Cine a distrus handbalul feminin constănțean?

Joi, 24 Mai 2012
1752
Ziua de ieri am început-o cu o veste tristă. După mai bine de trei decenii, Constanța a rămas fără echipă în prima ligă a handbalului feminin românesc, după ce CSU Neptun și-a semnat sentința de condamnare la retrogradare.

Echipa de handbal feminin CSU Neptun este, practic, retrogradată în eșalonul secund. Formația antrenată de Florentin Pera a fost învinsă, ieri, scor 26-27 (8-14), de ACS Terom Iași, într-o partidă disputată la Buzău, contând pentru barajul de menținere / promovare în Liga Națională.

Într-un alt joc al zilei de ieri, Rapid CFR București s-a impus, cu scorul de 32-25, în fața Mureșului Târgu Mureș.

Astfel, clasamentul la zi este următorul: 1. Terom Iași 6 p (3 j), 2. SCM Craiova 4 p (2 j), 3. Rapid București 2 p (2 j), 4. Neptun Constanța 0 p (2 j), 5. Mureșul Tg. Mureș 0 p (3 j). Primele două formații vor evolua în ediția 2012 / 2013 a Ligii Naționale; celelalte trei - în eșalonul secund!

Iată și programul meciurilor care au mai rămas de disputat: vineri, 25 mai: CSU Neptun - Rapid (ora 10.00), SCM Craiova - Terom Iași (ora 12.00); sâmbătă, 26 mai: Rapid - SCM Craiova (ora 10.00), Mureșul - CSU Neptun (ora 12.00).

Așadar, după mai bine de trei decenii, Constanța rămâne fără echipă în Liga Națională. Frumoasa tradiție în performanță a Hidrotehnicii, a Tomisului s-a dus!

Cauzele care au generat această retrogradare sunt multiple. Totul pleacă de la bani. Fostul președinte al clubului, Gheorghe Slabu, a fost lăsat singur să finanțeze echipa. Când nu a mai putut să facă față cheltuielilor, s-a creat un curent împotriva sa și a fost nevoit să renunțe. Echipa a fost preluată de Universitatea Maritimă, s-a anunțat și finanțare din partea Consiliului Județean, baza sportivă Hidrotehnica a trecut în administrarea UMC, lotul a fost schimbat din temelii.

Au fost voci care au spus, chiar cu argumente, că s-a dorit intenționat retrogradarea echipei. Că în spatele acestei preluări s-ar afla interese de cu totul altă natură, nici pe departe spor-tive. Ei bine, acele zvonuri s-au adeverit. Din păcate. Pentru că retrogradarea îi doare pe cei care au pus suflet în jurul acestui club. Se pare că nu au fost simple zvonuri. Lotul nu a fost întărit, sunt multe handbaliste care nu sunt de nivelul LN, trupa lui Pera a cam fost "carne de tun" în campionat. Actualii conducători trebuie să iasă în față și să explice cauzele eșecului. Cum de o echipă de podium, pe care doar Oltchimul o mai bătea, a ajuns, în doar un an, în liga a doua? Susținerea handbalului feminin a fost cumva numai la nivel declarativ? De ce nu s-au făcut transferuri, de ce nu s-au făcut plățile la timp? De ce pentru alte discipline există bani mulți, iar pentru handbalul feminin, cu o tradiție impresionantă, nu? A avut cineva interes să se aleagă praful de handba-lul feminin? Dacă da, uite că dorința i s-a îndeplinit!

Vom reveni cu acest subiect într-o ediție viitoare!
Articole pe aceeasi tema

Miercuri, 16 Mai 2012
Stire din Sport : Pumnii strânși pentru CSU Neptun
Pagina a fost generata in 0.3296 secunde