Alina Zaghitova, senzația Jocurilor Olimpice de iarnă, de la PyeongChang

164
Alina Zaghitova, senzația Jocurilor Olimpice de iarnă, de la PyeongChang - alinajo-1519400673.jpg

Articole de la același autor

Rusoaica Alina Zaghitova, noua campioană olimpică la patinaj artistic, ocupă locul al treilea în ierarhia celor mai tinere sportive din toate timpurile medaliate cu aur la individual la JO de iarnă, precizează cotidianul L'Equipe.


Aflată la primul său sezon la senioare, Zaghitova a câștigat titlul de campioană europeană înainte de a urca pe cea mai înaltă treaptă a podiumului la PyeongChang, la 15 ani și 281 de zile. Patinatoarea este prima sportivă medaliată cu aur din delegația Rusiei care concurează sub drapelul olimpic la JO 2018. Ea a stabilit și un nou record mondial cu ocazia programului scurt (82,92 puncte)


Cea mai tânără sportivă din istorie medaliată cu aur la individual este americanca Tara Lipinski, care a triumfat tot în concursul de patinaj artistic, la Olimpiada de la Nagano (Japonia) din 1998, la vârsta de 15 ani și 255 de zile. Cu șapte sărituri triple, ea a realizat atunci un program liber excepțional, devansând-o la limită pe compatrioata sa Michelle Kwan, cvintuplă campioană mondială. Lipinski comentează în prezent Jocurile de la PyeongChang pentru postul NBC.


Poziția a doua în acest clasament este ocupată de sud-coreeanca Go Gi-Hyeon, campioană olimpică la short-track, în proba de 1.500 m, la JO de la Salt Lake City din 2002, la vârsta de 15 ani și 278 zile. Ea a cucerit atunci și o medalie de argint, la 1.000 m, având totodată în palmares mai multe medalii obținute la Campionatele Mondiale, între 2002 și 2004.


L'Equipe subliniază, însă, că cea mai tânără medaliată cu aur din istoria Jocurilor Olimpice de iarnă este o altă sportivă din Coreea de Sud, Kim Yun-Mi, însă aceasta a cucerit titlul olimpic într-o probă colectivă, nu individuală, la patinaj viteză. Kim avea doar 13 ani și 85 de zile când a câștigat aurul cu ștafeta feminină de 3.000 a țării sale, la JO din 1994 de la Lillehammer, repetând apoi această performanță patru ani mai târziu, la Nagano.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.083 secunde