Baschetul constănțean a pierdut un mare antrenor. A murit Alexandru Botoș

1656
2
Baschetul constănțean a pierdut un mare antrenor. A murit Alexandru Botoș - baschet-1491232996.jpg

Articole de la același autor

Lumea sportului constănțean este din nou îndoliată. Ne-a părăsit unul dintre cei mai mari antrenori pe care i-a avut vreodată baschetul constănțean: Alexandru Botoș, nea Șoni, așa cum îl cunosc cei care au activat în sportul sub panou. 


Sub comanda sa, Farul a înregistrat cele mai mari performanțe din istoria clubului, prin mâna sa trecând jucători emblematici, precum Costel Cernat, Antonio Alexe, Virgil Băiceanu, Vasile Pașca, Romeo Tecău, Anton Spânu, Rândunel Martinescu sau Nicolae Mănăilă. 


Ca profesor de educație fizică, a activat la Școala nr. 12 din Constanța. 


v v v


Absolvent al ICF București, cu specializare baschet, Alexandru Botoș a jucat la Progresul Târgu Mureș, în Divizia A, în anii 1951-1952, și la Marina Constanța, în Divizia B, în anii 1953-1958, unde a deținut și funcția de antrenor. 


Între 1958 și 1992, antrenează, cu mai multe întreruperi, pe CS Farul, fie în Divizia A, fie în Divizia B. Pentru o scurtă perioadă, a fost și arbitru de categoria a III-a, dar a renunțat, conform spuselor sale, din pricina aspectelor negative care se petreceau în baschetul românesc. 


v v v


În cartea "Baschetul constănțean, între istorie și legendă", scrisă de profesorul Mărțișor Hondrilă, există un capitol dedicat activității lui Alexandru Botoș, în care, printre altele, tehnicianul explică de ce cu ani în urmă exista performanță, iar baschetul de astăzi este la limita amatorismului. 


"Realizarea performanței s-a datorat formării de jucători la cele două cluburi puternice de juniori din țară - CSS 1 și Farul. Să amintim că Farul a câștigat în trei rânduri finala Daciadei pe țară, la București, Sibiu și Medgidia. E cea mai mare satisfacție. De șase ori a ocupat locului trei în campionat. Datorită acestor rezultate, echipa a fost răsplătită cu turnee în Israel, Italia, Suedia, RFG, RDG, Turcia, Albania, Cehoslovacia, Ungaria, Bulgaria, Iugoslavia, Polonia, URSS, făcând o bună propagandă baschetului românesc", spunea Alexandru Botoș. 


v v v


Ilie Floroiu și echipa sa de la CS Farul, fostul director executiv al DJST Constanța, Elena Frîncu, profesorul Mărțișor Hondrilă și președintele Asociației Județene de Baschet Constanța, Andrei Talpeș, au transmis, prin intermediul ziarului nostru, mesaje de condoleanțe familiei îndurerate. Dumnezeu să îl odihnească în pace! 


Comentează știrea

Școala Generală Nr. 32 Constanța
3 aprilie 2017
Idolul meu

Vă mulțumesc pentru tot ceea ce am văzut și învățat de la dumneavoastă ! Dumnezeu să vă așeze lângă dascălii de cinste, care au renunțat de multe ori la binele propriu, spre a rămâne modele ! Ați fost și cu siguranță veți rămâne idolul meu !

Aragorn
4 aprilie 2017
Dumnezeu sa-l odihneasca!

Multumim pentru amintiri, nea Soni! Pe linga cea de rugby, avem acolo, Sus, si o mare echipa de baschet! Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca. Condoleante familiei.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4438 secunde