De ce s-au acumulat datorii imense la Liceul cu Program Sportiv

564
2
De ce s-au acumulat datorii imense la Liceul cu Program Sportiv - lps4-1352929711.jpg
Liceul cu Program Sportiv "Nicolae Rotaru" a înregistrat datorii foarte mari în acest an, și asta din cauza sistemului de finanțare nepotrivit pentru liceele cu specific vocațional, plus alte nereguli care, adunate, provoacă o situație greu de gestionat. 

"Fabrica de campioni" a Constanței, LPS "Nicolae Rotaru" se luptă zi de zi pentru a supraviețui. Datoriile acumulate în decursul acestui an se măresc de la o lună la alta, iar conducerea liceului jonglează tot felul de soluții pentru a evita blocajul.

Unul din motivele pentru ca s-au acumulat datorii mari, printre care și cea de la RADET (41.980 lei), este prețul ridicat al gigacaloriei în Constanța, lucru de care legea finanțării "per-capita" nu ține cont.

"Suntem un liceu vocațional a cărui activitatea este pusă pe masă. Rodul activității noastre se etalează în competițiile naționale. Eu trebuie să mă pregătesc cu acești copii la standarde de nivel național și chiar european, pentru că ne aliniem la start și plecăm de la aceeași linie cu cei din localități unde aceste probleme nu există. Acolo, toate utilitățile sunt plătite la consumurile normale. La Constanța, gigacaloria este 341 de lei, însă alocația bugetară este aceeași peste tot, iar în București, gigacaloria se plătește cu 170. Normal că altora le ajunge, iar nouă nu", a declarat, pentru "Cuget Liber", directorul LPS "Nicolae Rotaru", prof. Andrei Szemerjai.

Taxe mari impuse de federații

Din punct de vedere financiar, nici în emisfera federațiilor sportive, care ar fi trebuit să fie mai îngăduitoare, liceele cu specific vocațional nu scapă netaxate.

"Unele federații sportive cer taxe de legitimare, taxă de participare, taxă de transfer. Ca să transferi un jucător de la Constanța la București, federația ia bani pentru că scrie pe carnetul elevului de legitimare că pleacă de la LPS la Steaua. Doar pentru trei cuvinte. Federația Română de Rugby cere, spre exemplu, pentru un transfer în timpul campionatului, 10.000 lei! Cel mai mic este cel care ia șuturile și care le ia pe toate în cârcă. Învățământul vocațional este cel mai mic în ierarhie. Suntem baza, de aici pleacă toți campionii, cu care ne mândrim, pe baza cărora se cunoaște ceva despre România. Încet, încet suntem băgați cu capul la fund. Nu poți să intri în competiție cu o Dacie ruginită în grila sportivă de la Formula 1", a spus prof. Andrei Szemerjai.

Comentează știrea

Lucian
15 noiembrie 2012
Mai da ce muriti de grija unora..

Din pacate, acest gen de articole sunt presarate cu reminescente ale trecutului. Ceea ce voi sustineti nu este doar problema LPS-ului, ci a tututor celor care vor sa faca sport in Romania. Plangeti de grija LPS dar nu va uitati nici o clipa la cei privati, care nu primesc bani de la stat, sub nici o forma dar se straduiesc sa reziste in actualele conditii, platesc chirii enorme, pentru baze sportive, platesc deplasiri, de cele mai multe ori din banii parintilor, isi platesc singuri echipamente si materiale.. Incercati sa sustineti prin demers jurnalistic ca sportul in general sa fie sustinut de stat si veti avea mari surprize cand veti vedea ce pot face cluburile private fata de cele de stat, care, sub 2-3 performante, cu enorm de multi bani cheltuiti, vor sa fie singurele care sa reprezinte acest sector in piata. Ati auzit de Tomitanii, BC Athletic, Atena, Laguna, s.a. ?!?

Marian
15 noiembrie 2012
Datorii

Ia sa vedem daca baza sportiva LPS este data privatilor, va mai avea datorii ? Bravo Lucian, ai pus punctul pe i. Acesti dinozauri care primesc moca totul de la stat sunt cei care vocifereaza cel mai mult cand nu sunt competenti, desi au multe resurse gratis la indemana pentru a face bine in sport. A... nu mai este Francu cu care sa faca mishmashiri.. Da, e greu cand trebuie sa te descurci in lumea reala...

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2613 secunde