Alin Larion, profesorul de pe pista de atletism. "Viața de sportiv este cea mai frumoasă"

1687
Alin Larion, profesorul de pe pista de atletism.

Articole de la același autor

Atletismul este un sport care, de-a lungul timpului, le-a adus foarte multe satisfacții românilor. Primele nume care ne vin în gând atunci când vorbim despre acest sport ar fi Maricica Puică, Iolanda Balaș sau Gabriela Szabo. Constanța, însă este și ea o zonă importantă atunci când vine vorba despre atletism.

Unul dintre campionii care au muncit din greu pentru a atinge culmile succesului este profesorul universitar dr. Alin Larion, fost sportiv al Farului, în prezent cadru didactic al Universității "Ovidius", cel care se ocupă acum de pregătirea unor potențiali viitori campioni.

Alin Larion a explicat că sportul trece printr-o perioadă foarte dificilă în aceste momente, însă știe cum să aibă grijă de fizicul elevilor săi.

"Este o situație specială care afectează și mediul social, și mediul economic, și pe cel sportiv. Toată lumea suferă. Eu am sportivi care sunt și creativi și în fiecare zi vorbesc cu ei. Am șansa ca unii dintre ei să fie studenți și să poată folosi platforme online prin care să ne vedem și să mai și lucrăm. Ei își fac exercițiile așa cum pot acasă, unii în jurul blocului, îmi trimit materiale video pentru a le vedea și pentru a-i putea corecta. Se mișcă dintr-o cameră în alta și vorbim în fiecare zi", a declarat, pentru "Cuget Liber", Alin Larion. 


Tehnicianul știe că este foarte greu să își motiveze elevii, însă încearcă să găsească resurse pentru a-i ține pe aceștia "în priză".

"Atletismul este unul dintre sporturile în care, dacă nu ai minimum două luni de pregătire intensă, nu prea poți să obții rezultate bune. Performanța vine după multă muncă. Am sportivi foarte buni, care au o activitate genetică foarte bună, dar, dacă nu antrenezi această activitate genetică, este foarte greu să ajungi în vârf. Este o mare pierdere că sportivii nu se pot antrena normal. Lucrăm foarte mult la mobilitate, la exerciții de tonifiere. Am un sportiv la Brăila care are în fața blocului o porțiune cu iarbă și se pregătește acolo, așa cum poate", a explicat Alin Larion.

Schimbare de obiective

Competițiile erau foarte importante pentru atleții constănțeni. Unele dintre ele s-au anulat, iar altele se vor desfășura spre finalul anului. Chiar și în aceste condiții, Alin Larion știe că sportivii pe care îi antrenează au șanse la medalii.

"La începutul anului, avea niște obiective propuse. Acum, ne-am schimbat aceste obiective, pentru că nu știm unde vom participa. Probabil și competițiile vor fi puțin schimbate. Aveam competiții în mai, iunie, iulie, iar acum probabil se vor desfășura spre finalul anului. A rămas în picioare Campionatul European de seniori. Aveam șanse la campionatele de juniori 2, însă nu se vor mai ține.

Eu sper că prin Marian Petre, care este un sportiv foarte bun, vom cuceri cel puțin o medalie la una din competițiile la care vom participa pe viitor. Mai am și alți sportivi, cum ar fi David Năstase, Adrian Boldeanu, Vlad Bădescu, dar și alții. Ne vom bate pentru medalii atunci când vor începe competițiile. Sunt foarte nerăbdători să înceapă să concureze.

Uneori, la antrenamente, mai ai momente în care îți este greu și trebuie să îl faci pe sportiv să facă ceea ce îi place. Și în situația aceasta în care ne aflăm, dacă stăm în casă, începem să simțim câte o durere lombară sau alta de alt gen și începem să facem mișcări, pentru că altfel ni se atrofiază mușchii", a spus Alin Larion.



O victorie imensă, în Turcia


Ca orice fost sportiv de performanță, Alin Larion are și el o sumedenie de amintiri. Una dintre cele mai frumoase povești își are originea în Turcia, la Istanbul, acolo unde Alin Larion a cucerit Cupa Europei. A fost o cursă nebună, de care tehnicianul de la malul mării își amintește cu foarte multă plăcere.

"Am foarte multe amintiri de când eram sportiv. Cea mai frumoasă amintire datează de foarte mulți ani. Am câștigat Cupa Europei, concurs care s-a ținut în Turcia, pe un stadion imens de 100.000 de locuri, numit «Kemal Ataturk». Turcii se gândeau că vor organiza Jocurile Olimpice și din acest motiv au făcut acest stadion.

În momentul când mă pregăteam să iau startul, mi-am dat seama că în tribune erau peste 80.000 de spectatori. Concuram la proba de 400 de metri garduri și speram să termin în primii 3. Am alergat atât de bine, încât, de când am plecat din block start, spectatorii strigau. Era un vuiet cum nu mai auzisem niciodată. Ei strigau, de fapt, pentru un sportiv turc care concura în această probă. Eu am crezut că strigă la mine și m-am motivat și mai tare. Când am ajuns la ultima sută de metri, mai aveam două garduri de sărit și turcul era în fața mea. Pe ultimii 45 de metri, l-am depășit și apoi mi-am dat seama că am câștigat cursa, iar oamenii din tribune erau înmărmuriți.

Au mai fost și alte momente în care am obținut un record național, am luat și alte medalii. Viața de sportiv este cea mai frumoasă viață care există pe această planetă. Trebuie să faci și multe sacrificii, însă în momentele în care urci pe podium, uiți de tot. Nu te mai interesează că tu ai foarte multe reguli de respectat", a concluzionat Alin Larion. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.7563 secunde