Președintele CS Cleopatra Mamaia, Vasile Chirondojan:

"Declar război Inspectoratului Școlar! Se distruge rugby-ul constănțean!"

2213

Articole de la același autor

Situație tensionată în sportul și educația constănțeană, după ce clasa vocațională - profil rugby de la Liceul Tehnologic "Gheorghe Duca" a fost radiată din planul de școlarizare al ISJ Constanța, începând cu toamna acestui an. 


Vestea despre desființarea clasei cu profil de rugby de la Liceul "Gh. Duca" a fost dată la începutul lunii februarie, când, în ciuda demersurilor făcute de directorul instituției, prof. Elena Gogu, rezoluția Inspectoratului Școlar Județean a fost una negativă. 


"Nu se mai justifică înființarea acestei clase. Este vorba despre o clasă cu profil vocațional, care nu își are locul într-un liceu tehnologic. Pentru astfel de clase există licee vocaționale și cu siguranță acolo s-ar regăsi mai bine", a declarat inspectorul școlar general, prof. Zoia Gabriela Bucovală. 


Decizia inspectoratului a creat maximă nemulțumire conducerii Clubului Sportiv Cleopatra Mamaia, care de aproape 10 ani are un protocol de colaborare cu liceul respectiv, în sensul de a susține activitatea clasei respective. Mai mult, în luna ianuarie, gruparea constănțeană, în parteneriat cu Federația Română de Rugby, a demarat un nou proiect, pe patru ani, pentru revigorarea sportului cu balonul oval, iar un element-cheie este chiar existența acestei clase. 


"Declar război Inspectoratului Școlar, în special inspectorului general Gabriela Bucovală. Am investit mult în acest proiect și nu pot lăsa lucrurile la voia întâmplării. Spun că ceea ce face inspectorul școlar nu este bine, se distruge astfel viitorul rugby-ului constănțean. Din fotoliul de inspector, poate că lucrurile se văd altfel, dar ar fi bine să mai iasă din birou și să vină să vorbească și cu noi, cu cei care susținem performanța. Sportul românesc este deja în întuneric, este în mocirlă până peste cap, iar prin asemenea decizii îi cântăm prohodul. În loc să construim, distrugem! Da, e ușor să distrugi, mai ales că nu te-ai zbătut tu pentru acel proiect, dar e infinit mai greu să pui ceva în loc", a declarat, pentru "Cuget Liber", președintele CS Cleopatra, Vasile Chirondojan. 


Supărat foc, acesta a anunțat că va face demersuri la următorul nivel, ministerial, pentru rezolvarea situației. 
"Vom face memoriu la Ministerul Educației, la Ministerul Tineretului și Sportului, important este să găsim o soluție pentru menținerea acestei clase de rugby. Viitorul copiilor nu poate fi decis doar de gândirea unui singur om. Dacă raționamentul acestuia e greșit? Se poate face un mare rău sportului românesc", a transmis președintele Chirondojan. 


Se mută clasa la LPS? Nici vorbă! 
Pentru anul școlar 2019/2020, la clasa cu program de rugby de la Liceul "Duca" ar fi trebuit să meargă, conform previziunilor președintelui Chirondojan, aproximativ 30 de copii, sportivi de performanță, nu numai din Constanța, ci și din Mihail Kogălniceanu, Nicolae Bălcescu, Ovidiu, Cumpăna și chiar din alte județe. 
S-a zvonit pe la colțuri că o clasă cu program de rugby ar urma să se înființeze, din toamnă, la Liceul cu Program Sportiv "Nicolae Rotaru". Dar, nici vorbă de așa ceva! 
"Noi avem prevăzute cinci clase cu profil sportiv, mozaic, la diverse discipline. Sunt 140 de locuri, care vor fi ocupate în ordinea mediilor de la Evaluarea Națională. Nu s-a pus problema de a crea o clasă specială pentru rugby", a declarat, pentru "Cuget Liber", directorul LPS, prof. Andrei Szemerjai. 


"Sportul, mereu sacrificat" 
Dând puțin timpul înapoi, trebuie reamintit că această clasă vocațională cu profil de rugby din cadrul Liceului "Duca" a fost înființată, după o muncă asiduă și documentații stufoase, în urmă cu aproape un deceniu, în parteneriat cu CS Cleopatra Mamaia și cu sprijinul regretatei prof. Elena Buhaiev, fost inspector general al ISJ Constanța și director în Ministerul Educației. 
S-a pornit la drum cu gândul de a crea cadrul optim pentru copii, de a face și sport, și carte. Cine a făcut sport de performanță înțelege că șansele de progres sunt mult mai mari atunci când copiii sunt incluși într-un program unitar, când se pregătesc și învață împreună, decât să fie împrăștiați pe ici, pe colo. Iar rezultatele s-au văzut, atât în plan sportiv, unde echipa de rugby Cleopatra a cucerit o serie de trofee și a lansat jucători în marea performanță, cât și în plan educativ, procentul de promovabilitate la bacalaureat al elevilor-sportivi fiind unul foarte bun. 
"Înțeleg că nu sunt bani, dar de ce mereu sportul este sacrificat? Desființarea acestei clase este soluția salvatoare pentru învățământul constănțean?", a mai spus președintele Vasile Chirondojan. 


XXX 
Așteptăm din partea ISJ Constanța nu doar un punct de vedere, cât mai ales soluția pentru rezolvarea situației. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0972 secunde