Amintiri peste timp, cu Radu Began. "Am fost o adevărată forță"

1079
Amintiri peste timp, cu Radu Began.

Articole de la același autor

Voleiul constănțean a adus satisfacție în inimile iubitorilor sportului la fileu. Constanța se putea mândri cu CVM Tomis la masculin și cu CS Volei 2004 la feminin, două echipe care au scris istorie și care au adus la Sala Sporturilor din Constanța formații redutabile din Europa.

Unul dintre cei mai valoroși jucători pe care i-a avut CVM Tomis Constanța este Radu Began, cel care a avut amabilitatea să ne ofere un scurt interviu despre ceea ce înseamnă acum voleiul constănțean și ce a însemnat în trecut. În prezent, Began este antrenor secund la CS Medgidia și antrenor principal la ACS Top Volei 05 Constanța.

"Momentan, suntem în autoizolare. Fetele sunt acasă și se simt foarte bine. Eu sunt antrenor secund la CS Medgidia și alături de fostul și actual coleg al meu Florin Voinea cred că facem o treabă foarte bună. Am reușit să rămânem pe prima scenă a voleiului românesc. Le-am dat liber fetelor pentru această perioadă în care ne confruntăm cu această criză. La ACS Top Volei 05 Constanța le-am stabilit fetelor un program de pregătire online", a declarat, pentru "Cuget Liber", Radu Began.

Acesta este foarte mândru de echipa din Constanța pe care o antrenează. Recunoaște că nu se aștepta să ajungă atât de sus încât să se lupte pentru promovare, însă știe, în același timp, că fetele pe care le pregătește formează un grup unit care poate face performanță.



"A fost primul sezon cu ACS Top Volei 05 Constanța. Când am făcut echipa, nu am crezut că vom ajunge atât de departe. Suntem calificați la ultimul turneu de play-off pentru promovarea în Divizia A1. Îmi pare rău că a venit această perioadă cu acest virus și nu am reușit să jucăm la acel turneu. Am fi avut ocazia să întâlnim echipe din vestul țării. Se spune că acele echipe sunt mai valoroase decât cele din est, însă noi vrem să demonstrăm că nu este chiar așa. Când va trece această pandemie, se va juca și vom vedea cine este mai bun", a explicat Radu Began.
Mai în glumă, mai în serios, Radu Began se gândește la momentul în care va promova cu ACS Top Volei 05 în Divizia A1. Ar avea o problemă serioasă, pentru că nu știe pe care dintre băncile tehnice va lua loc.

"Nu m-am gândit pe care bancă voi sta la un eventual meci CS Medgidia - ACS Top Volei 05. Fac o treabă foarte bună alături de Voinea și ne susținem unul pe altul. Ar fi frumos să promovăm, să avem două echipe din Dobrogea pe prima scenă a voleiului românesc", a adăugat Radu Began.

Un meci memorabil

Cu foarte multă bucurie în suflet, Radu Began își aduce aminte cu drag de perioada în care a îmbrăcat tricoul echipei CVM Tomis. Formația de la malul mării a întâlnit de-a lungul timpului echipe mari și chiar a reușit să triumfe în fața unora dintre ele.

Radu Began ocupa poziția de centru și își amintește de meciul cu PSG din Sala Sporturilor, în care, de cealaltă parte a fileului, l-a avut ca adversar pe super-starul Mory Sidibe.



"A fost o perioadă senzațională atunci când am jucat pentru CVM Tomis. Doamne, ce atmosferă era în tribune! Eram o adevărată forță a Europei. Am jucat în Final Four-ul Cupei Challange, acolo unde am reușit să cucerim medaliile de bronz. Îmi aduc aminte meciul cu Paris Saint Germain, de la Constanța. L-am blocat pe fabulosul Mory Sidibe, iar sala a sărit în aer. Îmi aduc aminte că, într-un an, Constanța a avut trei echipe în Liga Campionilor. Noi, echipa de volei a fetelor și HCM Constanța. Lumea venea la sală și asista la spectacol. Acum, din păcate, nu mai este același lucru", a spus Radu Began.


Greu fără bani…

Radu Began a fost un jucător care a ținut echipa strânsă în jurul său. Își aduce aminte că a jucat împotriva unor adversari redutabili, pe care nici nu visa să îi întâlnească.

"Am avut multe meciuri în care am jucat la intensitate maximă. Mă scoteau din minți adversarii când nu puteam să îi blochez. Colegii mă ajutau, ne formam strategia în funcție de jocul adversarului. Am jucat împotriva unor voleibaliști pe care nici nu visam să îi întâlnesc. Nu visam să calc în aceeași sală cu ei. Voleibaliști din Italia care jucau la forțe ale Europei", sunt cuvintele lui Radu Began, care admite că, dacă autoritățile nu se implică, voleiul constănțean nu va mai avea nicio șansă să dea o echipă care să se lupte pe plan european, așa cum a fost CVM Tomis.



"În momentul de față, este greu să mai avem o echipă cum a fost cea în care am jucat la Constanța. Dacă autoritățile nu se implică și nu asigură un buget solid, este foarte greu. Nu se mai riscă nimeni din privat să bage bani în așa ceva, pentru că nu are nimic de câștigat", a concluzionat Radu Began.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5024 secunde