Decăderea unui brand. Cum a ajuns CSS 1 o ruină

4772
16

Articole de la același autor

Clubul Sportiv Școlar nr. 1 Constanța reprezenta, acum câțiva ani, o rampă de lansare pentru cei mai buni sportivi din Constanța. Ceea ce a fost odată una dintre pepinierele pentru loturile naționale, "laboratorul de campioni", zace acum în moarte clinică, printre bălării. 


Ani buni, din CSS 1 Constanța ieșeau, pe bandă rulantă, unii dintre cei mai buni sportivi pe care i-a avut România. Simona Amânar, Dana Sofronie, Radu Began ori Ionela Gîlcă sunt doar câteva nume sonore care au cucerit arenele interna-ționale. Cu toții au plecat din sala clubului sportiv școlar constănțean. Din păcate, vremurile de glorie au apus. Acum, juniorii legitimați la CSS 1 se mândresc cu medaliile pe care le câștigă la diverse concursuri, unele modeste și la nivel local, însă nu foarte mulți dintre aceștia rămân în performanță atunci când trec de juniorat. Stând de vorbă cu conducerea instituției, am descoperit faptul că, în vara anului 2014, din cei care au terminat junioratul, doar trei au prins contracte la seniori: Bogdan Negraia (scrimă) a rămas la CS Farul, Daria Bucur (handbal) a plecat la Corona Brașov, iar Diana Purică (baschet) s-a dus la Champions București. "Există oarecum o scădere, pentru că există o scădere și în ceea ce privește activitatea sportivă a copiilor, în general. Au alte priorități. E din ce în ce mai greu să-i atragem către sport", a declarat, pentru "Cuget Liber", directorul adjunct al CSS 1, Iulian Popa. Ani buni, CSS 1 s-a aflat pe primul loc în clasamentul grupărilor de profil din România, însă, din acel brand aflat în fruntea ierarhiei, a rămas doar amintirea. La întrebarea dacă CSS1 mai are vreun sportiv care punctează în marile competiții mondiale, răspunsul - sec și dureros - vine de la directorul principal, Nicoleta Copoiu: "Nu avem!". 


Se așteaptă descentralizarea  
În anul 2009, au început lucrările la o sală de sport, menită a îmbunătăți activitatea sportivilor și a antrenorilor. Însă, de atunci și până acum, sala nu a fost terminată, din cauza lipsei de fonduri, care au venit puțin câte puțin. Terminarea sălii reprezintă principalul obiectiv din anul școlar 2014-2015. Deși, fațada clădirii vechi a clubului arată foarte rău, directorii nu se mai gândesc la ea, ci la sală. "Nici nu ne mai gândim la clădirea asta. Cu sala am rezolva foarte multe probleme. Pentru sediul clubului nu există finanțare. Noi am făcut toate demersurile și la minister și la Inspectoratul Școlar Județean. Probabil se așteaptă descentralizarea, când am putea fi ajutați de Consiliul Județean. Asta e o supoziție, dacă este să fie vorba de descentralizare, banii vor veni mai ușor prin consilii. Dar nu știm ce va fi. Suntem finanțați de minister și banii vin mai greu", a adăugat Iulian Popa. CSS 1 a mai fost în prag de desființare acum patru ani, când câteva din personalitățile sportive locale s-au opus vehement. Acum, descentralizarea nu mai pare așa de speriat, ci este privită ca pe o "portiță de scăpare". "Dacă se va întâmpla descentralizare, CSS 1 nu va dispărea. Ar putea fi CSS-LPS, eventual să ne unim. Multe cluburi sunt formate așa. Când e spre binele sportului, nu ne-ar deranja această co-masare, dacă este ceva care să aducă mai mulți bani și spre binele sportului, atâta timp cât nu se desființează disciplinele", este de părere conducerea clubului. O întrebare plutește în aer. Care va fi viitorul Clubului Sportiv Școlar nr. 1 Constanța? Conducerea rămâne fermă pe poziție și speră la mai bine. "Avem un proiect venit din partea Federației Române de Gimnastică, în care sunt implicate profesoarele de la gimnastică ritmică, unde se va face o selecție pentru copii. La gimnastică artis-tică, avem câteva sportive selecționate și sperăm să prindă lotul, iar la aerobică, la anul va fi greu, să vedem ce copii vor merge la lotul de juniori pentru a participa la Campionatele Europene. La celelalte discipline, ne dorim copii cât mai mulți selecționați la loturile naționale", a mai spus Nicoleta Copoiu. 
Sandra MIHĂILĂ


O situație inadmisibilă. Vom reveni! 
Dragi cititori, asupra acestui subiect vom reveni, cu siguranță, într-o serie de articole în care vom prezenta nu numai opiniile unora dintre specialiștii care și-au legat numele de acest club sportiv emblematic al Constanței, ci și soluții concrete pentru ca acest tip de grupare să poată merge mai departe. CSS 1 înseamnă enorm pentru România, iar pe constănțeni chiar ar trebui să îi intereseze mai mult de soarta sportivilor și a tehnicienilor de acolo. Este inadmisibil halul în care arată, în acest noiembrie 2014, clădirea administrativă și terenurile pe care odinioară băteau mingea campioni mondiali. 
Am mai scris și voi mai scrie despre acest lucru. Din start, CSS 1 are nevoie de vârf de o echipă managerială performantă. Tot respectul pentru antrenorii care au scris istoria clubului, însă, în calitate de conducători, au eșuat. Dar, cum spuneam, asupra acestui subiect, vom reveni! Nu ratați edițiile viitoare. 
Sorin MIHALACHE
 


Comentează știrea

16 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
admirator
7 noiembrie 2014
parca erau 2

scoli sportive in Cta. A ramas doar una? (Parca arata ca cea de pe "Pictor Grigorescu", nu?) De ce nu se apeleaza la donatii din partea fostilor elevi/jucatori? Si a altora? Cred ca s-ar aduna ceva bani... Plus sponsorizari de la hottelierii din Cta, care au ceva malai adunat... Bafta!

admirator
7 noiembrie 2014
sa deschida un cont

unde se pot depune bani pentru noua sala

admirator
7 noiembrie 2014
sa deschida un cont

unde se pot depune bani pentru noua sala

verdi
7 noiembrie 2014
interese

Interesul este terenul pe care se afla cladirile.In subordinea cui sunt? cine a vrut sa desfiinteze clubul ? trecerea in domeniul privat a terenului si constructii de blocuri ca doar asta se stie a face cei care conduc orasul si judetul. Vedeti si terenurile din jurul Palatului Copiilor, la fel.

cetatean
7 noiembrie 2014
tot se vinde

interese putin zis,daca va ia consiliul judetean ati pus-o,se va intampla cu CSS cum s-a itamplat si cu spitalul de ortopedie de la Eforie Sud sa-l treaca din domeniul public in privat care deja s-a parcelat pt vanzare miza fiind foarte mare -verdi are perfecta dreptate-

joy
7 noiembrie 2014
spatii verzi

Terenurile sunt ale Ministerului Educatiei si orice se modifica-imbunatateste, trebuie sa se faca cu acordul celor de la Bucuresti. Nu se aloca fonduri pentru intretinerea si imbunatatirea acestor spatii, care se degradeaza de la an la an. Atat CSS 1 cat si Palatul Copiilor au fost locurile unde mi-am petrecut copilaria, locuri unde mi-am facut prieteni si am crescut facand sport. Acum imi pare rau ca, din cauza birocratiei si a intereselor ascunse, aceste spatii ale statului nu primesc finantare, pentru ca termenul de BUN COMUN nu mai exista in vocabularul cetatenilor romani. S-a furat mult si se fura in continuare din banii statului. Se construiesc asa zisele locuri de joaca pentru copii intre parcari, in locuri total nepotrivite si nesigure pentru copii, facute de ochii lumii. Si totusi exista spatii precum acestea care sunt lasate in paragina pentru ca...

13L
7 noiembrie 2014
?

Copiii vin catre sport dar se intalnesc cu antrenori blazati, resemnati si pe final de cariera. Nu inteleg de ce statul roman sustine aceste structuri total neperformante.

13L
7 noiembrie 2014
?

Copiii vin catre sport dar se intalnesc cu antrenori blazati, resemnati si pe final de cariera. Nu inteleg de ce statul roman sustine aceste structuri total neperformante.

Mihai Malaimare
7 noiembrie 2014
Care este problema reala a CSS 1 Constanta?

Adevarata problema pleaca de la managementul defectuos si ineficient. Pe scaunul de director si-au plimbat curul tot felul de personaje care mai de care mai incompetente. Sunt cluburi sportive in Romania , cu rezultate inexistente pe plan national si international dar care, cu un manager competent s-au ridicat pas cu pas si au ajuns sa se autofinanteze chiar. Sa faci pe direcorul e usor... Mai greu e sa aduci bani si sa-ti dezvolti conexiunile in asa fel incat sa ti se deschida usile de care ai nevoie.Exista cluburi in tara care gestioneaza niste minihoteluri (facute camera cu camera din niste foste caminuri de nefamilisti) cu cantina, cu tot ce trebuie, gestioneaza bazine, sali polivalente, stadioane, patinoare...etc si se descurca la superlativ. CSS 1 are doua sali care cad pe ei si niste terenuri in care poti sa organizezi oricand un safari, ca ai toate sansele sa vanezi vreun tigru sau vreo girafa prin jungla de balarii si mizerii din cadrul sediului. Probabil ca sunt si profesori care ar trebui sa mai iasa si la pensie... Probabil ca si copiii sunt tot mai putin interesati de sport...Probabil sunt multe scuze si multe motive... dar revin si spun: PROBLEMA REALA ESTE A MANAGERILOR !!! Poate ca cineva din afara ar reusi sa gestioneze altfel lucrurile.PAREREA MEA...!

popescu
7 noiembrie 2014
Lamuriri

Intrebati-le pe fosta generala Buhaev, insp Nica ,insp.Giuran care au pornit un adevarat razboi c vechea conducere Costara si Fagarasanu care nu erau PSD-isti culminand cu darea afara a acestora , sabotand constructia salii de sport. Costara a castigat procesul cu ISJ-ul intorcandu-se pe post pana a isit la pensie.

16 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5949 secunde