Antrenorul emerit Ioan Veliciu, sărbătorit cu fast pe pista de atletism

443

Articole de la același autor

Vineri, pe pista de atletism a stadionului "Farul", foști și actuali atleți, cât și antrenori l-au sărbătorit pe antrenorul emerit Ioan Veliciu cu ocazia împlinirii vârstei de 80 de ani.

După o viață petrecută pe pista de atletism, Ioan Veliciu și-a sărbătorit cea de-a 80-a aniversare, cum altfel, dacă nu tot pe teren. Foștii sportivi ai tehnicianului au organizat această reuniune fără ca sărbătoritul să știe, el aflând în urmă cu doar două zile. De cum intrai pe stadion, observai această frumoasă familie a atletismului constănțean.

Printre cei prezenți s-au numărat Ilie Floroiu, Dumitru Mihăilescu, Stana Mihăilescu, Andrei Szemerjai, Traian Petcu, un alt veteran al atletismului care cu o zi în urmă a împlinit 91 de ani, Stelian Marcu, Marga Păun, Elena Dică, Sorin Bașturea.

Această reuniune de suflet l-a emoționat până la lacrimi pe profesor. Jovial, Ilie Floroiu, directorul CS Farul și fost elev al antrenorului, a luat cuvântul și a trecut în revistă reușitele mentorului său, care îi stătea alături vădit emoționat. Fostul atlet a dorit să facă schimb de roluri cu antrenorul. În timpul în care Ilie Floriu își trecea șnurul de la cronometru în jurul gâtului, Ioan Veliciu se pregătea de start, pe pistă, alături de alți doritori care au vrut să facă acest tur de onoare. Pe tot parcursul cursei, antrenorul emerit a fost încurajat de strigătele celorlalți, dar și de strigătele fostului său elev, care își lua rolul de antrenor în serios. Profesorul a încheiat cursa trecând printr-un culoar format din foștii săi sportivi.

Antrenorul emerit Ioan Veliciu vine în fiecare zi pe stadion, dar revederea de acum, care a unit mai mulți oameni decât se aștepta, l-a înduioșat și speră să se mai întâlnească cu aceștia și cu alte ocazii, mai ales la antrenamente.

"Eu vin zilnic pe stadion. Sper să mă mai întâlnesc cu sportivii și cu prietenii și la antrenamente", a spus Ioan Veliciu, care după încheierea cursei și-a pus din nou la gât cele două cronometre.

"Pe unul l-am primit în Japonia, iar pe celălalt la Montreal în 1976 și este unic în România", îmi povestea tehnicianul în timp ce îmi arăta cele două aparate. Profesorul a pregătit foarte multe generații de atleți de performanță, care au avut participări internaționale la Campionate Europene, Balcanice, Mondiale și Jocurile Olimpice. Acum, își amintește cu drag de acele vremuri și de cum metodele sale de antrenament erau privite cu interes de mulți alți antrenori din lumea întreagă.

Toți foștii sportivi îl descriu pe tehnician ca fiind un om deosebit, iar rezultatele sale și metodologia sa nu au influențat doar lumea atletismului.

"Profesorul a devenit, în ultimii ani, un filosof al sportului de performanță și din această filozofie se poate învăța foarte mult", a afirmat constănțeanul Paul Neagu, antrenorul lotului feminin de bob al României. Recent întorși dintr-un cantonament desfășurat la Centrul Olimpic de Antrenament din Statele Unite ale Americii, Paul Neagu și sportiva Andreea Grecu au ținut neapărat să vină la Constanța și să participe la acest eveniment dedicat antrenorului emerit Ioan Veliciu.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0664 secunde