ACS Frontiera Tomis a sărbătorit 45 de ani de existență

365

Articole de la același autor

Unul din cele mai importante cluburi de oină din România, ACS Frontiera Tomis Constanța, a aniversat, ieri, 45 de ani de existență.

Cu această ocazie, la sediul Gărzii de Coastă din Aleea Zmeurei, a avut loc o partidă demonstrativă de oină între cele mai valoroase formații din țară, ACS Frontiera Tomis și ACS Straja București, pentru a cinsti memoria celui care a înființat clubul de pe litoral în anul 1972 - generalul maior Luigi Martiș. Datorită eforturilor sale, a personalului Brigăzii de Grăniceri Constanța (actuala Gardă de Coastă), a Inspectoratului General al Poliției de Frontieră și Ministerul Afacerilor Interne, echipa a putut fi susținută financiar și și-a desfășurat activitatea fără întrerupere, la un nivel performant.

"În ultimii 10 ani, ACS Frontiera Tomis Constanța a fost și este locomotiva promovării jocului de oină, fiind cea mai activă formație din campionat. Dacă oina se află în acest moment pe un trend ascendent, acest lucru se datorează eforturilor echipei ACS Frontiera Tomis. O echipă competitivă se formează greu, însă este mult mai greu să ai continuitate, iar noi vorbim de 45 de ani de pasiune și continuare a tradițiilor", a declarat președintele FR de Oină, constănțeanul Nicolae Dobre.

Înființată sub numele de Frontiera Tomis Constanța, echipa de pe litoral și-a pus rapid amprenta asupra competițiilor naționale de oină. În anul 1973, Frontiera Tomis reușește prima victorie importantă, scor 10-4 contra celor de la Dinamo București, adjudecându-și primul trofeu, Cupa Ialomiței. Chiar dacă a strâns succese numeroase până în 1990, Frontiera Tomis a fost privită ca fiind un centru care formează și perfecționează jucători de oină. Fiind alcătuită numai din militari în termen, componența acesteia se schimba mereu, fapt ce făcea imposibilă obținerea de performanțe notabile. Astfel, numeroși jucători care au activat la echipa constănțeană au evoluat ulterior la cele mai importante formații din țară.

Chiar și în aceste condiții, aceasta a fost o prezență constantă la turneele finale și a obținut numeroase clasări pe podium. Acest lucru a fost posibil datorită muncii deosebite făcute de antrenori, precum regretatul Mircea Tomescu, cel care a activat în cadrul clubului peste 25 de ani.

După anul 1990, când echipa a fost alcătuită din personalul angajat al instituției, echipa a devenit mult mai puternică și mai stabilă, obținând performanțe mai mari.

Vitrina de trofee ACS Frontiera Tomis Constanța cuprinde 11 Campionate naționale în aer liber, 5 Campionate naționale în sală, 1 Campionat național pe plajă, 12 Cupe ale României, 5 Supercupe ale României și 3 Cupe ale Regelui.

"Din cei 45 de ani de existență, nu exagerez deloc dacă spun că în 35 dintre aceștia m-am intersectat cu drumul către performanță al oinei constănțene și românești. Pentru mine, este întotdeauna o plăcere să fiu alături de oameni atât de pasionați de sport. Vreau să le mulțumesc și să le doresc multă putere de muncă în continuare", a declarat Elena Frîncu, membră de onoare a Comitetului Olimpic și Sportiv Român.

Oină la Constanța, în week-end

Federația Română de Oină, în colaborare cu Ministerul Tineretului și Sportului, Direcția Județeană pentru Sport și Tineret, Asociația Județeană de Oină Constanța, ACS Frontiera Tomis și CS Cleopatra, organizează, în perioada 20-23 iulie, următoarele competiții de oină pentru seniori - masculin: Cupa României și Campionatul Național pe plajă.

Vineri și sâmbătă, au loc meciurile din Cupa României, pe terenul Gărzii de Coastă. Duminică, 23 iulie, în intervalul orar 9-13, pe nisipul din dreptul Complexului "Cleopatra" din Mamaia, va avea loc Campionatul Național de oină pe plajă. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4239 secunde