Doliu în rugby-ul românesc. A murit fostul internaţional Alexandru Teofilovici

Joi, 06 Mai 2021, 15:46
164
Unul dintre jucătorii emblematici ai rugby-ului românesc din anii ’60, Alexandru Teofilovici, s-a stins din viață, la vârsta de 92 de ani, informează Federaţia Română de Rugby.

Alexandru Teofilovici se mutase în Canada din 1972, acolo fiind profesor de educație fizică. A făcut parte dintr-o generație de excepție a Ovalului autohton, printre care îi amintim pe Viorel Morariu, Radu Demian, Valeriu Irimescu, Mihai Wusec, Mircea Rusu, Alexandru Penciu. Teofilovici, care evolua pe postul de pilier, a fost component al echipei care învingea, în 5 iunie 1960, pentru prima dată Franța, 11-5, pe stadionul „23 August” din București.

Originar din București, Alexandru Teofilovici a practicat la început luptele, ca apoi să ajungă la rugby, unde a cunoscut consacrarea pe postul de pilier la clubul CCA (Steaua). De-a lungul evoluției la echipa militară, a cucerit trei titluri de campion național și cinci Cupe ale României. O perioadă scurtă a jucat și pentru echipa Constructorul București, pe care a și antrenat-o.

A debutat pentru România în 19 mai 1957, la celebrul meci cu Franța, pierdut cu 15-18, care a făcut record mondial de asistență la o partidă de rugby, 90.000 de spectatori fiind prezenți pe stadionul „23 August”.

Teofilovici a adunat 22 de selecții la prima reprezentativă, şase dintre acestea fiind împotriva „cocoșilor”, și a câștigat de două ori Campionatul European FIRA. Datorită puterii sale fizice impresionante, porecla lui era „Tacu” (bățul de la biliard), pentru că nu-l putea mișca nimeni în grămadă.

După ce și-a încheiat cariera ca jucător, acesta a continuat să fie alături de rugby, îmbrâțișând cariera de antrenor, fiind atât antrenor al echipei naționale, cât și antrenor federal în cadrul Federației Române de Rugby, în perioada 1970-1972.

Foto: ral-c.com 

Pagina a fost generata in 0.6449 secunde