€ 4.7619
£ 5.507
$ 4.2322

Mai multe ştiri online:

Decăderea unui brand. Cum a ajuns CSS 1 o ruină

Ştire online publicată Vineri, 07 Noiembrie 2014. Autori: Sandra MIHĂILĂ, Sorin MIHALACHE
Clubul Sportiv Școlar nr. 1 Constanța reprezenta, acum câțiva ani, o rampă de lansare pentru cei mai buni sportivi din Constanța. Ceea ce a fost odată una dintre pepinierele pentru loturile naționale, „laboratorul de campioni“, zace acum în moarte clinică, printre bălării. 


Ani buni, din CSS 1 Constanța ieșeau, pe bandă rulantă, unii dintre cei mai buni sportivi pe care i-a avut România. Simona Amânar, Dana Sofronie, Radu Began ori Ionela Gîlcă sunt doar câteva nume sonore care au cucerit arenele interna-ționale. Cu toții au plecat din sala clubului sportiv școlar constănțean. Din păcate, vremurile de glorie au apus. Acum, juniorii legitimați la CSS 1 se mândresc cu medaliile pe care le câștigă la diverse concursuri, unele modeste și la nivel local, însă nu foarte mulți dintre aceștia rămân în performanță atunci când trec de juniorat. Stând de vorbă cu conducerea instituției, am descoperit faptul că, în vara anului 2014, din cei care au terminat junioratul, doar trei au prins contracte la seniori: Bogdan Negraia (scrimă) a rămas la CS Farul, Daria Bucur (handbal) a plecat la Corona Brașov, iar Diana Purică (baschet) s-a dus la Champions București. „Există oarecum o scădere, pentru că există o scădere și în ceea ce privește activitatea sportivă a copiilor, în general. Au alte priorități. E din ce în ce mai greu să-i atragem către sport”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, directorul adjunct al CSS 1, Iulian Popa. Ani buni, CSS 1 s-a aflat pe primul loc în clasamentul grupărilor de profil din România, însă, din acel brand aflat în fruntea ierarhiei, a rămas doar amintirea. La întrebarea dacă CSS1 mai are vreun sportiv care punctează în marile competiții mondiale, răspunsul - sec și dureros - vine de la directorul principal, Nicoleta Copoiu: „Nu avem!”. 


Se așteaptă descentralizarea  
În anul 2009, au început lucrările la o sală de sport, menită a îmbunătăți activitatea sportivilor și a antrenorilor. Însă, de atunci și până acum, sala nu a fost terminată, din cauza lipsei de fonduri, care au venit puțin câte puțin. Terminarea sălii reprezintă principalul obiectiv din anul școlar 2014-2015. Deși, fațada clădirii vechi a clubului arată foarte rău, directorii nu se mai gândesc la ea, ci la sală. „Nici nu ne mai gândim la clădirea asta. Cu sala am rezolva foarte multe probleme. Pentru sediul clubului nu există finanțare. Noi am făcut toate demersurile și la minister și la Inspectoratul Școlar Județean. Probabil se așteaptă descentralizarea, când am putea fi ajutați de Consiliul Județean. Asta e o supoziție, dacă este să fie vorba de descentralizare, banii vor veni mai ușor prin consilii. Dar nu știm ce va fi. Suntem finanțați de minister și banii vin mai greu”, a adăugat Iulian Popa. CSS 1 a mai fost în prag de desființare acum patru ani, când câteva din personalitățile sportive locale s-au opus vehement. Acum, descentralizarea nu mai pare așa de speriat, ci este privită ca pe o „portiță de scăpare”. „Dacă se va întâmpla descentralizare, CSS 1 nu va dispărea. Ar putea fi CSS-LPS, eventual să ne unim. Multe cluburi sunt formate așa. Când e spre binele sportului, nu ne-ar deranja această co-masare, dacă este ceva care să aducă mai mulți bani și spre binele sportului, atâta timp cât nu se desființează disciplinele”, este de părere conducerea clubului. O întrebare plutește în aer. Care va fi viitorul Clubului Sportiv Școlar nr. 1 Constanța? Conducerea rămâne fermă pe poziție și speră la mai bine. „Avem un proiect venit din partea Federației Române de Gimnastică, în care sunt implicate profesoarele de la gimnastică ritmică, unde se va face o selecție pentru copii. La gimnastică artis-tică, avem câteva sportive selecționate și sperăm să prindă lotul, iar la aerobică, la anul va fi greu, să vedem ce copii vor merge la lotul de juniori pentru a participa la Campionatele Europene. La celelalte discipline, ne dorim copii cât mai mulți selecționați la loturile naționale”, a mai spus Nicoleta Copoiu. 
Sandra MIHĂILĂ


O situație inadmisibilă. Vom reveni! 
Dragi cititori, asupra acestui subiect vom reveni, cu siguranță, într-o serie de articole în care vom prezenta nu numai opiniile unora dintre specialiștii care și-au legat numele de acest club sportiv emblematic al Constanței, ci și soluții concrete pentru ca acest tip de grupare să poată merge mai departe. CSS 1 înseamnă enorm pentru România, iar pe constănțeni chiar ar trebui să îi intereseze mai mult de soarta sportivilor și a tehnicienilor de acolo. Este inadmisibil halul în care arată, în acest noiembrie 2014, clădirea administrativă și terenurile pe care odinioară băteau mingea campioni mondiali. 
Am mai scris și voi mai scrie despre acest lucru. Din start, CSS 1 are nevoie de vârf de o echipă managerială performantă. Tot respectul pentru antrenorii care au scris istoria clubului, însă, în calitate de conducători, au eșuat. Dar, cum spuneam, asupra acestui subiect, vom reveni! Nu ratați edițiile viitoare. 
Sorin MIHALACHE
 


Distribuie :

Articole de la acelaşi autor

Top ştiri din ultimele 7 zile

Social
luni, 15 aprilie Foto : ANUNȚ DE LA ANM. Cum va fi vremea în următoarele patru săptămâni 2801 vizite, 0 comentarii ANUNȚ DE LA ANM. Cum va fi vremea în următoarele patru săptămâni
Economie
sambata, 13 aprilie Foto : Care este viitorul profesiei de navigator? 1363 vizite, 0 comentarii Care este viitorul profesiei de navigator?
Cultură-Educație
sambata, 13 aprilie Foto : Semnal de alarmă. „Învățământul profesional este înțeles greșit de părinți!“ 1027 vizite, 0 comentarii Semnal de alarmă. „Învățământul profesional este înțeles greșit de părinți!“
ziare & stiri Revista presei
Inchide
Pagina a fost generata in 0.7487 secunde