Cum a preluat UMC Complexul Sportiv Hidrotehnica. Nicio treabă cu handbalul!

2233
5

Articole de la același autor

Lucruri foarte interesante ies la suprafață, ca urmare a articolului "Handbal printre cârciumi! Dezastrul din Complexul Sportiv Hidrotehnica", publicat, săptămâna trecută, în "Cuget Liber". Așa cum am promis, oferim posibilitatea de a-și exprima punctele de vedere tuturor celor implicați în fenomen. Astăzi, este rândul UMC-ului. 


Prin intermediul unui comunicat semnat de președintele Consiliului de administrație, prof. univ. dr. ing. Violeta Vali Ciucur, comunicat ce însumează nu mai puțin de 22 de pagini și pe care îl puteți consulta în întregime pe site-ul cugetliber.ro, Universitatea Maritimă din Constanța precizează, încă din start, faptul că, în momentul în care a preluat gratuit Complexul Sportiv Hidrotehnica, prin H.G. nr. 385/02.05.2012, nu a existat nicio condiționare de funcționare a echipei de handbal feminin! De asemenea, UMC scoate în evidență faptul că nu dispune de mijloacele legale pentru retragerea autorizațiilor de funcționare sau demolare a construcțiilor ridicate abuziv. 




"UMC a preluat Complexul Sportiv Hidrotehnica la data de 17.09.2012. Ulterior acestei preluări, având în vedere situația de fapt existentă în zonă, UMC a solicitat și încheiat cu furnizorii de utilități RAJA SA, Enel SA și CET contracte individuale de furnizare. Prin încheierea acestor contracte, toți proprietarii de spații comerciale existente în zonă au pierdut calitatea de subcontractor în raport cu Complexul Sportiv Hidrotehnica. În aceste condiții, neîndeplinind criteriile minimale obligatorii pentru funcționare, considerăm că toate aceste spații comerciale trebuia să-și întrerupă activitatea prin intervenția autorităților statului. La data de 21.05.2012, UMC a solicitat Primăriei Constanța confirmarea autorizațiilor de construire pentru toate structurile de alimentație publică existente în zonă și identificate de universitate. La data de 26.06.2012, Primăria Constanța, prin serviciul de Autorizații în Construcții, a comunicat că beneficiarii menționați de noi nu dețin autorizație de construcție, existând un număr de alți 9 beneficiari pentru care există autorizații de construire, dar neidentificați de noi. Considerăm că, în urma schimbului de mesaje între UMC și Primăria Constanța, aceasta din urmă avea obligația de identificare a celor care funcționau nelegal în zonă și, ulterior, dispunerea de măsuri de evacuare a lor. UMC nu dispune de mijloacele legale pentru retragerea autorizațiilor de funcționare sau demolare a construcțiilor ridicate abuziv nicăieri pe teritoriul orașului Constanța", se arată în documentul transmis redacției. 


Investiții, investiții 
"Consecvent cu dorința de a oferi condiții bune de lucru la Complexul Sportiv Hidrotehnica, având în vedere starea tehnică a acestuia, UMC a întreprins următoarele demersuri: 1. realizarea unei expertize teh-nice finalizată cu proiectul nr. 7/2012; 2. rea-lizarea documentației de avizare a lucrărilor de intervenție - proiect nr. 230/2013; realizarea proiectului tehnic «Reabilitare, modernizare, supraînălțare cu creare supantă, refacere acoperiș sală de sport și anexe, construire gospodărie de apă subterană și modificare împrejmuire Complex Sportiv Universitar Neptun» - proiect nr. 253/2013. 




Având în vedere resursele financiare limitate ale bugetului de stat în perioada 2013-2015, Ministerul Educației și Cercetării Științifice nu a alocat sumele corespunzătoare executării lucrărilor. În aceste condiții, UMC a solicitat sprijinul Ministerului Educației pentru includerea obiectivului Complex Sportiv Hidrotehnica în lista de proiecte realizabile prin Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Compania Națională de Investiții. Astfel, la solicitarea noastră, s-a emis avizul tehnic economic nr. 22/25.08.2015, care a fost remis împreună cu întreaga documentație Ministerului Dezvoltării Regionale. La data de 28.09.2015, Compania Națională de Investiții ne-a informat, prin adresa nr. 1149/28.09.2015, că solicitarea noastră a fost preluată spre analiză și rezolvare. Din acest moment, până la primirea unei rezoluții finale, UMC nu se mai poate implica în realizarea obiectivului. Considerăm că un răspuns afirmativ al Companiei Naționale de Investiții ar putea reprezenta unica soluție pentru reabilitarea și consolidarea acestei săli", explică reprezentanții UMC. 


Nicio legătură cu echipa de handbal 
UMC spune că, în conformitate cu HG nr. 385/02.05.2012, Complexul Sportiv Hidrotehnica are un singur rol: acela de derulare a activităților spor-tive ale celor 5.500 de studenți ai UMC. 


"În acest scop, cu alocări financiare limitate, s-au luat măsuri pentru repararea acoperișului, instalarea unui punct termic nou, punerea în funcțiune a vestiarelor și dușurilor, igienizarea sălii, reparația instalației electrice și termice. Oriunde a fost posibil, s-au folosit resurse proprii ale universității, atât financiare, cât și umane. (…) În afara activităților sportive curriculare pe care studenții trebuie să le efectueze conform legii, s-au organizat campionatele de fotbal, baschet și handbal ale UMC, cu participarea tuturor studenților", arată conducerea UMC. 


Cât despre Clubul Sportiv Universitar Neptun, condus de directorul executiv Silviu Băiceanu, UMC spune că aceasta "este o entitate publică de sine stătătoare înființată în subordinea Federației Naționale a Sportului Școlar și Universitar, subordonat Ministerului Educației și Cercetării Științifice". 


Concluziile le veți trage singuri, dragi cititori. În edițiile viitoare, vom publica punctul de vedere al CSS 1 (elevii clubului se pregătesc tot la sala Hidrotehnica), al unora dintre cei care dețin unități de alimentație publică în zonă, al fostului director executiv adjunct al DJST Constanța, Sorin Bușu, precum și ai altor profesori, antrenori, conducători, specialiști ai fenomenului, oameni care, într-un trecut mai îndepărtat sau mai apropiat, și-au legat numele de Complexul Sportiv Hidrotehnica. 
De asemenea, vom vedea cum sunt cheltuite miliardele de lei alocate de Consiliul Județean Constanța pentru handbalul feminin. 


Comentează știrea

Constantean
19 octombrie 2015
Hidrotehnica

Dar de ce a fost data baza? Pe ce criterii? Si cu exhipa ce facem cine mai are grija de ea?

JOHN
19 octombrie 2015
UMC

FOARTE BINE CA A LUAT-O UMC MACAR ACUM E UTILA STUDENTILOR

Frincu
19 octombrie 2015
Prefacuta

Femeia asta a distrus sportul constantean

geo
19 octombrie 2015
si ce

si pana la urma ce activitati se desfasoara in sala ca nu m-am edificat si scopul concesionarii?

aihan
19 octombrie 2015
cine da lectii

Tanti Nutzi Frincu pozeaza pe nevinovata si incoruptibila dar mai bine sa ne spuna cat de moral a fost atunci cand a luat si ea in proprietate o bucata din terenul fostului stadion din Kogalniceanu. Nu a durut-o sufletul? Atunci era sefa sportului constantean!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.1268 secunde