După 45 de ani, Germania aduce un omagiu victimelor dramei de la JO de la Munchen

116
După 45 de ani, Germania aduce un omagiu victimelor dramei de la JO de la Munchen - 5septembrie-1504708175.jpg

Articole recomandate

După 45 de ani, Germania a inaugurat miercuri un memorial dedicat celor 11 sportivi israelieni uciși pe 5 septembrie 1972 de un comando palestinian, ''Septembrie negru'', în timpul Jocurilor Olimpice de la Munchen.


Instalat în incinta stadionului olimpic din Munchen, memorialul propune fotografii în alb și negru ale victimelor, precum și biografiile lor, transmite Agerpres.ro.

Memorialul, botezat ''Rana'', cu un cost total de 2,2 milioane euro, a fost inaugurat în prezența președinților Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, și Israelului, Reuven Rivlin, precum și a președintelui Comitetului Internațional Olimpic, Thomas Bach.

''Acest nou loc al memoriei este (...) unul important pentru israelieni și pentru noi, germanii. Însă, înainte de toate, el este dedicat victimelor din 5 septembrie 1972'', a declarat Frank-Walter Steinmeier. 


În acea zi, în zori, opt membri ai organizației palestiniene "Septembrie negru" au intrat într-un apartament al delegației israeliene din Satul olimpic, ucigând doi sportivi israelieni și alți nouă luându-i ostatici, în speranța de a-i schimba cu 232 de prizonieri palestinieni.

Trei dintre israelienii uciși, Kehat Shorr, Yossef Gutfreund și Andre Spitzer, erau născuți în România.

Intervenția serviciilor de securitate germane la baza militară din Furstenfeldbruck, situată la 30 km de Munchen, s-a încheiat cu moartea tuturor ostaticilor, precum și a unui polițist vest-german.

Cinci din cei opt membri ai comando-ului palestinian au fost uciși, iar trei au fost capturați. 


Președintele israelian Reuven Rivlin a reamintit că multe dintre victime erau chiar supraviețuitoare ale Holocaustului, venite la Munchen din dorința de reconciliere.

''La 45 de ani după acest masacru, terorismul internațional continuă să amenințe victime nevinovate'', a spus la rândul său președintele Israelului, iar comunitatea internațională datorează acestor victime să fie unită și să rezolve problema terorismului.

Numeroase persoane apropiate victimelor acestui atentat au asistat la inaugurare, între care văduva halterofilului Yossef Romano, Ilana Romano. 


Evocând un ''eveniment extrem de emoționant'', Ilana Romano, care s-a bătut încă din 1978 pentru construirea unui memorial în memoria victimelor, a regretat totuși că acest lucru s-a petrecut atât de târziu.

Cuprinsă de o durere profundă, dar și de un sentiment de calm și de recunoștință, ea a reamintit că sportivii au ajuns în Munchen "fericiți și plini de speranță. Și au plecat într-un sicriu. Singura lor greșeală a fost că erau israelieni''.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.928 secunde