni de mandat 


Conducător al CS Farul din anul 1989, Ilie Floroiu a decis ca la finalul lunii noiembrie să iasă la pensie, lăsând locul celor mai tineri, dornici de afirmare. Chiar și așa, nu va ieși din pesajul sportiv. 


"Să nu credeți că după 30 noiembrie mă voi închide în casă și că nu voi mai avea nicio legătură cu sportul. Nu cred că pot face asta. Într-un fel sau altul, voi rămâne alături de sport și voi ajuta cum pot", a conchis Ilie Floroiu. 


Articole pe aceeasi tema

Pagina a fost generata in 0.2126 secunde